Salvador Dali a ajuns la Iaşi
Dimensiune font:
„Chagall ne permite să visăm, Picasso ne permite să fim nesatisfăcuţi, iar Dali ne permite să fim... nebuni!”, a spus colecţionarul de artă Thomas Emmerling, proprietarul colecţiilor Dali şi Dürer, expuse în aceste zile la Iaşi.
Un dialog artistic de elită, între creaţiile lui Albrecht Dürer (1471 – 1528) şi cele ale lui Salvador Dali (1904 – 1989), are loc în această perioadă, între două spaţii emblematice ale Iaşului, Palatul Culturii şi Muzeul Unirii.
Astfel, expoziţia „Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer” a fost vernisată luni, 20 octombrie, la Palatul Culturii (în aripa vestică a Palatului Culturii, cu acces dinspre Turnul de Strajă), iar „Salvador Dali – Divina Commedia” a reunit iubitorii de artă, ieri, la Muzeul Unirii.
Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer la Palatul Culturii
„Am fost plăcut surprinsă să constat că ieşenii au fost prezenţi într-un număr impresionant la aceste vernisaje. Îi aşteptăm să viziteze expoziţia semnată Salvador Dali, până pe 27 noiembrie, după care lucrările urmează să fie expuse în Germania. De asemenea, aşteptăm publicul la Palatul Culturii, redeschis parţial, în mod special pentru expoziţia Albrecht Dürer, până pe 6 decembrie. Pentru că lucrările de restaurare la Palatul Culturii continuă, a fost un efort fantastic să deschidem această zonă, în care să asigurăm microclimatul, dar şi condiţii de securitate excepţionale”, a spus Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Muzeul Unirii găzduieşte cele 100 de gravuri care constituie ilustraţia originală realizată de Salvador Dali pentru ediţia aniversară „Divina Commedia”, comandată de guvernul italian, la celebrarea a 700 de ani de la naşterea lui Dante Alighieri (Editions d’Art „Les Heures Claires”, Paris, 1960).
O fascinantă pledoarie pentru arta lui Dali a lansat Thomas Emmerling, proprietarul colecţiei:„Salvador Dali e nebun! Ceasuri în fiebere, picioare precum cele ale păianjenilor... Dar sunt foarte sigur că peste sute de ani, când oamenii vor vorbi despre arta secolului XX, vor discuta şi despre Salvador Dali. Nu a trecut atât de mult de când a trăit, dar ceea ce îl face fascinant este ceva ce are în comun cu Chagall şi Picasso. Cu toţii ştiau că erau o oglindă a stilului de viaţă din secolul XX. Chagall ne permite să visăm, Picasso ne permite să fim nesatisfăcuţi, iar Dali ne permite să fim nebuni”, a spus Thomas Emmerling, proprietarul colecţiei.
Thomas Emmerling: „Iaşul este un oraş al culturii şi merită să-l aibă pe Rembrandt aici”
Lucrările inspirate de „Divina Comedie” - Infernul, Purgatoriul, Paradisul – au fost create în opt ani.
Expoziţia trimite, aşadar spre „Divina Commedia” a lui Dante Alighieri, dar şi spre biografia spumoasă a lui Salvador Dali, artistul ieşit din canoane şi... şabloane, căruia îi plăcea să şocheze spunând: „Suprarealismul sunt eu!”, parafrazându-l pe Ludovic XIV („Statul sunt eu!”).
Cele două expoziţii pot fi vizitate de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00. Preţul unui bilet este de 20 lei pentru adulţi, 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari, dar şi pentru grupuri de peste 10 persoane. Accesul este liber pentru elevii şi studenţii de la instituţiile cu profil artistic.
Gina POPA
„Salvador Dali a fost al doilea copil al părinţilor săi şi s-a născut la aproximativ un an după moartea fratelui său, care purta acelaşi nume, iar mama sa îl considera reîncarnarea fiului pierdut. Salvador Dali mărturisea că nu a ştiut niciodată pe cine săruta mama: «pe fratele meu, o fantomă sau pe mine». Ceea ce a vrut el să descrie în arta sa este iraţionalul. Pentru ca acesta să fie înţeles, este nevoie de simboluri, iar simbolurile lui sunt fascinante, pentru că pătrund în subconştientul nostru. Mesajul central al lui Dali este «Sunt eu!». Asta e tot! Acesta e secolul XX!” - Thomas Emmerling, proprietarul colecţiei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau