Spectacol-lectură şi lansare de carte la Suceava şi Rădăuţi
Dimensiune font:
Actorii Ionuţ Cornilă, Dumitru Năstruşnicu, Alex Iuraşcu, Adrian Marele, Delu Lucaci, Ancuţa Gutui, Andreea Spătaru sunt cei care vor aduce pe scenă personajele din cel mai recent volum al scriitorului şi regizorului Lucian Dan Teodorovici.
Lucian Dan Teodorovici revine la Suceava şi Rădăuţi cu un spectacol-lectură pentru care semnează textul şi regia: „Unu + unu (+ unu…). Nişte comedii”. Volumul a apărut recent la Editura Cartea Românească, fiind disponibil şi în ediţie digitală.
O primă reprezentaţie a spectacolului-lectură şi lansarea volumului sunt programate să se desfășoare la Suceava, luni, 27 octombrie, de la ora 20.00, la Lounge Padrino (foaierul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor). Alături de autorul, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie, va vorbi criticul literar Sabina Fînaru.
La Rădăuţi, evenimentul va fi găzduit de Biblioteca „Tudor Flondor”, marţi, 28 octombrie, de la ora 17.00.
Din distribuţia spectacolului-lectură fac parte actorii: Ionuţ Cornilă (Cristian), Dumitru Năstruşnicu (Tânărul 1), Alex Iuraşcu (Tânărul 2), Adrian Marele (Cumnatul), Delu Lucaci (Reportera), Ancuţa Gutui (Cameramanul), Andreea Spătaru (Povestitorul).
„Cum arată lumea pentru un sinucigaş cocoţat pe-un stâlp? Mai mică, mai uşor de înţeles, mai plină de umor decât atunci când te afli în mijlocul ei. Ce se întâmplă într-un teatru când regizorii şi actorii s-au săturat de lipsa de respect a spectatorilor? Răspunsul este destul de sumbru pentru cei din sală, însă spectacolul comic e asigurat. Şi, în fine, care este legătura dintre elefanţii roz, elefanţii galbeni şi oamenii cu care se întâlnesc pe «terenuri» imaginare? E una care ne lasă dezbrăcaţi în public, ridicoli şi totuşi veseli, în tristeţea noastră. Cele trei comedii cuprinse în volum deschid, cu mijloacele absurdului, trei perspective inedite, cuceritoare, asupra unei lumi care, chiar dacă pare imposibilă, e exact lumea noastră”, notează editorul cărţii.
„Dintotdeauna m-am visat prozator. Şi cam atât. Cândva, cu destui ani în urmă, spre a exersa dialogurile în folosul cărţilor mele de proză, am scris o piesă de teatru. A fost premiată în câteva rânduri, a fost pusă în scenă, a avut un succes mai mare decât tot ce scrisesem până atunci. Ceea ce nu mi-a dat totuşi idei. Peste alţi câţiva ani, m-am înscris la Facultatea de Teatru, în primul rând pentru a-mi îmbunătăţi modul de a construi relaţii între personaje şi a reuşi să vizualizez mai bine spaţiul într-o naraţiune, ceea ce m-ar fi ajutat, fireşte, să scriu mai bine proză. Am sfârşit prin a mă îndrăgosti de teatru şi a pune în scenă spectacole. Dar nici măcar asta nu mi-a dat ideile peste cap. De-o vreme însă, mă străduiesc să scriu un nou roman. În locul lui, m-am trezit, habar n-am cum, scriind «sfârşit» la finalul acestui volum. Nu-s perfect lămurit nici acum, mărturisesc, în privinţa relaţiei mele cu teatrul. Dar măcar am intrat, în sfârşit, la idei” - Lucian Dan Teodorovici
Lucian Dan Teodorovici (n. 17 iunie 1975, Rădăuţi) este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul „Prăpădul” (după un text de Attila Bartis), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul „Sînt o babă comunistă”, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Printre volumele sale se numără: „Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi” (1999, 2005), „Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana” (2000), „Circul nostru vă prezintă:” (2002, 2007), „Atunci i-am ars două palme” (2004), „Celelalte poveşti de dragoste” (2009, 2013), „Matei Brunul” (2011, 2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau