S-au deschis porţile filmului în Transilvania
Dimensiune font:
Ieri, 2 iunie, s-a dat startul ediţiei cu numărul 16 a Festivalului Internaţional de Film din Transilvania (TIFF). Până pe 11 iunie, pot fi vizionate 225 de filme româneşti şi străine, iar 188 dintre acestea sunt lungmetraje.
Clujul va găzdui, pentru al şaisprezecelea an, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cunoscut de lumea cinematografiei ori de cinefili drept TIFF. Festivalul se desfăşoară în perioada 2 - 11 iunie şi reuneşte în diferite locuri ale oraşului din inima ţării 225 de producţii cinematografice.
„Este pentru prima dată când TIFF îşi propune să includă în cadrul lui un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor de film din cinematografie. Vor veni din toată lumea, un număr aproape triplu, faţă de anii trecuţi, de producători, de regizori, în special din zona Europei, oameni care caută să investească în proiecte noi de film, oameni interesaţi de business-ul de film. Cred că este pentru prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă importantă nu doar la nivelul descoperirii de cineaşti tineri, ci devine un player foarte activ în stimularea coproducţiilor cinematografice din Europa”, a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, care a adăugat că festivalul are, anul acesta, un număr impresionant de invitaţi străini, care vin în special pentru Zilele Filmului Românesc şi pentru programul Trasilvania Pitch Stop, în cadrul căruia regizori tineri, aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj din carieră pot găsi sprijin financiar pentru proiectele lor, relatează Agenţia Naţională de Presă.
Foto Dragoș Birtoiu
Invitaţi, distincţii
Actriţa Tora Vasilescu va fi celebrată anul acesta la festival, oferindu-i-se Premiul de excelenţă pentru merite deosebite şi pentru contribuţia adusă cinematografiei noastre. Premiul va fi acordat la Gala de închidere, care va avea loc pe 10 iunie.
Sir Derek Jacobi, actor britanic cunoscut din filemele Little Dorrit (1983), The Gladiator (2000) sau The King's Speech (2010), va participa, în cadrul TIFF la premiera filmului „Povestea iubirii”, alături de regizorul român Radu Mihăileanu. O întâlnire după un deceniu va avea loc şi între actorul Armand Assante şi actorul Răzvan Vasilescu, care au jucat, acum 10 ani, în California Dreamin', şi care revin la TIFF pentru proiecţia filmului „The Wanderers”, regizat de Dragoş Buliga.
Dintre membrii juriului care au fost confirmaţi până în acest moment se numără actriţa Clotilde Courau, Prinţesă de Veneţia şi Piemont, criticul de film Geoff Andrew şi regizorul Marian Crişan.
Noutatea ediţiei din acest an, după cum au precizat organizatorii, este InfiniTIFF, „un program dedicat inovaţiei şi experimentelor” care va fi inaugurat în clădirea fostei Case de Modă din Cluj-Napoca. Aici vor fi prezentate o serie de filme VR (Virtual Reality), cinema interactiv, proiecţii de filme din era Youtube, alese de vloggeri cunoscuţi, ateliere de creare a unor experienţe VR şi o instalaţie unică, aducă în avanpremieră mondială la TIFF — Doom Room şi accesibilă doar persoanelor peste 18 ani.
Larisa LAZĂR
Puteţi consulta programul complet al TIFF pe www.tiff.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau