SWITCH ON Iaşi 2021 şi în mediul academic!
Dimensiune font:
Reprezentanţii celor şapte universităţi ieşene au semnat, ieri, protocolul de colaborare pentru susţinerea candidaturii Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Evenimentul a avut loc în Sala Dublei Alegeri de la Muzeul Unirii, un spaţiu cu importante valenţe istorice, edificiul fiind reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1862) şi a regelui Ferdinand (în timpul Primului Război Mondial).
Au răspuns invitaţiei de a susţine proiectul „Iaşi 2021 - Capitală Europeană a Culturii”: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Universitatea „Petre Andrei” şi Universitatea „Apollonia”. „Am încercat să deschidem cât mai mult acest proiect către comunitate. Cu o parte dintre aceste instituţii derulăm deja o serie de proiecte, însă astăzi marcăm în mod simbolic susţinerea întregului mediu academic ieşean pentru ca Iaşul să obţină acest titlu”, a spusIulian Boia, director executiv al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană (FICCE).
Apreciat ca fiind foarte important, în contextul în care dosarul de candidatură va fi depus la Ministerul Culturii, pe 10 octombrie, momentul semnării protocolului a fost marcat de mesaje în cea mai mare parte optimiste: „Noi pregătim ingineri şi arhitecţi, care au contribuţii importante în susţinerea comunităţii, prin proiectele în care se implică. Sperăm ca Iaşul să câştige acest titlu şi să devenim ceea ce merităm”, a spus Ion Giurmă, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”.
Invocând faptul că „Iaşul a avut foarte puţin sprijin politic în ultimii 25 de ani”, ca şi „de la Cuza încoace”, istoricul Gheorghe Iacob, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a vorbit despre avantajele şi dezavantajele oraşului în această competiţie:
„Încă de anul trecut spuneam că suntem în întârziere, aşa încât ceea ce se întâmplă în aceste zile este un nou început. Nu critic pe nimeni, dar cred că s-a făcut prea puţin în această competiţie, în care sunt implicate oraşe puternice din România, care au coalizat toate forţele şi au făcut un lobby fantastic la Bucureşti. Dacă în timpul pe care îl mai avem nu se face un efort foarte mare, nu avem nicio şansă. În legătură cu Iaşul nu trebuie aduse argumente, dar să nu uităm că se cuantifică prezentul şi viitorul, mai puţin trecutul! Evident că avem o mulţime de argumente, că reprezentăm trei mari oraşe în partea aceasta a Europei, alături de Chişinău şi Cernăuţi, dar depinde de noi cum ne vom promova. Iaşul are o forţă foarte mare şi poate face foarte mult, în măsura în care ne încadrăm într-un context”, apreciază prof.univ.dr. Gheorghe Iacob.
În replică, Mihai Chirica, viceprimar cu atribuţii de primar al Municipiului Iaşi, a punctat: „Apreciez obiectivitatea, dar nu renunţ la convingerea mea că avem prima şansă! Cei 155 de ani de mediu academic la Iaşi arată că suntem un oraş cu o candidatură cât se poate de solidă şi avem toate premisele ca la sfârşitul acestui an să primim o veste bună”.
Tot la Muzeul Unirii, astăzi, de la ora 13.00, va avea loc semnarea protocolului de colaborare între partidele politice din judeţul şi municipiul Iaşi. Formaţiunile politice invitate să susţină proiectul „Iaşi 2021 - Capitală Europeană a Culturii” sunt: Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Naţională pentru Progresul României, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Partidul Mişcarea Populară, Partida Romilor.
Gina POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau