Recunoaştere pentru Iaşi la Gala Premiilor Operelor Naţionale
Dimensiune font:
Opera Naţională Română din Iaşi a făcut senzaţie pe scena Operei Naţionale din Bucureşti. Spectacolul „Carmen” a obţinut trei premii importante în Gala ce a pornit din capitala Moldovei, iar acum a fost „transferată” la Bucureşti odată cu managerul Beatrice Rancea.
Ediţia a IV-a a Galei Premiilor Operelor Naţionale a avut loc duminică, 18 decembrie, de data aceasta la Bucureşti. „Cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti”, după cum îl descriu organizatorii pe pagina Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), a aparţinut, trei ediţii, Iaşului, însă odată cu interimatul pe care Beatrice Rancea l-a acceptat la ONB, a „migrat” şi Gala spre sud.
Cu toate acestea, Opera Naţională Română din Iaşi (ONRI) a obţinut în cadrul Galei multiple premii, iar Iaşul a răsunat pe scena Operei din Bucureşti. Managerul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, a înmânat distincţia de cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi sopranei Nelly Miricioiu, care a câştigat şi marele premiu al Galei, distincţia fiindu-i înmânată de Principele Radu al României.
„Întotdeauna am iubit şi am preţuit tradiţia românească. Şi dacă într-un fel mic am putut să contribui la această bogăţie, viaţa mea şi-a găsit cursul”, a mărturisit artista în cadrul Galei.
Ecoul ONRI în Capitală
În cadrul Galei, juriul, format din muzicologul Anca Florea, criticul de balet Vivia Săndulescu, muzicologul Luminiţa Arvunescu, scenograful Viorica Petrovici, criticul muzical Costin Popa şi dirijorul Horia Andreescu, a acordat 15 premii.
Fotografie din spectacolul „Carmen”
Cel mai bun spectacol de operă a fost montat la Opera ieşeană, astfel că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a înmânat premiul pentru spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia lui Karel Drgáč. „Un leu investit în cultură se transformă în nestemate. Niciodată un buget alocat culturii nu este pierdut. Avem o mare responsabilitate, iar România întotdeauna a învins prin cultură, prin tradiţie, prin pasiune, prin astfel de oameni”, a atras atenţia Gabriela Firea.
Balerina Ileana Iliescu, cea care a contribuit la coregrafia spectacolului „Lacul lebedelor”, a înmânat premiul special al juriului coregrafului Carlos Vilan, pentru cea mai bună coregrafie-divertisment în opera „Carmen” de Georges Bizet.
Spectacolele „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Don Quijote” de Ludwig Minkus au atras atenţia prin... costume. Astfel, Doina Levintza i-a înmânat Adrianei Urmuzescu premiul pentru cele mai bune costume, concepute pentru spectacolele sus-menţionate.
Fotografie din spectacolul „Lacul lebedelor”
Piesa „Carmen” de Georges Bizet a avut premiera, în regia lui Karel Drgáč, anul trecut, la începutul stagiunii 2015-2016, iar anul acesta, spectacolul a obţinut, se pare, trei premii în cadrul Galei Premiilor Operelor Naţionale. Cel de-al treilea premiu este pentru cel mai bun regizor şi a fost înmânat de vicepremierul Vasile Dâncu regizorului Karel Drgáč.
Premii de excelenţă
În cadrul Galei au fost acordate premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate de către Opera Naţională Română Iaşi. Premiul de excelenţă a revenit sopranei Ella Urmă, în timp ce Cameliei Şotrin Pascu i-a fost înmânat premiul pentru întreaga activitate.
Invitatul special al Galei a fost tenorul Roberto Alagna, care a cântat pentru prima dată pe o scenă din România, celebrul solist interpretând arii de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, David Alagna. Orchestra şi Ansamblul de Balet al ONB au evoluat sub bagheta dirijorului Marcello Mottadelli şi a maestrului Tulio Gagliardo Varas, coordonatorul artistic al Ýzmir Devlet Opera ve Balesi, Turcia.
Finalul Galei i-a reunit pe soprana Nelly Miricioiu şi pe tenorul Roberto Alagna, alături de Corul, Orchestra şi întreg colectivul ONB, interpretând colindul „O ce veste minunată”.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau