Proiecţii de film în spaţiul public
Dimensiune font:
Luni, 15 august, de la ora 21.30, vor avea loc două proiecţii de film pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Peliculele sunt realizate de Dragoş Alexandrescu, fost masterand al Facultăţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Asociaţia „Vector”, la prima colaborare cu tranzit.ro Iaşi, anunţă un eveniment organizat în jurul lucrărilor artistului român stabilit în Finlanda, Dragoş Alexandrescu. Această prezentare este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, în cadrul evenimentului „Săptămâna diasporei” (13-20 august 2016). Astfel, sunteţi invitaţi luni, 15 august, de la ora 21.00, pe strada Alexandru Lăpuşneanu la proiecţiile filmelor sale recente „Liantul Social” (2015) şi „Înainte era mai bine” (2013), ambele realizate în România.
Pasiune, film, vis împlinit
Pelicula „Liantul Social” este „o reconstrucţie a conceptului de lucru ca Cititor/ Ascultător - concept introdus în 1864 în Cuba, care a dispărut pe la începutul secolului XX. Scopul cititorului era acela de a-i distra pe muncitori în timpul lucrului prin lecturarea unor texte. Cititul textelor, în faţa muncitorilor, în timpul lucrului, de către Lector le-a oferit acces către educaţie, dar a cauzat fricţiuni între angajaţi şi patroni. Aceştia din urmă considerau textele prea radicale ceea ce a condus la cererea de drepturi suplimentare”, spune Dragoş Alexandrescu despre film.
„Înainte era mai bine” este un lungmetraj bazat pe fapte reale ce au avut loc recent în România şi în alte ţări ex-comuniste. Acesta se referă la miile de familii care, pentru o situaţie economică mai bună, îşi lasă copiii mici cu bunicii sau alte rude şi pleacă la muncă în străinătate. „Am făcut de asemenea o analogie cu o situaţie întâmplată în cel de-al Doilea Război Mondial, când aproximativ 70.000 de copii din Finlanda au fost evacuaţi în Suedia, Norvegia şi Danemarca. La acel moment, finlandezii aveau motive să se teamă de o catastrofă umanitară ca urmare a unei posibile ocupaţii sovietice”, specifică Dragoş Alexandrescu în descrierea filmului. Tot acesta mai adaugă şi faptul că „după război, Finlanda a cunoscut o perioadă economică dificilă, care a avut ca rezultat întârzierea întoarcerii acestor copii timp de mai mulţi ani. În jur de 20% dintre aceşti copii au rămas cu familiile surogat după război, care i-au adoptat în cele mai multe cazuri, fapt care a cruţat copiii de încă o altă separare traumatică”.
Dragoş Alexandrescu s-a născut în 1974 în România şi este un artist vizual ce trăieşte în Vasa, Finlanda, din 2007. Acesta a absolvit cursurile de Master ale Facultăţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi în 2005. Mare parte din practica sa artistică este „o formă de interogare a prezentului”, în care naraţiunile fictive, bazate pe structura noastră socio-economică, încearcă să (re)producă un răspuns mai degrabă emoţional, decât raţional, din partea publicului. „Lucrările sale video prezintă fragmente din realitatea înconjurătoare, cea mai mare parte fiind legată de perioada fragilităţii structurale, a crizelor economice şi de identitate cu care se confruntă Europa. Din 2013 a început o colaborare cu galeria Taik din Berlin şi lucrările sale au fost incluse în mai multe colecţii private din Europa”, declară organizatorii evenimentului.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau