Rezistenţa prin literatură

default

Dimensiune font:

| 01-04-2017 05:46

Sintagma „rezistenţa prin cultură” a fost întoarsă pe toate părţile, foarte discutată şi disputată în anii '90, când, mai ales, diverşi iacobini demagogi făceau inventarul oamenilor răi şi îngerilor, al celor „pătaţi” şi al imaculaţilor, contestând modul rezistenţei prin cultură la un regim din ce în ce mai agresiv cu societatea românească, în general, cu mediile culturale, în special; aceştia au văzut acolo o „scuză” subţire la lipsa curajului de a protesta deschis, de a se opune făţiş sistemului. Între timp, lucrurile s-au mai calmat, astfel încât locul pamfletelor demolatoare şi al tabletelor sarcastice a fost luat de analize temeinice, cu argumente şi cu, mai ales, contextualizarea fenomenelor culturale din a doua jumătate a secolului trecut. Printre numeroasele exemple, viaţa şi scrisul lui Dumitru Vacariu reprezintă argumente foarte puternice pentru susţinerea adevărului cuprins în sintagma amintită; pe Dumitru Vacariu literatura l-a trimis în puşcărie la sfârşitul obsedantului deceniu şase, cu acuza de a fi scris o poezie „subversivă” şi de a-şi fi manifestat un viguros sentiment patriotic, folosind în acel text şi în atitudinea sa trei simboluri identitare ale culturii şi istoriei noastre (Eminescu, Putna, Ştefan cel Mare şi Sfânt) şi tot literatura l-a salvat, la propriu, pentru că, iată, refugiul în poveste şi (pe)trecerea în imaginar nu sunt doar teme literare, ci exprimă, în chip evident, valoarea literaturii în ordinea existenţei înseşi: cum spune în Postfaţa poemului Piatra Dediului (Editura Junimea, 2017), emoţionantă şi adevărată ca o spovedanie: „Atunci când am scris poemul eram pe rugul inchiziţiei comuniste şi inspiram sânge în loc de aer. Iar eroii legendelor din trecut, care m-au inspirat şi mi-au prelungit şi mie viaţa pentru a le da lor «poteci de întoarcere», mă vor apăra de atacurile nedrepte ale celor cu spini în suflete. Întoarcerile mele în timp printre moşii şi strămoşii ascunşi prin cotloanele vremurilor, fie ei haiduci, ciobani, ori căutători de speranţe noi printre prăpăstii şi stânci însângerate, m-au făcut părtaş 1a întâlniri cu unii dintre ei printre bătrânii satului din copilăria mea. În rătăcirile mele prin munţi, când poposeam în unele nopţi la stânele din Hălăuca, Piatra lui Iepure, Stânişoara, sau plecam la vânătoare de legende prin neasemuit de frumoasele poieni şi rarişti de la Izvoarele Ozanei, mă întâlneam cu minunile întruchipate de iezi, căprioare, cerbi sau, adormind la umbra copacilor, îmi făuream o lume a mea şi numai a mea în care întindeam hora înfrăţirii cu toţi eroii din poveşti şi legende... Și, indiferent cât de trist şi singuratic eram în restul timpului, alături de vietăţile pădurii, de eroii poveştilor şi legendelor şi de visele mele mă simţeam locuitor al adevăratului Rai... Și mă simţeam atât de fericit... atât de fericit!”.

Atât de fericit, unde? În celula închisorii, privind şi visând, printre gratii, la cerul şi cocorii surpării şi tuturor speranţelor: „Ce bine-ar fi să fiu cocor!/ Cocorii pot să zboare!/ Mi-aş face cuibul pe un nor/ Și m-aş hrăni cu soare./ Aş adormi pe puf de nori/ Acoperit cu stele,/ S-aud cum trec mereu cocori/ Prin dreptul frunţii mele./ Și-n calde depărtări să zbor/ Pribeag din zare-n zare.../ Ce bine-ar fi să fiu cocor!/ Cocorii pot să zboare...”. „Piatra Dediului” este o legendă în versuri. În anii de la cumpăna secolelor XIX şi XX, Nicolae Iorga care domina, indiscutabil, epoca şi spaţiul cultural cerea scriitorilor, poeţi, prozatori, dramaturgi să scrie despre subiecte inspirate din istoria Evului de Mijloc românesc; au apărut atunci zeci de cărţi despre domnitorii noştri, despre haiduci şi, mai cu seamă, despre lupta pentru libertate în vremuri deloc prietenoase cu ţările române. Din „campania” lui Iorga nu s-au ivit o literatură rezistentă la examenul estetic şi, cu atât mai puţin, capodopere; evoluţia fermă spre modernism a literaturii noastre, după 1920, apoi, spre formele postmodernismului a trecut în uitare speciile literare ale curentelor tradiţionaliste astfel încât, între contemporani, Valeriu Anania, cu teatrul său în versuri şi Dumitru Vacariu cu „Piatra Dediului”, în poezie ori „Vornicul Țării de Sus”, în proză, au rămas ultimii mohicani. În „Piatra Dediului”, Dumitru Vacariu scrie, în versuri impecabil construite, legenda haiducului Costea din Munţii Ozanei; Costea, copilul născut „fără vreme”, purtând „stigmatul păcatului hâd” al mamei sale, Oleana, învaţă repede lecţia aspră a vieţii la un morar, apoi, la o stână şi, în sfârşit, la curtea boierului Nestor Dediu; Costea, făcut „din plâns şi din durere grea”, purtând în sine o „sălbatică sete de culmi şi genuni”, iubeşte pe Irina, „fata Pâncului”, pe care o necinsteşte Dediu şi se răzbună urmând lecţia primită de la Bujor, starostele haiducilor din munţi: „«Mă, Costea,... slugile şi câinii/ Trăiesc în zoaie şi gunoi./ Când hrămuiesc şi râd stăpânii,/ Ei scheaună în vânt şi ploi./ Învaţă-te să muşti cu ciudă/ Piciorul care te-a pălit,/ Că altfel, în năduf şi trudă/ Trăieşti de-a pururi osândit»”: prin faptele sale, în logica şi retorica eroismului romantic al haiducului, Costea adaugă, lângă Masa Tâlharului, sălaşul de altădată al sihastrului Aron şi Culmea lui Petru, un nou toponim, Piatra Dediului, care fixează în piatră şi în geografia locurilor istoria oamenilor ce vor fi trăit/murit acolo.

Traseele şi reperele acestei geografii sunt filtrate în poezie, alcătuind ceea ce aş numi spaţiul de identificare a fiinţei interioare; patru sunt acestea: pădurea, satul, munţii şi Bistriţa. Ca peste tot în literatura lui Dumitru Vacariu, regăsim şi în „Piatra Dediului” o dragoste mistuitoare pentru pădure, refugiul mereu căutat din spatele gratiilor închisorii sau în mecanica unei existenţe de la limita tragicului: „Cântă-mi uşor, în ceasul târziu,/ Pădure, pădure,/ Viersul de dor din suflet pustiu,/ Dor călător spre crestele sure./ Văi şi cărări prin umbra de fagi/ Se scaldă-n amurguri,/ Triste cântări îşi leagănă vagi/ Vis peste zări-în freamăt de muguri./ Glas de caval, un plâns rătăcit,/ Mă cheamă la tine,/ Limpede val, fior unduit,/ Zbor spre cristal de larguri senine”. Munţii şi satul ascuns în văile lor („Sună tălăngi vorovind tânguiri,/ Iar din bucium ciobanii dau inimii glas./ Când îşi tremură geana al zorilor ceas,/ Piscuri se-mbracă în straie de miri./ Dulce şi trist, ca un dor rătăcit,/ Singuratic, ecoul adoarme-ntre fagi./ Îţi surâd peste tot plăsmuirile dragi,/ Lumi ce răsar dintr-o zare de mit./ Satul e-ascuns pe-al Ozanei pârâu./ Stânişoara, Bălăuca şi Bivolul sur/ Îşi zidesc măreţia de jur împrejur,/ Cinşi de vecie cu-al codrilor brâu”), dar, înainte de toate, Bistriţa dau contur hărţii unei geografii interioare din care şi-a tras seva o viaţă de om aşa cum a fost: „Din streşina firii curg picuri de zori,/ Rubine pe undele repezi./ Strivindu-şi cristalul de lespezi,/ Alunecă Bistriţa-n lanţ de vâltori./ Cu vuiet alungă tăcerile-n văi/ Și trece cu chip de regină./ În cale-i pădurea se-nchină/ Și-şi vântură pletele brazii flăcăi./ Ea-i veşnic pribeagă spre-adâncuri de vrăji/ Și linul popas din câmpie./ C-un deget întins în tărie,/ Ceahlăul i-arată toţi munţii de străji./ Când intră-n Fărcaşa se-mplântă în mal/ Îşi leagănă spuma pe discuri,/ O gâdilă berze cu pliscuri/ Și pleacă-mbufnată cu val după val”.

„Piatra Dediului” este o carte de citit într-o seară cu viscol, în munţi, în căldura şi trosnetul lemnelor în sobă, copiilor şi celor care mai au încă suflet de copil. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei