Şapte actori de renume din Regiunea de Nord-Est

Dimensiune font:

| 08-04-2017 05:45

 În perioada 10-14 mai, la Iaşi se va desfăşura cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Serile Filmului Românesc”. Organizatorii au anunţat cei treisprezece invitaţi pe care regizorul Cristian Mungiu îi aduce în „capitala filmului românesc”.

 

Organizatorii Festivalului „Serile Filmului Românesc” au anunţat lista de invitaţi care îl vor însoţi pe Cristian Mungiu la Iaşi, în perioada 10-14 mai. Treisprezece mari nume ale cinematografiei româneşti vor veni în „Cinefilia, capitala filmului românesc”, la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului organizat la Iaşi.

„Invitaţii fac parte din echipele de filmări cu care a colaborat de-a lungul timpului regizorul Cristian Mungiu şi vor veni la festival, vor participa la proiecţiile filmelor în care joacă şi vor răspunde curiozităţilor cinefililor. Mulţi dintre ei au colaborat cu regizorul chiar la debutul său în lungmetraj –Occident”, au precizat iniţiatorii proiectului.

Cele 13 nume care vor fi alături de Cristian Mungiu, invitatul special al ediţiei de anul acesta, sunt Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Dorel Vişan, Tania Popa, Cristina Flutur, Emanuel Pârvu, Călin Chirilă, Teodor Corban, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Maria Drăguş şi Petru Ciubotaru.

 

Actori care au legătură cu Moldova

Anamaria Marinca a devenit celebră pentru rolul său din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, filmul lui Cristian Mungiu, câştigător al Palme d'Or în 2007. A studiat vioara în copilărie, dar a renunţat la muzică în favoarea actoriei şi a absolvit Universitatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iaşi (UNAGE). În 2005 a câştigat trei premii pentru Cea mai Bună Actriţă, pentru rolul său din „Sex Traffic”. Anamaria a jucat şi rolul Irmei în drama de război „Furia: Eroi anonimi”/ „Fury” (2014), alături de Brad Pitt, în regia lui David Ayer.

Laura Vasiliu s-a născut în Piatra Neamţ, a absolvit Academia de Teatru şi Film şi a reuşit să îşi învingă timiditatea, fiind încurajată să continue cu actoria. A simţit succesul datorită filmului, iar pentru rolul din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a obţinut Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Vlad Ivanov imita încă din copilărie scene din Stan şi Bran, pe care le arăta părinţilor şi musafirilor făcându-i să se amuze, iar dorinţa pentru actorie se născuse din joaca pusă în scenă în casa părinţilor. Finalizarea studiilor la Şcoala Populară de Arte din Botoşani l-a determinat să plece la Bucureşti, unde a muncit pe timp de noapte, într-un butic din Gara de Nord, pentru a se întreţine şi pentru a se pregăti de facultate.

Cristina Flutur a urmat Facultatea de Litere din Iaşi şi Actoria la Cluj. A prins drag de film pe când făcea parte din echipa teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, iar după o vreme de joacă pe scena teatrului „Ludic” din Iaşi, a urmat o întâlnire care i-a schimbat cursul vieţii. A debutat în cinematografie interpretând rolul Alinei, din filmul „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, iar naturaleţea cu care s-a transpus în rol a făcut-o câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă, la Cannes, în 2012.

Teodor Corban s-a împărţit între scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, la care visa încă de mic să ajungă, şi platourile de filmare. Este cunoscut pentru sutele de roluri pe care le-a avut în piesele de teatru şi în filme de referinţă precum „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „După dealuri”, „A fost sau n-a fost?”, „Amintiri din Epoca de Aur”, „Aferim” sau „Un etaj mai jos”.

Călin Chirilă a absolvit Facultatea de Teatru a UNAGE şi este colaborator al Naţionalului din Iaşi (TNI) încă din anul al doilea de facultate. A interpretat zeci de roluri pe scena TNI, în piese ca „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „O noapte furtunoasă” sau „Goldberg Show”. Pe lângă prestaţia din teatru, a jucat şi în două filme: „Amintiri din Epoca de Aur”, produs de Cristian Mungiu şi „Hunter”, produs de Castel Film şi Flu Birds.

Petru Ciubotaru este cunoscut pentru cele peste 250 de roluri de excepţie, toate jucate pe scena Naţionalului din Iaşi. Viaţa şi-a dedicat-o publicului şi artei teatrale şi are în spate peste 50 de ani de teatru şi a fost singurul actor ieşean nominalizat anul acesta la Premiile GOPO. Maestrul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul viceprimarului Bulai din filmul „Bacalaureat”, regizat de Cristian Mungiu.

Dorel Vișan a fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distincții pentru rolurile din producțiile românești și internaționale. A jucat în filmul Occident, regizat de Cristian Mungiu.

 

Tania Popa este născută pe 19 ianuarie 1973, în Căușeni, Republica Moldova. Actrița a venit în România să studieze actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1990. Este absolventă a Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1994, clasa profesor Grigore Gonţa. Debutează la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” în 1993 cu rolul Ismena - „Antigona” de Sofocle, în regia celebrului Alexandru Tocilescu. Tania Popa a făcut roluri importante în filmele regizate de Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni și două zile, Occident, După dealuri, Amintiri din Epoca de Aur 1 și 2.

Emanuel Pârvu a crescut cu șiruri întregi de fotografii, în camera obscură cu tatăl său, celebrul fotograf Emanuel Pârvu senior. Încă de pe atunci, tânărul își contura trăsături care l-au condus în cele din urmă spre Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC). Cu toate că pornește la drum dorindu-și să studieze imaginea de film, în 2009 Emanuel devine absolventul secției de Actorie. Din seria filmelor cu Emanuel Pârvu regăsim Fix alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005), Omul din umbră (2006), Televizorul (2008), Zi festivă (2010) și Bacalaureat (2016), la care se adaugă cele regizate de acesta, O familie (2008), Pui, cartofi prăjiți și-o Cola (2012), Laz Mahale (2015) și Partea nu prea fericită a lucrurilor (2016), la  ultimele două semnând și scenografia. Nașterea unei capodopere (2008) este filmul la care Emanuel a realizat imaginea.

Diana Cavallioti este cunoscută astăzi pentru rolul din pelicula Ana, mon amour sau din emisiunea Gala umorului pe care o prezintă la TVR 1. Diana Cavallioti este o actriță cu un bagaj larg de experiențe. Mereu prezentă pe scena teatrului, Diana Cavallioti este apropiată și de camerele de filmat, dovadă fiind filme precum Restul e tăcere, Cu un pas înainte sau Amintiri din Epoca de Aur, în regia lui Cristian Mungiu.

Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar și coordonator la Departamentul Arta Actorului. A fost Rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discutând despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.   Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este impresionantă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Maria Drăguș este actriță germană de origine română. Unul dintre cele mai importante roluri pe care le-a avut a fost cel din producția germană Panglica albă. Maria a jucat un rol principal în producția Bacalaureat al lui Cristian Mungiu și a fost apreciată pe plan internațional. 

Larisa LAZĂR

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei