Spectacol de Operă anulat
Dimensiune font:
Opera Naţională Română Iaşi anunţă anularea spectacolului „Lucia di Lamermoor”, care ar fi trebuit să aibă loc mâine seară, de la ora 18.30, la Sala Mare a Teatrului Naţional. În locul acestuia este programat spectacolul de balet „Valsuri celebre în interpretări coregrafice”. Cei care aveau deja bilete îşi pot recupera banii sau pot participa la spectacolul înlocuitor.
Spectacolul „Lucia di Lamermoor”, programat pentru mâine seară, de la ora 18.30, a fost anulat, cauza fiind îmbolnăvirea sopranei Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată. Acesta este înlocuit cu spectacolul de balet „Valsuri celebre în interpretări coregrafice” în interpretarea baletului şi orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu (Turcia). Coregrafia este semnată de celebra balerină Ileana Iliescu, artista care a dansat pe cele mai mari scene ale lumii şi care le-a împărtăşit europenilor pasiunea sa pentru balet. Echipa ONRI anunţă că „spectatorii care doresc returnarea banilor, se pot prezenta cu biletul la casieria Operei (foaier). În schimb, cei care doresc să participe la spectacolul de balet o pot face în baza biletului deja cumpărat pentru spectacolul anulat, «Lucia di Lamermoor»”. Spectacolul „Lucia di Lamermoor” va fi reprogramat, iar data va fi anunţată în scurt timp.
Balet şi muzică
Ileana Iliescu a studiat la Conservatorul din Bucureşti, debutând cu dublul rol Odette-Odile din „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, la începutul anilor '60, într-un spectacol regizat de Oleg Danovski, avându-l ca partener pe Gelu Barbu. A jucat acest spectacol de peste 400 de ori în ţară şi în străinătate. A strălucit pe scenă şi în „Coppélia” de Léo Delibes, „Don Quijote” de Ludwig Minkus, „Bolero” pe muzică lui Joseph Maurice Ravel sau „Iancu Jianu” de Mircea Chiriac. De-a lungul carierei sale artistice, Ileana Iliescu a susţinut nenumărate turnee internaţionale în Germania, Polonia, Ungaria, Rusia, Grecia, Cuba şi Spania. Recunoscută şi apreciată în întreaga lume, Ileana Iliescu a predat la o şcoală de balet din Torino – Italia, ca mai apoi să se întoarcă în România pentru a conduce Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB).
Puteţi citi şi: Balerina Ileana Iliescu: „Orice balerină îşi doreşte să joace «Lacul lebedelor»”
În anul 2001 a fost distinsă cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de Cavaler, pentru îndelungată şi prodigioasă carieră artistică. Cariera de coregraf a Ilenei Iliescu a început cu spectacolul ,,Seară vieneză” la ONB, urmând apoi Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi actualmente la Opera din Iaşi. Spectacolul a fost prezentat 7 ani în Franţa, inclusiv la Teatrul Olympia-Paris.
Născut în Republica Moldova, Vladimir Lungu a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea Dirijat Orchestră/ Cor academic şi a obţinut diploma de Master la aceeaşi Academie sub îndrumarea maeştrilor români, bine-cunoscuţi: Petru Sbârcea, Florentin Mihăescu, Gheorghe V. Dumănescu şi alţii. El a participat, de asemenea, la câteva clase de master, cum ar fi Academia Internaţională Bach din Cluj-Napoca, susţinute de Christfried Brödel şi la cele conduse de maestrul Octav Calleya si Emily Freeman Brown.
În 2002, Vladimir Lungu s-a alăturat Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi după debutul de succes cu „Don Pasquale” de G. Donizzetti, susţine în următorii cinci ani numeroase spectacole de operă şi concerte. În perioada 2007 - 2015, Vladimir Lungu a fost dirijor al Operei de Stat din Mersin (Turcia), din 2009 deţine funcţia de director muzical, dirijând, totodată, o listă impresionantă de lucrări de operă şi balet, clasice şi turceşti, inclusiv mondiale şi premiere locale şi diverse concerte. Recent, Vladimir Lungu a început activitatea didactică la Conservatorul de Stat din Izmir.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau