Recomandări de lectură, de la oameni de cultură
Dimensiune font:
Nevoia de lectură este mai mare în perioada în care majoritatea oamenilor pleacă în concediu ori călătoresc până la rude cu trenul. Scriitorii ieşeni Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, şi Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţene din Iaşi, fac câteva recomandări cititorilor.
Drumurile sunt mai scurte şi mai productive cu o poveste în faţă. În perioada în care toate drumurile pleacă de acasă şi nu duc spre casă, aşa cum este vorba din popor, oamenii de cultură din Iaşi recomandă călătorilor, iubitorilor de excursii, doritorilor de lectură, noi titluri.
Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi, a făcut cititorilor noştri câteva recomandări de lectură, un „top 10” al celor mai bune cărţi citite în ultima perioadă. „Rămân fidel literaturii române şi o să recomand zece cărţi apărute în prima parte a anului, cărţi pe care am apucat să le citesc. Ordinea e aleatorie, toate mi-au plăcut dintr-un motiv sau altul, aşa încât le recomand cu toată încrederea, fiindcă acoperă gusturi diferite şi oferă oricărui cititor ceva prin care să-l atragă”, precizează Lucian Dan Teodorovici, care, nu de mult, a lansat cel mai nou volum al său. „Cel care cheamă câinii” este un volum autobiografic în care povesteşte lupta pe care a dus-o cu cancerul, un volum despre care a mărturisit că a emoţionat cititorii, iar pe unii i-a şocat. „Unii dintre ei veneau cu scuze pentru că m-ar fi deranjat în vreun fel sau altul cu două, cu trei, cu cinci luni în urmă. Evident că nu mă deranjaseră în nici un fel, dar sigur că atunci când afli dintr-o carte că tu ai vorbit cu omul respectiv în perioada bolii, că i-ai cerut eventual o întâlnire, iar el a venit, comportându-se firesc, sau alte situaţii de genul acesta, îţi faci probleme”, a mărturisit Lucian Dan Teodorovici, într-un interviu acordat unui ziar naţional.
Lista cărţilor recomandate de scriitorul ieşean
- „Copilăria lui Kaspar Hauser” de Bogdan-Alexandru Stănescu
- „Pereţi subţiri” de Ana Maria Sandu
- „Imperiul pisicilor” de Alex Tocilescu
- „Jurnal scoţian” de Ioan Florin Florescu
- „Sânii verzi” de Florin Iaru
- „Mâţa vinerii” de Doina Ruşti
- „Extraconjuugal” de Mihai Radu
- „Aleea zorilor” de Andrei Crăciun
- „Downshifting” de Alexandru Done
- „Miere” de Tudor Ganea
Cărţile din bibliotecă
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” (BJI) este cea mai accesibilă instituţie de profil din Iaşi, mai ales pe perioada verii. BJI are, pe lângă sediul central, alte şase filiale în cartierele oraşului, unde cititorii sunt aşteptaţi pentru împrumut la sală sau la domiciliu. Dan Doboş, directorul bibliotecii, îndeamnă cititorii să meargă la bibliotecă, aşa cum au făcut-o şi până acum, fiindcă vor găsi volumele la zi. „Eu le recomand sincer locuitorilor Iaşului să vină la Biblioteca Judeţeană, fiindcă aici sunt oameni special pregătiţi să ofere sugestii de lectură. Cărţile sunt la zi în bibliotecă, toate sunt aranjate pe categorii şi subcategorii, astfel încât cititorilor care nu sunt hotărâţi pe un titlu, să le fie uşor să găsească o carte după gusturile lor”, spune Dan Doboş.
Directorul instituţiei a declarat că perioada verii este mai aglomerată decât în restul anului, iar acest lucru derivă din programul de funcţionare mai scurt. Săptămâna trecută, în filialele BJI au fost peste 4.000 de cititori, iar numărătoarea a putut fi posibilă în baza semnăturilor pe care utilizatorii bibliotecii le dau la împrumut/ înapoierea cărţilor ori la ludotecă. „Oamenii citesc, iar lucrul ăsta ne bucură. La filiale avem întotdeauna un grup de oameni care vin să citească presa locală, întrucât avem ziarele în fiecare dimineaţă, la fiecare sediu”, adaugă Dan Doboş, care a precizat că în momentul vorbirii sunt 37.000 de permise valabile, dintre care 11.000 au fost vizate anul acesta.
Cele mai cumpărate cărţi
Un important retailer de cărţi din ţară distribuie liste cu cele mai cumpărate volume de pe site, modificate în timp real. Printre titluri se află „lecturi uşoare”, cărţi de dezvoltare personală ori de bucate, oricât de amuzant ar suna, şi cărţi care au avut ecranizări cu mare priză la public.
- „Insomnii” de Irina Binder
- „După ce te-am pierdut” de Jojo Moyes
- „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” de Agnes Martin-Lugand
- „Ghidul leneşului. Mic tratat pentru leneşi rafinaţi” de Tom Hodgkinson
- „Fluturi” de Irina Binder (vol. I, II şi III)
- „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak
- „Jamila Cuisine” de Geanina Staicu
- „Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes
- „Secretele succesului” de Dale Carnegie
- „Forţa gândirii pozitive” de Norman Vincent Peale
- „Crimă şi pedeapsă” de F. M. Dostoievski
- „Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen
- „O mie nouă sute optzeci şi patru” de George Orwell
- „Fata din tren” de Paula Hawkins
- „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus” de Dr. John Gray
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau