Tehnici de combatere a analfabetismului
Dimensiune font:
Ieri, 9 septembrie, a fost demarat la Iaşi proiectul „Citeşte cu un copil”. Apelul pentru lectură a fost făcut de Asociaţia Română de Literație şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Iaşi.
Copiii sunt raze de soare şi trimit prin privire multă bucurie, mândrie şi linişte. Când aceştia sunt fericiţi, liniştea dumneavoastră este garantată. Şi când prin privire reflectă zeci de sentimente care fac sufletul să tresară frumos, oare ce reflectă prin comportament, un copil care citeşte? Cititul, de orice fel, este o oază de lumină într-o minte întunecată. Aşa se spune, nu? Deschide uşi nebănuite şi la propriu şi la figurat. Proiectul „Citeşte cu un copil” a fost lansat ieri, la Iaşi, în prezenţa secretarului de stat Maria Gheorghiu.
Asociaţia Română de Literaţie şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi (BJI) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, cu susţinerea editurilor Adenium şi Vasiliana '98, au lansat ieri, 9 septembrie, Apelul pentru lectură, concretizat prin proiectul „Citeşte cu un copil”, în cadrul căruia „personalităţi din domeniul culturii, artei, educaţiei, societăţii civile şi reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale vor citi cu copiii din comunităţi sărace din judeţul Iaşi”, precizează responsabilii proiectului.
„Copilul care citeşte va fi un adult care gândeşte”
Prima oprire din cadrul campaniei va avea loc în satul Crucea (comuna Lungani). Vor citi împreună cu copiii Maria Gheorghiu, Secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, coordonatoarea Programului Naţional anti-sărăcie; prof. Liliana Romaniuc, preşedinte Asociaţia Română de Literaţie, iniţiatoarea proiectului „Citeşte cu un copil”; Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi; Dan Doboş, director BJI, partener principal în proiect; cadre didactice şi reprezentanţi ai administraţiei locale.
Evenimentul este dedicat Zilei Internaţionale a Literaţiei sau a Alfabetizării, zi marcată anual pe data de 8 septembrie. Cu scopul de a aduce în atenţia tuturor importanţa lecturii, a cunoaşterii şi a alfabetizării şi valoarea lor pentru individ, societate şi comunitate, Ziua Internaţională a Literaţiei sau a Alfabetizării a fost marcată începând cu anul 1966, la iniţiativa UNESCO. Tema celei de a 50-a aniversări este „Citind trecutul scriem viitorul”.
Rata globală a analfabetismului a atins, în anul 2015, aproximativ 14%, în condiţiile în care peste 700 de milioane de adulţi din întreaga lume nu ştiu să scrie şi să citească (mai mult de jumătate fiind femei). Statistic înseamnă că unul din cinci adulţi este afectat de literaţie. O persoană analfabetă este marginalizată şi este desconsiderată de societate.
„Care sunt paşii pentru diminuarea analfabetismului funcţional cât şi identificarea de soluţii care ar contribui la reducerea dimensiunii acestuia sunt doar două dintre obiectivele fixate de partenerii din proiect”, declară Mihaela Morariu, şef Serviciu Proiecte şi Programe Culturale, PR al BJI.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau