Capitalele europene ale culturii 2015, la start FOTO
Dimensiune font:
În oraşele Pilsen (Cehia) şi Mons (Belgia) au loc, în această perioadă, ceremoniile de deschidere oficială pentru Capitalele europene ale culturii (CEAC) 2015 * primul a fost Pilsen, care a oferit participanţilor o agendă bogată de evenimente interactive, weekend-ul trecut * astăzi, 24 ianuarie, vine rândul oraşului belgian * Mons organizează sărbătoarea în jurul unei teme inedite
Două noi oraşe lansează la începutul acestui an calendarul oficial pentru Capitală europeană a culturii 2015. Comunităţile care se vor promova, în acest an, prin intermediul culturii sunt Pilsen din Cehia şi Mons din Belgia. Deschiderea oficială a Capitalei culturii din Pilsen a avut loc weekend-ul trecut, în timp ce oraşul belgian Mons va da startul sărbătorii astăzi. Lansările oficiale au teme specifice. Astfel, weekend-ul trecut, participanţii au putut descoperi oraşul din Cehia. Sub deviza „Descoperiţi oraşul Pilsen!“ oamenii au fost invitaţi să hoinărească prin zone mai puţin cunoscute.
Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021
Pentru acest eveniment a fost creată o aplicaţie specială în care au fost incluse informaţii şi istorii oferite de arhitecţi despre spaţii mai puţin promovate din Pilsen. „17 ianuarie 2015 este data pe care toată lumea o cunoaşte deja. Este ziua care, după cinci ani de pregătire, va marca începutul tuturor evenimentelor pregătite pentru Pilsen- Capitala europeană a culturii 2015. În centrul ceremoniei de deschidere va fi chiar oraşul Pilsen. Sub bagheta lui Petr Forman, directorul artistic, se va da startul unui spectacol de deschidere grandios“, au anunţat organizatorii.
Timp de trei zile, între 16 şi 18 ianuarie, au avut loc numeroase evenimente care au mobilizat zeci de mii de participanţi. În piaţa centrală din Pilsen, pe 18 ianuarie, a avut loc cea mai mare proiecţie pe clădiri realizată vreodată în Cehia, creată de 80 de artişti. Totodată, în cadrul evenimentului Simfonia Clopotelor, în catedrala din centrul oraşului s-au auzit pentru prima dată sunetele unor noi clopote.
Lumină la Mons
Astăzi, în oraşul belgian Mons este programată ceremonia de deschidere a CEAC 2015. Evenimentul are ca temă centrală lumina şi puterea oamenilor de a o răspândi. În această seară, cei care ajung în Mons sunt invitaţi într-o călătorie unică. În toate spaţiile importante din oraş vor fi organizare diferite evenimente- concerte, instalaţii stradale, teatru, expoziţii interactive- toate construite în jurul temei luminii.
Aceste ceremonii de deschidere marchează o lungă listă de evenimente pregătite de organizatori. Astfel, la Mons calendarul pentru CEAC 2015 numără deja peste 500 de evenimente prin care se doreşte mobilizarea comunităţii locale. Sunt anunţate zeci de festivaluri, piese de teatru şi dans, de expoziţii de artă, modă şi design, de întâlniri gastronomice şi literare, dar şi concerte cu diferiţi artişti locali şi străini. Pe de altă parte, la Pilsen sunt pregătite în jur de 600 de evenimente.
„Cel mai important lucru este că ne dăm seama că aceste evenimente sunt mai mult decât cultură. Proiectul de Capitală europeană a culturii este mai mult decât un festival, o întâlnire a artiştilor, o revigorare a oraşului ori un spaţiu de publicitate pentru sponsori. Este un proiect care are puterea să schimbe modul în care oraşul Pilsen este perceput şi modul în care este înţeleasă puterea culturii. Acest proiect poate deveni un moment de cotitură în evoluţia oraşului“, explică organizatorii CEAC Pilsen 2015.
În acest moment se cunosc capitalele europene ale culturii până în 2018. Astfel, în 2016 vor fi organizate evenimente în Spania (San Sebastian) şi Polonia (Wrocław). În 2017, CEAC vor fi Aarhus (Denemarca) şi Paphos (Cipru), iar în 2018 Leeuwarden (Olanda) şi Valletta (Malta).
Iniţiativa de a desemna anual capitale europene a culturii a pornit în 1985, iar până în prezent mai mult de 50 de oraşe au primit acest titlu. Din România, Sibiul a obţinut această titulatură în 2007, când partener i-a fost Luxemburg.
Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021 le aflaţi AICI
„Oraşele candidate vor trebui să prezinte strategia culturală şi strategia oraşului în general în dosarul de candidatură. Juriul nu va analiza pertinenţa acestora, ci coerenţa lor cu programul şi obiectivele propuse“- Ghidul CEAC 2020-2033 al Comisiei Europene
În acest moment, mai multe oraşe şi-au anunţat intenţia de a pregăti dosarele de candidatură. Printre acestea de numără Iaşi, Braşov, Cluj Napoca, Timişoara, Craiova şi Arad.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau