Serile Filmului Românesc şi Târgul de Carte Librex vorbesc despre Iaşul cultural
Dimensiune font:
Începând de astăzi, 10 mai, la Iaşi se văd cele mai bune filme ale momentului, în cadrul celei de-a opta ediţii a Serilor Filmului Românesc * 50 de producţii cinematografice sunt înscrise în programul celor cinci zile şi seri de festival * 50 de invitaţi din cinematografia românească se vor întâlni cu cinefilii ieşeni * intrarea la proiecţii este gratuită * tot astăzi debutează şi Târgul de Carte Librex, aflat la cea de-a 25-a ediţie * agenda culturală a acestui târg, ce se va desfăşura în Atrium Palas, cuprinde peste 250 de evenimente literare
Regal de filme româneşti la cel mai mare festival din Regiune
Începând de astăzi, 10 mai, la Iaşi se văd cele mai bune filme ale momentului. 50 de producţii cinematografice sunt înscrise în programul celor cinci zile şi seri de festival și 50 de invitaţi din cinematografia românească se vor întâlni cu cinefilii ieşeni. Intrarea la proiecţii este gratuită.
Cele mai bune filme se văd, de opt ani, la Iaşi. Astăzi se dă startul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), iar cel mai important eveniment al zilei va fi Gala „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, unde se vor marca cei zece ani scurşi de la momentul în care regizorul ieşean Cristian Mungiu a fost numit câştigătorul premiului Palme d'Or, la Cannes. În această seară, la Ateneul din Iaşi, organizatorii festivalului îi vor înmâna trofeul SFR, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Festivalul începe astăzi, pe 10 mai, când este sărbătorită şi Ziua Regalităţii, iar organizatorii marchează această sărbătoare naţională cu susţinerea şi acordul Casei Regale. Arhiva Televiziunii Române oferă patru filme documentare ce prezintă aspecte din viaţa Casei Regale a României, şi care vor fi difuzate pe 10, 12 şi 13 mai.
Programul filmelor regale
Toate cele patru filme documentare vor fi proiectate la Ateneul din Iaşi, iar două dintre ele îşi aşteaptă publicul în această după-amiază. „În numele Tatălui”, documentar realizat de Lidia Voicu şi de Bogdan Șerban-Iancu, va fi proiectat de la 16.30. Imediat după, începând cu ora 17.30, va fi difuzat „Automobilul – o Pasiune Regală”. Ultimele două documentare vor fi proiectate vineri şi sâmbătă, 12 şi 13 mai, de la 17.30, respectiv 14.30 – „Monarhia Salvează Romania”, de Sorin Ilieşiu, şi „Regele Mihai I al Romaniei”, de Camelia Csiki.
Puteți citi și: 18 evenimente în primele două zile ale festivalului
„Povestea unei femei nobile care a crezut în Ţara sa”
Documentarul „În numele Tatălui” spune „povestea unei femei nobile care a crezut în Ţara sa. Într-un sfert de secol, Margareta, fiica Regelui Mihai, a luptat pentru sănătatea copiilor, împotriva singurătăţii bătrânilor, a încurajat şi a sprijinit cultura şi a învins mentalităţi bolnave de comunism. Şi-a câştigat nobleţea prin luptă, iar astăzi este Principesa României”, după cum descrie filmul realizatorul Bogdan Șerban-Iancu.
Acţiunea documentarului începe în 18 ianuarie 1990, dată ce a trecut aproape neobservată în calendarul noii Românii. În acea zi se închidea un cerc deschis în ianuarie 1948, odată cu plecarea Regelui din ţară, după abdicarea impusă. În 1990, când a venit în România, ideea Principesei era să-i ajute pe români, iar lupta cea grea a fost să schimbe mentalităţi, relaţiile dintre oameni, distruse de cei 50 de ani de comunism. Principesa Margareta făcea parte dintr-o lume pe care românii nu o mai înţelegeau şi de care le era teamă.
Foto din „În numele Tatălui”
Principesa Margareta şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România printr-o luptă îndârjită, pentru a dovedi că nu are doar prin naştere ocazia de a purta stindardul regalităţii, ci şi prin merit. Legământul pe viaţă al Regelui Mihai cu ţara este dus mai departe, iar anonima, dar îndârjita femeie care a învins un sistem ostil în anii '90 este astăzi Principesă a României.
Reportajul „Automobilul – o pasiune regală” prezintă pasiunea de o viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai pentru automobilele militare cunoscute sub numele generic de Jeep-uri. Colecţia Regelui Mihai este una dintre cele mai valoroase din lume, toate maşinile fiind în totalitate recondiţionate chiar de către rege.
Pasiunea Sa pentru automobile a început în 1941, când un prieten i-a făcut cadou un Jeep adus de pe frontul rusesc. Între timp, Majestatea Sa a adunat o colecţie de astfel de maşini, pe care le recondiţionează în totalitate cu propriile mâini. De-a lungul vremii, şi regina i-a dat o mână de ajutor la reparaţii. Preţioasa colecţie se află în Elveţia, ţara „adoptivă” a Familiei Regale.
Reportajul este descris pe site-ul Familiei Regale ca fiind pelicula care „pune în evidenţă tinereţea, dinamismul şi extraordinara capacitate de adaptare la timpurile moderne ale Majestăţii Sale”.
„Monarhia salvează România” este compus din trei părţi – prezentarea pe înţelesul tuturor, a istoriei şi a rolului monarhiei în România, reportajul poetic al vizitei M. S. Regele Mihai în România, în aprilie 1992, de Sfintele Paşti, şi semnificaţia monarhiei pentru poporul român în timpul comunismului şi după căderea acestuia.
Ultimul documentar este „Mihai I Al României”, film al Cameliei Csiki, realizatoarea emisiunii Ora Regelui, de la TVR. Acesta a fost singurul documentar din România difuzat chiar la aniversarea vârstei de 90 de ani a Majestăţii Sale.
Camelia Csiki și Regele Mihai
Documentarul încearcă rescrierea celor mai importante momente din istoria românilor, creionate în jurul vieţii Regelui Mihai. Filmul a apărut în perioada în care anumiţi politicieni încercau să împiedice venirea Majestăţii Sale în Parlament, unde a susţinut istoricul discurs. Totodată „filmul lămureşte problema abdicării Regelui Mihai, dar şi a actului de la 23 august. Este un film biografic, un documentar greu, cu multe mărturii istorice, nu cu o biografie romanţată, cu multe dovezi, cu multe imagini de arhivă unicat - un film pe care vi-l recomand”, declară Camelia Csiki, care a câştigat premiul pentru documentar istoric, la Gala APTR în 2012, distincţia fiind cea de-a treia obţinută de jurnalista TVR.
Puteți citi și: Zeci de proiecţii în ultimele trei zile filmice de la Iaşi
Comemorarea victimelor pogromului, la Muzeul Unirii
În a doua zi de festival, mâine, 11 mai, la Muzeul Unirii din Iaşi, va fi proiectat documentarul „Pe aceştia îi plângem”, realizat de Oana Lazăr. Proiecţia începe la ora 18.00, iar la finalul vizionării, realizatoarea va sta de vorbă cu publicul.
Oana Lazăr, la APTR
Oana Lazăr, despre cât de important este să nu ne uităm istoria recentă: „I s-a ordonat să comande un pluton de execuţie pentru şase evrei despre care se spunea că au fost prinşi cu arme nedeclarate şi documente de propagandă sovietică.
- Permiteţi să declin acest ordin! Nu pot.
- E greşit să nu execuţi un ordin militar, ofiţer Pribeşteanu! Te trimit disciplinar în linia întâi, pe Prut!
- Să trăiţi, mă duc în linia întâi, pe Prut!
Ofiţerul avea 28 de ani şi a murit în primele ore la Stânca Costeşti. Era bunicul meu. Mama avea atunci 2 ani, nu l-a cunoscut. Eu aşa am crescut, cu imaginea acelui bunic în haine de militar, într-o fotografie sepia, cu zimţi. Aşa am aflat, pe la 6 ani, şi de cuvântul pogrom, tare ciudat şi greu de pronunţat pentru mine.
Aşa am aflat, de foarte devreme, că oraşul meu adorat are nişte secrete întunecate. Din Târguşorul Copoului şi până la şcoala mea de muzică, din Tătăraşi, prin Târgul Cucului până la Filarmonică şi Teatru, prin toate locurile mele dragi, dincolo de garduri înflorite şi ferestre somnoroase pândeau istorii înfricoşătoare. Pe care abia acum le-am aflat cu adevărat. Norocul meu că-s jurnalist. Sunt istorii pe care le spun mai departe, pe măsură ce le aflu, în minte având poza cu zimţi a bunicului meu militar care n-a executat un ordin de execuţie...”.
In Memoriam Radu Gabrea la SFR
În cadrul serii va fi prezentată şi o secvenţă din filmul „Călătoria lui Gruber”, in memoriam Radu Gabrea. Regizorul a fost prezent anul trecut la festival, la proiecţia filmului „Evrei de vânzare”. La finalul vizionării fragmentului, publicul se va întâlni cu actorul Costel Caşcaval, care va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Evenimentul face legătura cu Noaptea Sinagogilor, care urmează să aibă loc în România pe data de 20 mai, în Iaşi, Bucureşti, Piatra Neamţ, Braşov, Oradea Timişoara, Cluj-Napoca.
Cărţile bune se adună la Librex
Astăzi, 10 mai, la Iaşi debutează cel mai mare Târg de Carte din ţară – Librex * agenda culturală Librex cuprinde peste 250 de evenimente * partener de nădejde, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi la standul amenajat în Atrium Palas
Tema celei de-a 25-a ediţii a Târgului de Carte Librex, organizat în perioada 10-14 mai, la Palas Mall, „Cărţi şi oameni în jurul lumii”, adună invitaţi speciali din Franţa, Germania, Egipt, Mexic şi România, dar şi peste 250 de evenimente de sine stătătoare, dintre care numeroase lansări de carte urmate de sesiuni de autografe, întâlniri literare de excepţie, dezbateri de specialitate, mese rotunde, recitaluri de muzică, poezie, teatru şi film, expoziţii de artă sau concursuri de interpretare. De asemenea, organizatorii au pregătit o tombolă, „Citeşti şi Câştigi”, cu sute de premii în cărţi şi cu Marele Premiu constând într-o bibliotecă oferită de Mobexpert.
Programul primei zile Librex
Festivitatea de Deschidere oficială a Târgului de Carte Librex va avea loc începând cu ora 11:00, în zona de evenimente I a Atrium Palas, la nivelul 0, imediat după aceasta, studenţii Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi vor încânta publicul cu un duo cu pian. Începând cu ora 12:30, Atrium Palas va găzdui numeroase lansări de carte, dintre care: „Centenarul Rezistenţei la Iaşi (1917-2017)”, în prezenţa coordonatorului Ion Agrigoroaiei şi a celorlalţi autori, „Sociologia la Alma Mater Iassiensis. In honorem profesor Vasile Miftode”, coordonat de Cristina Gavriluţă (13:30) sau lansarea cărţii „Ghici cine (re)vine la cină? (I)”, a lui Vasile Arhire (14:30).
Prima zi a Târgului de Carte va continua, de la ora 15:00, cu vernisajul Expoziţiei „Spaţiul românesc în artele plastice”, la care vor participa poeta şi traducătoarea Paula Romanescu, poeta Shanti Nilaya, dar şi actorul Ion Dichiseanu. Ora 16:00 va marca începerea uneia dintre cele mai importante conferinţe a ediţiei de anul acesta a Librex, „Jocul pe care puţini dintre noi în mai joacă”, susţinută de Luis Armenta Malpica, poet, romancier, eseist şi traducător, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor din statele dub Vestul Mexicului. Imediar după conferinţă, de la ora 17:00, autorul mexican îşi va lansa volumul „Voluntad de la Luz”/„Voinţa Luminii”, momentul fiind urmat de o sesiune de autografe.
Şirul evenimentelor va fi completat de Conferinţa „O fărâmă din istoria zbuciumată a Americii Latine desprinsă din romanul «La Feria» («Târgul») de Juan Jose Arreola”, care va fi susţinută, începând cu ora 19:00, în zona de evenimente I a Atrium Palas, la nivelul 0, de Scriitoarea mexicană Lucero Alanis. Prima zi a Târgului de Carte se va încheia cu noi de lansări de carte şi un recital poetic.
„Îmi imaginez Paradisul ca pe un fel de bibliotecă” (Jorge Luis Borges)
Pentru al treilea an consecutiv, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” (BJI) este partener cultural al Târgului de carte Librex; pe parcursul celor cinci zile, instituţia organizând numeroase evenimente, care vor avea loc atât la sediul central al Bibliotecii Judeţene (Galeriile comerciale, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 8-10, mezanin), cât şi la Filiala „Ion Creangă” (Casa Sindicatelor, Bd. Socola, nr. 34).
Mai mult decât atât, BJI va avea un stand amenajat în Atrium Palas, care va putea fi vizitat zilnic între orele 10.00 – 22.00, şi care îi provoacă pe toţi iubitorii de lectură la un schimb de cărţi/ „Book-crossing” (preluarea unei cărţi de la stand şi lăsarea alteia în schimb). De asemenea, în cele cinci zile de Târg, reprezentanţii BJI vor elibera permise de intrare la Bibliotecă gratuit.
Printre evenimentele organizate de Bilbioteca Judeţeană cu prilejul Târgului se Carte Librex se mai numără Clubul de lectură „Bridges between Generations”/„Poduri peste Generaţii” (astăzi, 10 mai, începând cu ora 14.00), Clubul de lectură „Să citim împreună” (astăzi, 10 mai, începând cu ora 17.00, la Filiala „Ion Creangă”) şi conferinţa-dezbatere „Există o literatură pentru adolescenţi?” (Joi, 11 mai, de la ora 16.30, la Filiala „Ion Creangă”).
Tot în această săptămână, în perioada 11-14 mai 2017, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” este prezentă şi la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret de la Chişinău.
Larisa LAZĂR , Diana MOLDOVANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau