Şapte filme de la Cannes, în oraşul celor şapte coline
Dimensiune font:
Ieşeni şi turişti, daţi fuga la film! Vineri şi sâmbătă, 28 şi 29 octombrie, Iaşul găzduieşte prima ediţie a Festivalului „Les films de Cannes à Iaşi”, iar instituţia-gazdă va fi Ateneul din Iaşi, care întâmpină publicul cinefil, aşa cum se cuvine: cu o sală proaspăt renovată.
Festivalul filmelor de Cannes aduce în premieră la Iaşi o selecţie de producţii mult-aşteptate. Comedia elogiată de presa internaţională la Cannes şi propusă de Germania la Oscar 2017 – „Toni Erdmann”, drama „The Salesman”, care va reprezenta Iranul la Premiile Academiei Americane de Film, şi thriller-ul psihologic „The Neon Demon”, sunt doar o parte din filmele care vor rula în cele două zile la „Les Films de Cannes à Iaşi”. Intrarea la proiecţii este liberă.
Programul proiecţiilor de vineri
În prima zi a primei ediţii, de la ora 16.30, va fi proiectat lungmetrajul „Toni Erdmann”, de Maren Ade. Filmul a câştigat Premiul criticii – FIPRESCI în Competiţia Oficială, Cannes 2016 şi a fost favoritul presei internaţionale la trofeul Palme d’Or.
Pelicula „Toni Erdmann”, filmată aproape integral în România, este singura din anul 2016 inclusă recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture şi va reprezenta Germania la Premiile Oscar. „Toni Erdmann” spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.
„Julieta”, de Pedro Almodóvar, va fi proiectat de la ora 20.00. Filmul, propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor, a fost inspirat de trilogia „Runaway”, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro. Lungmetrajul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nicio explicaţie atunci când împlineşte 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puţin îşi cunoştea propriul copil.
„The neon demon”, de Nicolas Winding Refn, va rula de la ora 22.00. Semnat de regizorul lui „Drive” şi „Only God Forgives”, filmul a polarizat critica internaţională. Horror-ul psihologic ultra-stilizat este plasat în lumea înşelătoare a modei din Los Angeles şi urmăreşte ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) şi geloziile şi complicităţile care se nasc în jurul ei. Keanu Reeves apare într-un rol „care îţi dă fiori”, potrivit The Guardian.
Programul proiecţiilor de sâmbătă
A doua şi ultima zi de Festival debutează la ora 12.30 cu proiecţia filmului românesc „Bacalaureat”, în prezenţa regizorului Cristian Mungiu, film cu care acesta a luat Premiul pentru regie ex-aequo, Cannes 2016. De la ora 15.30 va avea loc proiecţia filmului „The salesman”, de Asghar Farhadi, singurul film din competiţia oficială a Festivalului de la Cannes distins cu două trofee: Premiul pentru scenariu şi Premiul pentru interpretare masculină, acordat lui Shahab Hosseini. „The Salesman” este propunerea Iranului la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2017. Regizorul urmăreşte un cuplu din Teheran a cărui viaţă se schimbă dramatic după mutarea într-o altă locuinţă şi o vizită neaşteptată.
Seara, începând cu ora 18.30, va rula „I, Daniel Blake”, care i-a adus anul acesta regizorului Ken Loach cel de-al doilea Palme d’Or. La 80 de ani, Ken Loach continuă să regizeze şi este unul dintre regizorii favoriţi de la Cannes, cu peste 15 filme selectate, din 1970 şi până în prezent. „«I, Daniel Blake» este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”, scrie Variety. Daniel Blake, jucat de actorul Dave Johns, este un tâmplar de 59 de ani silit să se retragă din cauza problemelor cardiace şi să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. O birocraţie absurdă îl forţează, totuşi, să-şi caute de lucru şi să urmeze stagii de calificare, deşi nu mai poate munci.
Ultima proiecţie din Festival va începe la ora 21.00 – „Juste la fin du monde”, de Xavier Dolan. Lungmetrajul a luat Marele Premiu al Juriului şi Premiul Juriului Ecumenic la Festivalul de la Cannes anul acesta. În distribuţie filmului sunt staruri franceze precum Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. Filmul urmăreşte vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absenţă şi cu intenţia de a anunţa că mai are foarte puţin de trăit. „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncţiilor dintr-o familie”, apreciază criticii The Guardian. La doar 27 de ani, Xavier Dolan, copilul teribil al cinematografiei contemporane, a regizat deja şase lungmetraje, toate multi-premiate.
A şaptea ediţie la Bucureşti
Festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest” a fost iniţiat în 2010 de regizorul ieşean Cristian Mungiu şi a devenit rapid unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale din Bucureşti.
Ediţia a şaptea a „Les Films de Cannes à Bucarest” este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD/ Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural „Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau