Se deschid porţile culturii în Noaptea Europeană a Muzeelor
Dimensiune font:
Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorită astăzi în peste 3.000 de muzee şi instituţii de cultură * toate acestea, în 30 de ţări europene. În ultimii doi ani, Complexul Muzeal din Iaşi a fost lider în topul celor mai vizitate muzee din România în noaptea dedicată acestora.
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi face parte din marea familie europeană a muzeelor şi invită publicul la cea de-a XIII-a ediţie a manifestării pro cultură – Noaptea Europeană a Muzeelor. În seara aceasta, peste 3.000 de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi deschid porţile spre cultură, „milioane de europeni sărbătorind cultura ieşind pe străzi în aceeaşi noapte, însoţiţi de prieteni şi familii”.
Muzee ale Complexului Muzeal „Moldova”
Palatul Culturii va fi deschis publicului între 19.00 şi 02.00, ora de intrare a ultimului vizitator în incinta instituţiei de cultură. La Muzeul de Artă, puteţi vizita expoziţia Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă şi Afişul polonez contemporan, în timp ce la Muzeul de Istorie puteţi vedea expoziţiile Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită şi Socializare şi divertisment la 1900. Muzeul Etnografic oferă expoziţiile Cotidianul ţărănesc: inventivitate şi pragmatism şi Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă (Ouă încondeiate şi Port popular), iar Muzeul Știinţei şi Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Instrumente de muzică mecanică în colecţiile Muzeului şi Retrotehnica. În Holul de onoare vor fi prezentate arme şi echipamente geto-dacice şi sarmatice susţinută de Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova.
Muzeul Unirii va fi deschis între orele 19.00 şi 00.00, iar pe lângă expoziţia permanentă a muzeului, puteţi vedea şi expoziţiile Personalităţi feminine ieşene în Primul Război Mondial, Palatul Unirii – Cartier Regal (1917 – 1918), Sorin Purcaru - Ritual de trecere. La Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” se vor desfăşura evenimentele ultimei zile a Festivalului Boieresc, în cadrul căruia au loc ateliere de dezvoltare personală pentru tineri, recitaluri, momente lirice.
Muzeul „Poni-Cernătescu” îşi ţine porţile deschise între 18.00 şi 00.00, la fel ca Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, şi aşteaptă publicul la spectacolul literar-muzical-coregrafic Portativul tânărului artist. În aceeaşi seară vor mai avea loc momente de teatru, interpretări muzicale şi vizitarea gratuită a expoziţiei permanente din cadrul muzeului.
La Muzeul Viei şi Vinului de la Hârlău, puteţi participa, tot între orele 18.00 şi 00.00, la lansarea cărţii „Curtea Domnească a Hârlăului. Documente”, de Dumitru Miron, la vizitarea expoziţiei permanente şi la petrecerea din parcul muzeului, cu participarea Ansamblului de dansuri „Rapsodia Hârlăului”.
Aici puteţi consulta programul complet al muzeelor.
Larisa LAZĂR
sursă foto: www.palatulculturii.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau