Spectacolele Teatrului „Luceafărul” au ajuns la Congresul Balcanic
Dimensiune font:
* două spectacole ale Teatrului „Luceafărul” din Iaşi au fost subiectul unei lucrări prezentate în cadrul primului Congres Balcanic dedicat Literaturii pentru copii şi tineret * congresul s-a desfăşurat în perioada 4 – 7 mai la Universitatea „Trakya” din Edirne, Turcia
„Zmei, balauri şi alte fiinţe fabuloase”. Nu este vorba despre un basm, ci despre o temă. Nu o temă pentru şcoală, ci pentru un Congres Balcanic. „Zmei, balauri şi alte fiinţe fabuloase. Întrupări în texte literare, în ilustraţii de carte şi în spectacole de teatru” este tema unui text pe care l-au construit doi cercetători ieşeni, Mihaela Cernăuţi-Gorodeţchi, profesor la Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza” şi Nikola Vangeli, doctor în studii teatrale, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Lucrarea a pornit de la două spectacole ale Teatrului „Luceafărul” - „3 poveşti cu zmei” după „Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu, dramatizare realizată de Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului, şi Alice Barb, care este şi regizoarea piesei; şi „Basmul Prinţesei Repede-Repede” de Emil Brumaru şi Veronica D. Niculescu, montat de Ion Ciubotaru şi dramatizat de Oltiţa Cîntec. „Nu este prima dată când spectacolele Teatrului «Luceafărul» călătoresc prin lume, dar recent au făcut-o într-o manieră inedită”, povesteşte Oltiţa Cîntec.
„Am urmărit strategiile la care fac apel artişti din diferite domenii (literatură, arte plastice, teatru) pentru a da formă unor făpturi eminamente imaginare – prin urmare, imateriale, mereu schimbătoare şi greu/ imposibil de ancorat în concret”, precizează Mihaela Cernăuţi-Gorodeţchi.
Cercetătorii s-au oprit cu precădere asupra personajelor Astor şi Vasiliska, din spectacolul „3 poveşti cu zmei”, şi Balaurul şaptecapete, Smeagoliţa, Povestucii BB şi W, din „Basmul Prinţesei Repede-Repede”. Prezentarea teoretică a fost însoţită de proiectarea unor fragmente din cele două producţii ale teatrului ieşean, bucurându-se de o foarte bună primire din partea audienţilor. Lucrarea, însoţită şi de fotografii din spectacole, va fi editată şi în volum, care va apărea în limba engleză.
Spectacolele Teatrului „Luceafărul”
Luna mai a fost una a festivalurilor şi turneelor, iar artiştii de la Teatrul „Luceafărul” se străduiesc sa facă faţă numeroaselor invitaţii pe care le primesc. Astfel, după ce „Pisica verde” de Elise Wilk, spectacol nominalizat la Premiile Uniter, categoria Cea mai bună regie – Bobi Pricop, a revenit de la Festivalul Internaţional de Teatru Nou Arad, o altă distribuţie, aceea din „Harap Alb”, a susţinut o serie de trei reprezentaţii în Republica Moldova. Zilele acestea, un alt spectacol al instituţiei se pregăteşte de plecare.
La Galaţi, la Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver” a fost selectată cea mai recentă producţie de pe afişul teatrului ieşean: Playing Shakespeare.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau