Scandal cu premii la Teatrul Naţional Iaşi
Dimensiune font:
În plin conflict izbucnit între o parte dintre actori şi conducerea Naţionalului ieşean, instituţia este copleşită de premii, distincţii şi fonduri.
Directorul general Cristian Hadji-Culea a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să confere decoraţia regală „Nihil Sine Deo” Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Ceremonia de decorare va avea loc la Castelul Peleş, în data de 25 martie 2015 - „chiar de Bunavestire”.
Printre „recentele premii obţinute de Naţionalul ieşean”, se numără şi distincţiile de excelenţă, acordate de Senatul UNITER: actriţa Mihaela Arsenescu Werner şi regizorul Alexander Hausvater (propus de Teatrul Naţional Iaşi pe scena căruia a montat şapte spectacole) vor fi răsplătiţi cu Premiul pentru întreaga activitate, la Gala UNITER din acest an. „Aceste premii pentru întreaga activitate creează o echipă ideală în timp a Teatrului românesc istoric. Sunt adunaţi aleşii din toate teatrele ţării, acei actori care fac probabil trupa ideală de oricând, sau în orice caz din ultimii 20 – 30 de ani ai teatrului”, a spus Cristin Hadji-Culea.
A sărit în aer butoiul cu pulbere de la Teatrul Naţional Iaşi GALERIE FOTO
Din păcate, contextul în care au fost prezentate aceste premii, pe deplin meritate, nu este cel mai fericit. Conducerea TNI anunţase iniţial că va face „câteva precizări referitoare la situaţia actuală”. Reamintim că în urmă cu o săptămână, o parte dintre actorii TNI au făcut publice nemulţumirile lor, generate de lipsa de dialog, inexistenţa unui consiliu artistic, dezinteresul pentru accesarea fondurilor europene, lipsa de promovare a spectacolelor şi a actorilor etc. Acestea au fost făcute cunoscute, printr-un memoriu, Ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, precum şi prin intermediul unei scrisori deschise, adresate preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.
„Nu suntem prezenţi în festivaluri, nu suntem promovaţi, nu suntem vizibili. (...) Am ajuns să-mi fie ruşine să spun că sunt actor la Teatrul Naţional Iaşi. Nu ne mai simţim artişti, suntem trataţi ca nişte sclavi pe moşia lor. Suportăm de foarte mulţi ani şi tot de frică n-am reuşit să ne adunăm”, spunea în urmă cu o săptămână actorul Teodor Corban, cunoscut publicului şi pentru din cel mai nou rol al său, în filmul lui Radu Jude, „Aferim!” - premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Berlin.
Un succes de care conducerea TNI pare că este străină! „Considerăm în continuare, după ce am făcut o analiză, că Teatrul este într-un moment bun. Avem un teatru puternic, avem o trupă puternică, avem spectacole importante, participăm continuu la Festivalul Naţional de Teatru, la alte festivale, anual am fost la festivale, avem patru săli şi destulă activitate în ele. Orice alte referiri, la câte afişe avem sau nu, la câtă vizibilitate avem sau nu, la fonduri europene sau la orice altceva, o s-o fac după ce încheiem premiera („Un fil à la patte” – n.n.), deci o etapă din activitatea noastră. Vreau să vă mai spun un lucru, ne-a venit o tranşă din banii necesari pentru continuarea lucrărilor la corpul Teatrului şi pentru refacerea integrală a mobilierului din foyerele Teatrului. Ceea ce e un lucru fundamental”...
De altfel, vorbele mari au fost folosite în exces ieri, amintind mai degrabă de o celebră ieşire la balcon(în care se promitea mărirea alocaţiei), decât anunţând vremuri bune pentru Teatru.
„Nici până acum managerul general nu a convocat trupa la o întâlnire”, spuneau ieri actorii protestatari, care vor organiza o nouă conferinţă de presă astăzi, de la ora 13.30, la Sala Studio.
Gina POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau