Reviste de colecţie expuse în premieră la Iaşi
Dimensiune font:
Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului va găzdui, până pe 14 mai, expoziţia „Universul informaţiei”, ce conţine 88 de publicaţii periodice din ţară şi din străinătate, din patrimoniul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”.
Palatul Culturii invită publicul interesat de ştiinţele exacte, prin Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, la o expoziţie de publicaţii periodice, din România şi din străinătate, organizată în premieră la Iaşi. Expoziţia temporară „Universul informaţiei – publicaţii periodice din patrimoniul muzeal” conţine 88 de publicaţii din ţară şi din străinătate şi va putea fi vizitată între 4 şi 14 mai, la sediul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului (bulevardul prof. univ. dr. Dimitrie Mangeron, nr. 73).
„De-a lungul anilor, în patrimoniul Muzeului s-a cristalizat un nucleu de publicaţii periodice din România şi din străinătate, care conţin informaţii ştiinţifice, obţinute fie prin donaţii, fie achiziţionate înainte de '89. Cea mai veche şi mai preţioasă publicaţie deţinută de Muzeu şi care va fi expusă în cele zece zile este «Paris Ilustré», publicaţie de interes general, din anul 1889. Este şi cea mai rară, fiindcă nu poate fi găsită decât la colecţionari sau muzee”, a declarat ing. Teodora- Camelia Cristofor, muzeograf în cadrul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi curatorul expoziţiei, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Cele mai vechi publicaţii, în cadrul unui simpozion
Expoziţia este inclusă în cadrul programului celei de-a VI-a ediţii a „High School Science Projects”, simpozion organizat anual de Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, care va avea loc sâmbătă, 6 mai, la sediul Facultăţii. „Expoziţia este organizată pentru prima dată aşa, toate publicaţiile la un loc. Au mai fost expoziţii în care era inclus câte un număr al unui ziar, dar niciodată nu a fost una dedicată strict acestui lucru. Propunerea a pornit de la mine, în contextul parteneriatului pentru acest simpozion”, a precizat muzeograful Teodora-Camelia Cristofor.
În expoziţie sunt prezentate numere ale unor reviste de tehnică, ştiinţă, cultură sau de interes general, precum „Radio Român”, „Radio Universul”, „Fotograful”, „Ethos”, „Vasile Adamachi”, „Natura”, „Secolul 20”, „Ştiinţă şi Tehnică”, „Radio Welt”, „Paris Ilustré”, „Modern Wireless”, „Television”, „Telefunken”, apărute de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anii 1960. De asemenea, în cele zece zile vor fi expuse şi numere ale publicaţiei Curier românesc, primul ziar în limba română, apărut la Bucureşti, pe 8 aprilie 1829, sub patronajul lui Ion Heliade Rădulescu. Ziarul avea patru pagini, folosea alfabetul chirilic, unele numere fiind tipărite şi în limba franceză, iar din 1844 s-a trecut la folosirea alfabetului latin. Primul tiraj a fost de 280 de exemplare, fiind tipărite la tiparniţa Mitropoliei din Bucureşti.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau