„Cel mai mare premiu a fost când un copil de şapte ani îmi cânta muzica. Pe voi pot să vă păcălesc, dar pe ăla mic nu” (I)

default

Dimensiune font:

| 22-02-2017 12:59

Sabin Păuţa este un binecunoscut dirijor, compozitor şi profesor universitar ce a făcut din viaţa simplă a unui copil de la ţară, o viaţă dansantă a unui compozitor talentat şi a unui profesor mai mult decât îndrăgit. Despre copilărie, despre adolescenţă şi despre perioada de după studenţie, despre curajul pe care l-a avut ca profesor aproape de vârsta studenţilor şi despre cel mai mare premiu pe care l-a câştigat cu adevărat, Sabin Păuţa a vorbit, cu lacrimi în ochi, în prima parte a interviului acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Săptămâna trecută, pe 17 şi pe 18 februarie, Sabin Păuţa a revenit la Iaşi pentru a dirija un concert de jazz al Filarmonicii Moldova Iaşi. Dirijorul a petrecut un ceas feeric cu poveşti despre Iaşul de altă dată, despre prieteniile cu mari oameni de cultură pe care Iaşul i-a oferit.

 

- Aş vrea să încep chiar cu începutul: de unde pasiunea pentru muzică?

- Nu ştiu... Părinţii mei au fost oameni simpli, ţărani de lângă Reşiţa, copilăria mi-am petrecut-o la ţară. Mama mea mi-a povestit că avea 3-4 ani când făceam instrumente singur, aşa, meşteream. Băteam nişte cuie într-o scândură, legam cu sârme şi cântam melodii pe care le auzeam la rugă sau la sârbă sau la nuntă. A fost un dar. Eu cred că Dumnezeu nu face pe nimeni fără să se gândească să îi dea ceva. Eu sunt convins că fiecare om este făcut pentru ceva. Alţii au mai multe talente, alţii şi-l descoperă la bătrâneţe... Am un prieten care e inginer, are 45 de ani, nu îi place ce face şi vine acasă şi pictează. Face icoane. Şi-a descoperit talentul mai târziu. Zice că „dacă faci ce îţi place e libertate, dar dacă îţi place ce faci, aici e altă fericire”.

 

- Continui pe firul cronologic al poveştii. Povestiţi-mi cum a fost copilăria şi adolescenţa dumneavoastră.

- M-am născut şi am crescut la ţară, mergeam cu buna şi săpam la porumb şi la fasole, dar de mic, se pare, că am avut treaba asta. Tatăl meu nici nu a vrut să audă de aşa ceva. În momentul în care m-am înscris la liceu, puteam alege să mă duc la o şcoală de muzică la Timişoara sau ceva. Nici n-a vrut să audă de aşa ceva şi m-am înscris la matematică. Am descoperit că la Reşiţa era o şcoală de muzică proaspăt înfiinţată şi, fără ca tatăl meu să ştie, m-am înscris la şcoala de muzică. În '60 am mers acasă cu două diplome: diploma de la liceu, de la Matematică, i-am zis lui tata „asta o pui mata' în ramă acolo la tine, că eu mai am o diplomă la Liceul de Muzică şi mă duc la Conservator la Bucureşti”. Când i-am zis în '56 că vreau să mă duc la Liceul de Muzică, mi-a zis: „mă, neam de neamul nostru n-o fost muzicant! Eu nu te oblig să faci ceva, îţi dau voie să alegi: avocat sau arhitect”. Punct. În capul meu era numai ţambal, dar el voia să fiu arhitect. Şi m-am dus la matematică să mă fac arhitect şi până la urmă am devenit, pentru că să construieşti o simfonie de 45 de minute, să o faci să stea în picioare, trebuie să o vezi, prima dată, ca pe o lucrare echilibrată. Muzica este sunet organizat matematic.

Se intra greu în '60, nu numai la Conservator, oriunde... erau 20-25 de locuri. Cu 9 nu se intra, eu am intrat cu 9.45, aşa o selecţie a fost. Când am venit acasă, i-am zis „uite, nu numai că am intrat, dar am intrat cu bursă şi nu trebuie să-mi plăteşti nimic”. A fost cel mai nefericit om din lume, dar după aceea, când eram la Iaşi, dirijam orchestra Conservatorului, am făcut corul Animose aici, opt ani de zile – a fost cel mai bun cor din ţară. Mergeam şi dădeam concerte la Bucureşti, se înregistra şi se transmitea de la Ateneu. Ieşea în stradă moş Păuţa şi zicea „să te uiţi diseară, că băiatul meu dirijează la Ateneu”, dar mie nu mi-a spus o dată „mă, bine-ai făcut că te-ai dus la muzică, că uite, te-ai făcut profesor universitar, eşti artist”. Niciodată. O murit şi nu mi-o spus. Se lăuda la alţii.

 

- Nu vă descuraja lucrul acesta?

- Bineînţeles că nu! Eu ştiam a mea!

 

- Şi mama?

- Mama m-a sprijinit. El nu a ştiut că eu am fost patru ani la şcoala de Muzică, după-amiaza, că el lucra după-amiaza. Era notar la primărie şi avea program până seara. Sora mea mai mare şi mama ştiau, iar după patru ani, el nu ştia ce e cu diploma aia, ce şcoală de muzică făcusem.

 

- Cum aţi făcut faţă?

- Terminam la ora două, mâncam la cantină şi la ora trei eram la cursuri.

 

- La 22 de ani aţi venit la Iaşi. Cum aţi ajuns aici?

- O fost o întâmplare, pentru că la vremea aceea se făceau comisii de repartiţie. S-au strâns rectorii de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi în Bucureşti şi intrai după medie şi mi-au dat repartiţie la Liceul de Muzică din Arad, dar înainte de asta a trebuit să mă duc să fac o lună de armată, că se făcea armată la sfârşitul Facultăţii şi la armată m-au repartizat la Iaşi. Am ieşit sublocotenent şi dimineaţă eram cu soldaţii, iar la două eram liber şi tropăiam cu cizmele prin oraş şi m-am întâlnit cu foşti colegi de-ai mei. Corneliu Calistru, fost director de Operă în Iaşi, a fost coleg cu mine. şi când m-am întâlnit cu prietenii mei, mi-au zis că mă duc la maestrul Stoia şi când m-am dus, ştiam că el era căpitan în rezervă, şi-i zic „să trăiţi, tovarăşe căpitan!”, iar el zice „bată-te norocul, dar de unde ştii că eu sunt căpitan?” şi apoi îmi zice că are un post de asistent la Universitate, iar eu îi zic „maestre, dar acum o lună aţi semnat repartiţia pentru Arad”... „eu am semnat-o, eu o desemnez”, şi cât eram militar am dat examen ca să anuleze repartiţia. Din '65 până în '84 am fost aici. 19 ani bătuţi în cuie.

 

„Eu, inconştient, cântam în '65 Jimi Hendrix şi Beatles”

- Cum aţi câştigat respectul studenţilor, având în vedere că eraţi aproape de vârstă cu ei?

- Nu ştiu! Eram copil, aveam 22 de ani şi m-au băgat în sala 6 la anul III. Când am intrat acolo, nu s-a ridicat nimeni. Moşul Stoia, rectorul, a venit după mine. Erau „Roşu şi Negru”, studenţi în anul III şi Nancy (n.r. Silviu „Nancy” Brandes, membru fondator al trupei) e născut în '45, eu sunt în '43... erau de-o vârstă cu mine. La 22 de ani am terminat Conservatorul şi am intrat direct profesor, pentru că Conservatorul de la Iaşi era proaspăt reînfiinţat, nu erau profesori, ca să zici că erai asistentul cuiva. Dar m-au iubit... de ce? Să vă spun o întâmplare: eu trebuia să predau disciplina armoniei clasice, după Mozart, Beethoven. Avându-i în clasă la mine pe Nancy Brandes şi pe Florin Marcovici şi pe Nicu Dorobanţiu şi pe Liviu Tudan... ăştia erau „Roşu şi Negru” şi cântau seara la Unirea la bar. Erau cunoscuţi. Într-o zi m-am aşezat la pian şi am început să le cânt Jimi Hendrix şi Beatles.

Daniela Caraman, fosta directoare a Electrecordului, scrie o carte despre mine şi acolo am mărturii ale foştilor studenţi. Virgil Popescu, cel care compunea muzică uşoară pentru Oana Sârbu, a fost copilul meu de suflet. Ionel Voineag vorbeşte despre mine ca despre Dumnezeu. Am acolo vreo zece studenţi de-ai mei care au ajuns nume mari şi care au spus lucruri despre mine. Nancy Brandes povesteşte cum am început să cânt Beatles şi zice că a ieşit un „nebun” afară şi a strigat „băi, veniţi, că profesorul ne cântă Beatles la pian”. Era perioada în care Richard Oschanitzky, unul din cei mai mari compozitori pe care i-am avut noi, a fost dat afară din Conservator în '63 pentru că a cântat jazz la ambasada Americană. Oschanitzky nu a terminat niciodată Conservatorul... a murit la 39 de ani un geniu muzical. Şi eu, inconştient, cântam în '65 Jimi Hendrix - „Hey Jude” şi „Yellow submarine” cu Beatles. Şi fugeau de la cursuri... un profesor îmi zicea „mi-ai luat studenţii de la «Istoria muzicii»”, „maestre, eu n-am luat pe nimeni, ei au venit”. Stăteau în picioare, buluc.

Ei m-au iubit, dar spun un adevăr: când am venit să predau, nu ştiam nimic... Adică ştiam, dar era un haos la mine în cap şi m-am apucat atunci să studiez şi să-mi fac ordine în minte. Atunci am început să scriu, să compun, să dirijez, să compun. Pentru mine, Iaşul a fost cea mai valoroasă Universitate şi asta spun tuturor!

 

- Cum era perioada aceea la Iaşi?

- Ce atmosferă era aici! Era Junimea... ce actori a avut Iaşul! Am făcut 20 de spectacole muzicale pentru Teatrul de Copii şi Tineret; şi acum se cântă muzica mea. „Albă ca zăpada”, „Pinocchio”, se cântă. Actorii cântau pe viu. În America, mi-a luat odată cineva un interviu şi mi-a zis „aveţi atâtea premii aici, premii din România, premiul Martin Luther King”, care este un fel de premiu Oscar pentru muzică, zice „care-i cel mai valoros premiu?”. Cel mai valoros premiu mi s-a întâmplat la Iaşi, când m-am întors după zece ani de exil şi după-amiaza la ora patru era o femeie cu un copil de şapte ani de mână în faţa mea, care cânta muzica mea. Teatrul de copii era de la cinci la şase seara şi am zis că „acest copil a ascultat muzica asta aseară”. M-am lipit, aşa, de perete, şi am zis „Dumnezeule, Doamne, de unde ştie muzica?!”. Nu avea mai mult de 7-8 ani şi am zis că ăla a fost un premiu, pentru că pe voi pot să vă păcălesc, dar pe ăla mic nu-l păcăleşti... Ori îi place, ori nu-i place şi dacă-i place, ignoră orice altceva, iar lui i-a plăcut de i-a cântat-o a doua zi.

Aici a fost pentru mine o şcoală extraordinară. Aici l-am cunoscut pe Mihai Ursachi, care a fost prietenul meu cel mai bun, fratele meu. Am scris muzică pe frazele lui, nu pe poezie, pe proza lui, aşa un talent era. Actorii mei mari nu mai sunt. Teofil Vâlcu... m-am dus la el, orbise, m-am dus la el, mi-a deschis soţia uşa şi mi-a făcut semn să tac. M-am dus la el, era în fotoliu, orb... i-am luat mâinile şi-mi zice „Sabin, tu ai venit să mă vezi!”. M-a simţit după mâini.

Am scos un disc cu muzică uşoară. Eu am scris prima melodie pentru Cornel Constantiniu şi ultima melodie pentru el... „Un bun rămas”, Elena Farago, în 1968, şi acum cinci-şase ani am făcut „Vă mulţumesc”, a înregistrat-o şi după două luni a revenit boala. Erau nişte cântăreţi minunaţi! Eva Kiss, Dan Spătaru... mi-au cântat muzica. Acum scot un disc cu 16 piese ale mele, un disc cu muzică uşoară, aşa, ca un document, scris între 1968 şi 1975. Când i-am spus lui Sergiu Tudose, care a făcut 81 de ani acum, că are două piese cântate de el pe discul acesta, a început să plângă, pentru că el a uitat de treburile astea. Am scris şi muzică de teatru; Cătălina Buzoianu de aici a plecat... am scris pentru ea muzică pentru multe piese de teatru.

 

Puteți citi și a doua parte a interviului:  „Cel mai mare salariu l-aş da învăţătoarei din clasa I, care-ţi ia mâna şi te învaţă, nu profesorului universitar” (II)

 

A consemnat Larisa LAZĂR

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei