Târg de toamnă al meşterilor populari
Dimensiune font:
Începând de joi, 13 octombrie, timp de patru zile, bulevardul Lăpuşneanu se transformă în atelier de meşteşuguri populare româneşti. Prima ediţie a Târgului de toamnă propune pelerinilor o nouă perspectivă asupra obiectelor cu specific tradiţional.
Asociaţia „ART-Meşteşugurile Prutului”, Asociaţia „Alexandru Lăpuşneanu” şi Primăria Municipiului Iaşi organizează în perioada 13 – 16 octombrie, pe Uliţa Lăpuşneanu, prima ediţie a Târgului de toamnă al meşterilor populari „Iaşul în sărbătoare”. „Iaşul se pregăteşte pentru cea mai frumoasă şi importantă perioadă a sa. Cu toţii ştim că în afară de sărbătoarea religioasă a Sfintei Parascheva, vin şi foarte mulţi comercianţi cu fel şi fel de mărfuri cu caracter religios, până la cele cu caracter culinar. Este cunoscut faptul că nu sunt expuse numai obiecte cu specific tradiţional popular. Unele au elemente de tradiţie, dar sunt fabricate ştim noi unde şi de cine. Am invitat pe strada Lăpuşneanu meşteri populari care să expună obiecte cu specific tradiţional şi cu elemente româneşti. Cei care vor veni la pelerinaj vor şti diferenţa dintre un obiect pus în vânzare de comercianţii de acolo şi un obiect tradiţional de pe Lăpuşneanu”, a declarat Aurica Ichim, preşedinte al Asociaţiei „Alexandru Lăpuşneanu” Iaşi, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Meşteri, muncă şi dedicare
Timp de patru zile, „meşteri populari din diferite zone ale ţării vor prezenta creaţii proprii ce promovează valorile artei tradiţionale româneşti contribuind astfel la transmiterea acestora către tânăra generaţie”, precizează organizatorii evenimentului. În perioada 13 – 16 octombrie, la târg se vor desfăşura şi atelierele de creaţie interactivă de pictură icoane, cioplitură lemn, împletituri din fibre vegetale, ţesături, destinate copiilor, dar şi pelerinilor sosiţi în Iaşi cu ocazia Marii Sărbători a Cuvioasei Parascheva. „Este un târg de artă populară românească. După cum aţi văzut, orice meşter care vine şi expune ii cusute manual, icoane sau chiar ţesături, lucrează şi în timpul expoziţiei. În acele zile, cei care trec şi vizitează, vor putea lua contact cu meşterii şi pot să aibă un dialog cu aceştia despre meşteşugul pe care îl practică”, a adăugat Aurica Ichim.
Pe Uliţa Lăpuşneanu, „dorim să realizăm pentru patru zile o atmosferă de lucru şi de comunicare între generaţii în domeniul meşteşugurilor tradiţionale româneşti”, spun organizatorii evenimentului. Deschiderea festivă va avea loc joi, 13 octombrie, începând cu ora 11.00.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau