Războiul, prin ochii femeii văduve, jucat la Naţional
Dimensiune font:
Pe 12 iunie, de la ora 19.30, se va juca pentru prima dată spectacolul „Sandros”. Regizat de Cristi Avram, spectacolul reprezintă lucrarea de dizertaţie a acestuia. Două reprezentaţii vor mai avea loc pe 13 şi 18 iunie, la Uzina cu Teatru, de la aceeaşi oră.
O lucrare practică de dizertaţie se transformă într-o premieră pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (TNI) şi astfel îmbogăţindu-se lista de spectacole menite să ţină publicul aproape de lumea teatrului. Premiera spectacolului „Sandros” va avea loc pe 12 iunie, la sala Uzina cu Teatru a TNI, de la ora 19.30. Alte două reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc pe 13 şi pe 18 iunie, de la aceeaşi oră, în acelaşi loc.
Regia spectacolului „Sandros” este semnată de Cristi Avram, masterand al Facultăţii de Regie din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi. Pentru Cristi Avram, spectacolul reprezintă lucrarea practică a dizertaţiei, înscriindu-se şi în programul Generaţia care vine/ Art Factory, iniţiat de TNI în vederea susţinerii şi promovării tinerei generaţii de creatori.
Andromaca, Polyxena şi Cassandra
„Piesa spune povestea Troienelor într-o formă a tragediei moderne. Personajele feminine se deschid publicului sub o altă identitate, iar ceea ce însemna eroina în teatrul antic este, acum, o femeie simplă, prăbuşită a secolului ăsta. Personajele capătă trăsături umane ca ură, frică, iubire şi duc în spate nu atât istoria Troiei, cât istoria personală. Dau o imagine mult mai concretă despre ceea ce au însemnat personajele istorice, chiar dacă piesa este o ficţiune”, spune Cristi Avram, regizorul spectacolului, despre ceea ce urmează să urmărească publicul pe parcursul reprezentaţiei. Acesta mai spune despre relaţiile dintre personaje că sunt „defecte, mai ales relaţia mamă-fiică. Sunt relaţii ce astăzi ar părea stranii”.
Conflictul armat şi oroarea femeilor
Sandros, textul semnat de Katalin Thuróczy, după care a fost făcut spectacolul, reinterpretează din perspectivă modernă Troienele lui Euripide. „Plasată în actualitate, tema războiului este redată din perspectiva femeilor care, văduvite rând pe rând, resimt ororile unei stări permanente de alertă. Într-un microcosmos al femeilor, singurele prezenţe masculine sunt Sandros, un băieţel orfan de 16 ani, şi Astyanax, fiul Andromacăi şi al lui Hector”, declară regizorul, care mărturiseşte că „noile troiene” transmit povestea unor femei aflate în „subsolul propriei lumi, în beciul în care le-a înfundat orgoliul, ura proprie şi a celor asemenea lor. Sandros priveşte războiul ca pe o normalitate, îşi duce existenţa prin tranşee şi aduce cu el, în hruba în care stă alături de femei, pulsul evenimentelor tragice de afară”.
Sandros şi Helena
Din distribuţia piesei fac parte actorii Georgeta Burdujan – Hecuba, Catinca Tudose – Andromaca, Livia Iorga – Helena, Alexandra Bandac – Polyxena, Irena Boclincă – Cassandra, Diana Chirilă – Penthesilea şi Remus Stănescu – Sandros. Cristi Avram a mai colaborat cu Teatrul şi Opera Naţională din Iaşi la producţii semnate de Andrei Şerban, Radu Afrim, Marco Spada şi Ion Tugearu, unde a avut rolul de asistent de regie.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau