Teatrul românesc, prin ochii criticilor din ţară şi din străinătate
Dimensiune font:
Până pe 18 iunie, la Sibiu se desfăşoară cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru. Astăzi, de la ora 13.00, Oltiţa Cîntec va fi prezentă la lansarea volumului bilingv pe care l-a coordonat, despre regia românească. Noua scenă românească este surprinsă şi în revista trimestrială „Hystrio”, din Milano.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) reuneşte o serie de evenimente dedicate artei teatrale, printre care şi lansarea volumului colectiv „Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative”, coordonat de criticul de teatru Oltiţa Cîntec, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România. Lansarea va avea loc astăzi, de la ora 13.00, în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a FITS.
„Lucrarea bilingvă (română – engleză) este o cartografiere a celor mai noi tendinţe regizorale de pe scena autohtonă. Sunt două apariţii importante pentru promovarea teatrului romanesc în lume, volumul coordonat de mine e bilingv, revista «Hystrio» e în italiană. Iar lansarea la FITS e o nouă modalitate de a integra arta noastră scenică într-un orizont cultural internaţional”, spune Oltiţa Cîntec.
10 critici, 10 regizori, un volum
Zece critici – Oltiţa Cîntec, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Mirella Patureau, Daniela Șilindean, Oana Cristea Grigorescu, Silvia Dumitrache, Mircea Sorin Rusu, Alexandra Dima – au aşezat sub lupă zece regizori de teatru afirmaţi după momentul '90 – Bobi Pricop, Gianina Cărbunariu, Bogdan Georgescu, Cristi Juncu, Eugen Jebeleanu, Radu Alexandru Nica, Radu Afrim, Catinca Drăgănescu, Theodor Cristian Popescu, Leta Popescu. „Şi autorii textelor şi regizorii au fost selectaţi de coordonatoare, rezultatul fiind o analiză a felului în care în teatrul nostru s-a făcut pasul dintre regia metaforizată, interpretativă, la metode mai noi sub aspectul construcţiei spectaculare, pentru că acum «noile moduri de creaţie preferă interacţiunea, într-un coautorat generos», cum se precizează în prefaţă”, declară Oltiţa Cîntec. La FITS, volumul va fi prezentat de Ionuţ Tomuş şi de Oltiţa Cîntec.
Volumul a fost editat de Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) 2016 şi „a fost primit cu mare interes de public şi nu numai”, după cum spun cunoscătorii. Cartea a fost lansată şi în Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, semnalată pe site-ul organizaţiei internaţionale a criticilor de teatru (AICT/ IATC) şi a reunit recenzii în publicaţii culturale şi de specialitate din ţară.
Teatrul românesc, trecut în revistă italiană
Trimestrialul „Hystrio” de cultură teatrală editat la Milano va fi lansat, de asemenea, în cadrul FITS. Teatrul românesc ocupă un loc binemeritat în cel mai recent număr al revistei, din punct de vedere critic, în peste 30 de pagini. Dosarul este intitulat Noua scenă românească, iar articolele sunt semnate de Oltiţa Cîntec, Daniela Șilindean, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Cristina Modreanu, Anca Măniuţiu, Eleonora Pascu, Mirella Patureau, Irina Wolf, Oana Cristea Grigorescu, Luana Pleşea.
În anii anteriori, redacţia revistei s-a mai orientat către teatrul din Marea Britanie, Spania, Lituania, Argentina. „Un număr important de imagini care ilustrează afirmaţiile, şi o casetă cu sugestii bibliografice, lucrări de sinteză bilingve, ce le pot fi de mare ajutor celor preocupaţi de estetica teatrală autohtonă”, anunţă Oltiţa Cîntec, care, alături de dramaturgul Matei Vişniec, va face prezentarea revistei.
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu (FITS) este cel mai mare eveniment de gen din România şi unul dintre cele mai importante din Europa. Ediţia de anul acesta se desfăşoară până pe 18 iunie şi poartă tema iubirii.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau