Sfârşit tragic pentru tânărul actor Toma Moraru
Dimensiune font:
Apreciat de critici şi de spectatori ca fiind un actor de mare talent, Toma Moraru (pentru apropiaţi - Tomiţă, Tom) a jucat în numeroase spectacole pe scenele din Iaşi. Cu toate acestea, a rămas la statutul de freelancer şi, după câteva stagiuni, a ales, din motive financiare, să se stabilească în Germania, la Wunsiedel. De acolo a ajuns ieri, la Iaşi, vestea morţii sale, anunţul fiind postat de regizorul Ion Sapdaru. De altfel, Ion Sapdaru a fost cel care l-a distribuit pentru prima dată pe Toma Moraru, în 2009, pe atunci student, în „Istoria unui cal - Holstomer”, la Ateneul Tătărași. Au lucrat împreună şi la „Jurnalul unui nebun” (Ateneu) şi „Falstaff” (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”).
„S-a stins un suflet de artist. Gol a rămas în urma lui şi un dor nesfârşit... şi dragoste. A iubit teatrul... i-a lipsit teatrul. Nu s-a simţit înţeles... a luat cu el un talent pe care l-a adus aici cu el acum 27 de ani. S-a stins iubitul şi preţiosul nostru frate Tom”, a dezvăluit C.S., una dintre surorile lui Toma Moraru, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Întrebată dacă Toma va fi înmormântat în România, sora sa a adăugat: „Aşa cum cariera lui de actor a fost o nesiguranţă în teatrul din Iaşi, exact aşa paşii ce va trebui să îi facem acum ne sunt necunoscuţi... Dacă a avut o însemnătate pentru teatrul din Iaşi, atunci transmiteţi-i iubitului nostru Tom prin rândurile voastre ce valoare a avut pentru voi în teatru. Noi, cei rămaşi, am pierdut o comoară, restul rămâne la noi”...
Regizorul Radu Ghilaş l-a inclus pe tânărul actor în distribuţia a două spectacole, la Ateneu - „În container”, preluat apoi de Naţionalul ieşean, şi „Inimă de boxer”, unde Toma Moraru l-a avut ca partener de scenă chiar pe unul dintre profesorii săi de la Universitatea de Arte „George Enescu”, actorul Emil Coşeru. Toma a strălucit în acest spectacol care, ca o ironie a sorţii, avea la bază un text de Lutz Hübner, dramaturgul cel mai jucat pe scenele din Germania... „Ştiu ce ştiţi şi voi, se pare că Tomiță s-a sinucis. Sunt întors pe dos. Voia să facă meseria asta. Chiar nefăcând rebuturi actoriceşti, nu a reuşit să intre undeva. A plecat în Germania, pentru că avea rude acolo”, spune Radu Ghilaş.
În pagina de FB a lui Toma încă pot fi citite câteva dintre gândurile sale ultime. Printre acestea, un rând datat 31 iulie 2014: „În viaţă murim maxim de două ori: spiritual şi fizic”. După ce, într-o altă postare, scria: „Lumea asta... teatru de orgoliu şi de rătăcire/ Este plină de nefericiţi care vorbesc despre fericire”.
Toma Moraru avea 27 de ani. (Gina POPA)
Ultimul spectacol în care a jucat Toma Moraru este „Hangiţa”, la Ateneul Tătăraşi. „I-am zis: «Hai acasă să jucăm!» şi mi-a răspuns: «La naiba... Simona, m-ai făcut sa plâng ca un copil. Vreau, dar nu pot. Tom nu mai e Tom. Sunt sigur că vă veţi descurca şi fără mine. Am învăţat că în teatru nimeni nu este de neînlocuit». Poate că aşa e, în teatru nimeni nu este de neînlocuit, dar pentru familia ta şi pentru toţi cei care te-au cunoscut, cu siguranţă vei fi de neînlocuit! Dumnezeu să te ierte, Tom!”, este mesajul emoţionant al actriţei Simona Simionesei.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau