Târgul Meşterilor Populari
Dimensiune font:
* ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, târgul va avea loc la Iaşi în perioada 20 – 22 mai * zilnic, începând cu ora 10.00, meşteri din toate colţurile ţării şi chiar din afara graniţelor vor fi la Iaşi * „Târgul Meşterilor Populari” se desfăşoară odată cu Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 21 mai, iar cu această ocazie cei interesaţi vor putea găsi meşterii sâmbătă până în jurul orei 24.00
Republica Moldova, Bulgaria şi ţara noastră trimit cei mai pricepuţi meşteri populari spre Iaşi, la „Târgul Meşterilor Populari” ajuns la a XVII-a ediţie. Târgul se desfăşoară timp de trei zile, de pe 20 până pe 22 mai, pe Pietonalul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (vizavi de Palatul Culturii Iaşi). „Târgul Meşterilor Populari” se intersectează cu Noaptea Europeană a Muzeelor, aşa că doritorii pot trece pe pietonal şi sâmbătă până la ora 24.00. Cei interesaţi vor putea achiziţiona sau chiar să asiste la crearea obiectelor de artă ori de uz casnic cum ar fi castronele, ceşti şi ibrice pentru cafea şi nu numai, ţesături lucrate la războiul de ţesut, ii, ouă încondeiate şi alte obiecte de artizanat.
Puteţi citi şi: Ce puteţi vizita în Noaptea Muzeelor
„Vrem să arătăm oamenilor că folosim tehnica tradiţională”
„Este un târg cu participare şi din afara graniţelor şi este o paletă mare de meşteşuguri – ţesut, olărit, cioplitură în lemn, crearea iilor. Din zona Transilvaniei vine un meşter popular care crează cioplitură în os, un meşteşug foarte vechi, iar meşterul din Bulgaria face obiecte din cupru. La târg oamenii vor putea cunoaşte tradiţia populară meşteşugărească autentică şi vor putea achiziţiona produsele, fiindcă promovăm obiectele autentice şi oferim meşterilor populari posibilitatea de a-şi putea valorifica produsul”, a declarat Silvia Cozmîncă, preşedintele Asociaţiei Art – Meşteşugurile Prutului, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”
Proaspăt iniţiaţi în ale meşteşugului ori deja veterani în artele populare, la târg vor participa peste 70 de meşteri populari din diferite zone ale ţării şi de peste graniţă care vor prezenta atât obiecte de industrie casnică (ştergare, port popular, ţesături), cât şi obiecte din lemn şi metal, ouă încondeiate şi chiar împletitori de papură.
„Am adus ieşenilor posibilitatea de a vedea unii meşteri la lucru. Vor fi câţiva care vor împleti ori vor prelucra lemnul. Vor veni şi elevi cărora meşterii le vor povesti cum se fac obiectele, când se fac şi din ce. Facem o selecţie foarte dură a participanţilor, astfel încât îi primim doar pe cei care îşi produc tradiţional obiectele. Ei sunt oameni simpli care au învăţat meşteşuguri din generaţie în generaţie”, a declarat Victor Munteanu, directorul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Cei pasionaţi de arta populară românească şi nu numai sunt aşteptaţi vineri în intervalul orar 10.00 – 19.00, sâmbătă de la 10.00 la 24.00 şi duminică de la 10.00 la 17.00.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau