Sunteţi aşteptaţi la Palat!
Dimensiune font:
* începând de astăzi, Palatul Culturii va fi deschis pentru publicul larg * monumentul reprezentativ pentru Iaşi şi-a redeschis porţile după opt ani de restaurări şi o investiţie de 26 de milioane de euro * astăzi, între orele 10.00 şi 17.00, spaţiul va putea fi vizitat gratuit
Construit între anii 1906 – 1925, Palatul Culturii poartă semnătura arhitecturală a artistului român Ion D. Berindey şi ascunde în spatele camerelor fastuoase cele mai inovatoare soluţii inginereşti de la vremea aceea. Iluminatul electric, încălzitul pneumatic, sistemul de ventilaţie, termostatele şi aspiratoarele sunt doar unele dintre dotările moderne pe care le avea Palatul Culturii la vremea respectivă. Lucrările începute sub îndrumarea ministrului Stelian Toma au fost întrerupte de multe ori din cauza dificultăţilor financiare, însă a reuşit să vadă dincolo de bani şi să îndeplinească această dorinţă de a dărui Iaşului un monument important, în cinstea faptului că la vremea aceea Bucureştiul a câştigat lupta pentru capitala ţării, în detrimentul Iaşului.
„Palatul Culturii din Iaşi- un reper de voinţă şi curaj”
Clădirea a fost inaugurată la 11 octombrie 1925 de către Regele Ferdinand şi a servit drept Palat de Justiţie până în 1955, când a fost destinată găzduirii Complexului Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi.
„Lecţia construirii acestui edificiu poate fi şi lecţia restaurării lui, dar poate fi mult mai mult de atât! Poate fi un reper de voinţă şi curaj în a lucra pentru ideile în care crezi cu tărie. Urgenţa cu care acţionăm pentru salvarea patrimoniului naţional exprimă importanţa pe care o dăm, într-un moment al istoriei noastre, respectului faţă de înaintaşi şi a moştenirii lor, dar şi capacitatea noastră vizionară. Anii de demarare a proiectului Palatului Culturii au fost la rândul lor teatrul unui dublu discurs al modernităţii artistice şi politice româneşti”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii aflat luni la Iaşi. Restaurarea Palatului Culturii s-a derulat în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea monumentelor istorice din România”, cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi implementat în perioada 2008 – 2016 de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Finanţarea pentru restaurarea Palatului Culturii a fost aprobată din anul 2006, însă lucrările au fost demarate abia în anul 2008. Pentru restaurarea emblemei municipiului au fost investite aproape 11 milioane de euro, iar ulterior (2013) au fost alocate încă peste 15 milioane de euro. „Am ales să vedeţi o parte din munca noastră, a unei echipe nu foarte mari de la Palatul Culturii şi nu numai, ci şi munca echipei de la Ministerului Culturii, a proiectantului, a constructorului, a zecilor de artişti care au contribuit ca acestă clădire să arate aşa cum aţi văzut. Sperăm să avem fonduri pentru a putea deschide muzeele nostre cu expoziţii permanente, pentru că ceea ce aţi văzut sunt expoziţii temporare”, a precizat Lacrămioara Stratulat, managerul Complexului Naţional Muzeal „Moldova”.
„Eu am mai vizitat Palatul acum câţiva ani şi mi se pare impresionantă schimbarea. Este mult mai bine pusă în valoare arhitectura lui şi dincolo de impresia personală, mi se pare semnificativ că s-a putut duce la bun sfârşit un proiect de restaurare de asemenea amploare. Este şi un exemplu bun şi pentru alte obiective de patrimoniu care ar necesita o astfel de restaurare” - Dacian Cioloş, prim-ministrul României
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau