Seri de mai cu parfum de film românesc
Dimensiune font:
Anul acesta, Festivalul „Serile Filmului Românesc” se va desfăşura în perioada 10-14 mai. Irina-Margareta Nistor, ambasadorul cultural al SFR, descrie cea de-a VIII-a ediţie ca pe „un infinit răsturnat din povestea ticluită de studenţii din Moldova lui Ştefan cel Mare”.
Luna mai este dedicată, încă din anul 2010, filmelor româneşti, iar cu fiecare ediţie la Iaşi sunt proiectate din ce în ce mai multe pelicule. Anul acesta, la cea de-a VIII-a ediţie se vor reuni la Iaşi, în „capitala ţării «Cinefilia»”, după cum împărtăşeşte criticul de film Irina-Margareta Nistor, peste 50 de pelicule şi mai bine de 60 de invitaţi din lumea magică a cinematografiei. Zilele şi serile filmice vor pătrunde în oraşul celor şapte coline în perioada 10 – 14 mai, alături de Irina Margareta Nistor, ambasadorul cultural al Festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR).
Odată cu deschiderea oficială a festivalului, în data de 10 mai este şi Ziua Regalităţii, aşa că „în cele cinci zile de festival vor fi proiectate pe marele ecran peste 50 de producţii cinematografice, la care vor fi invitaţi peste 60 de personalităţi ale filmului românesc. În acest an va fi realizat un regal al filmului românesc, cu producţii reprezentative pentru fiecare perioadă a cinematografiei româneşti”, declară Andrei Giurgia, directorul SFR.
Ambasador Cultural al festivalului pentru al doilea an consecutiv, Irina-Margareta Nistor promite că nu va încheia colaborarea cu echipa de organizare a festivalului. „Capitolul 8, (un infinit răsturnat), din acestă frumoasă poveste, ticluită de studenţii din Moldova lui Ştefan cel Mare, va aduna din nou spectatori de toate vârstele, nerăbdători să-i întâlnească pe invitaţii de pe marele ecran, care vor descinde în sălile oraşului, la ceas de seară, şi nu numai, să-şi depene amintirile de la filmări şi să răspundă, cu răbdare, la tirul de întrebări al pasionaţilor, din partea locului. Mă bucur nespus de onoarea de a fi şi de astă dată acreditată ambasadoare în ţara pe care aş numi-o Cinefilia, şi sper să nu mi se termine prea curând mandatul, că demisia sigur nu mi-o dau în veci!”, mărturiseşte vocea filmelor româneşti.
O „mână” de studenţi, un vis împlinit
„Proiectul cu filmele” a fost iniţiat, în anul 2010, de către membrii de atunci ai Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, şi, deşi în cursul timpului au rămas o „mână mai mică” de oameni care s-au ocupat de organizare, festivalul a crescut de la an la an şi nu a capitulat în faţa timpului „aspru” cu filmele româneşti ori cu cinematografia din România cu tot ce cuprinde aceasta.
Festivalul „Serile Filmului Românesc” a început ca o dorinţă a studenţilor ieşeni de a promova ceea ce îndrăgesc: filmul românesc. Festivalul este unicul de acest fel din ţară şi, spun organizatorii, „a reuşit de-a lungul anilor să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Luna mai reprezintă deja, pentru cei mai mulţi dintre ieşeni, un maraton cinematografic atractiv, care vine la pachet cu discuţii şi evenimente care au menirea de a promova şi (re)aminti despre frumuseţea filmului românesc”.
Anul acesta, primul partener cultural oficial este Ateneul din Iaşi, unde vor fi susţinute majoritatea proiecţiilor din cadrul festivalului. „O ţară completă din toate punctele de vedere, cum este România, îşi identifică, îşi recunoaşte şi se mândreşte cu valorile sale. Prin SFR, acest unic festival dedicat în întregime celei de-a şaptea arte, Iaşul devine polul cinematografiei româneşti şi îşi demonstrează calitatea de Capitală Culturală. Festivalul evidenţiază esenţa potenţialului cinematografic românesc, îl susţine, îl promovează şi îl face iubit în toată ţara. Energia, entuziasmul şi responsabilitatea cu care echipa de tineri face din acest proiect un concept, mă face să mă simt în siguranţă când mă gândesc la noua generaţie şi cred că SFR este cea mai bună portavoce a talentului românesc din acest domeniu”, precizează Andrei Apreotesei, directorul Ateneului.
Organizatorii SFR precizează că în următoarele săptămâni vor anunţa omul căruia îi va fi dedicată ediţia cu numărul opt, perioada de înscriere pentru voluntari, evenimentele speciale şi aniversare din timpul festivalului, proiecţiile şi invitaţii la cele cinci seri de mai dedicate filmului românesc.
Larisa LAZĂR
Surse foto: Serile Filmului Românesc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau