Temă de festival la Iaşi: „neliniştile prezentului“
Dimensiune font:
În perioada 6 – 12 octombrie, va avea loc Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi. Organizat de Teatrul „Luceafărul”, evenimentul aduce în faţa publicului cea mai de succes producţie a instituţiei: „Pisica verde”.
Reprezentanţii Teatrului „Luceafărul”, care organizează Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), au anunţat că a noua ediţie a festivalului „se va preocupa de «neliniştile prezentului»”.
Cea mai nouă ediţie a festivalului, ediţia cu numărul nouă va avea loc între 6 şi 12 octombrie 2016 şi „va fi prefaţat de un show case” al instituţiei organizatoare.
Teatrul ieşean va prezenta spectacolul „Pisica verde” de Elise Wilk, cea mai de succes producţie a sezonului trecut, pentru care realizatorul ei, Bobi Pricop, a fost nominalizat la UNITER, secţiunea Regie. În acest fel, Teatrul „Luceafărul” „a devenit primul teatru pentru copii şi tineret din ţară care, în 26 de ediţii ale Galei UNITER, a urcat în lista nominalizărilor, această Premier League a teatrului românesc”, specifică reprezentanţii instituţiei de cultură.
Regizorul a utilizat în premieră absolută în ţara noastră sistemul silent disco, iar „Pisica verde” a fost selectat la importante evenimente de artele spectacolului din România- Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul Atelier Baia Mare (unde Bobi Pricop a fost laureat al Premiului pentru regie). Viitorul sună în continuare bine pentru spectacolul Teatrului „Luceafărul”, întrucât în luna septembrie va participa la TeenFest Bucureşti şi Festivalul Dramaturgiei Româneşti Timişoara.
Un alt fel de „premiu” pentru „Pisica verde”
Pentru ediţia 2016 a FITPTI, creaţia aceasta atât de specială va mai primi un „premiu”: un volum intitulat „Carte cu Pisica verde”, coordonat de criticul de teatru Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Festivalului. Volumul va fi lansat pe 5 octombrie, înaintea spectacolului susţinut în showcase.
„«Carte cu Pisica verde» este o lucrare de însoţire a unui spectacol. O practică livrescă mai puţin, spre deloc, practicată în România. Pe de o parte, întrucât prin textele şi fotografiile reunite între coperte sfidează fragilitatea teatrului. De aceea, cărţile sunt necesare: ele garantează memoria unui spectacol chiar după ieşirea de pe afiş şi inevitabila casare. Îl arhivează. O carte precum aceasta e utilă, deoarece oferă spectatorilor o perspectivă care lărgeşte spaţiul scenei, arătând, din culisele pregătirii unei producţii, câtă muncă şi frământare există înainte ca premiera să o lanseze la public”, precizează Oltiţa Cîntec.
Totul e posibil „când visezi”
„Luceafărul” Iaşului va prezenta, tot în showcase, premiera unei coproducţii internaţionale realizate împreună cu Centrul Cultural German Iaşi şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti, care a avut avanpremiera vara aceasta. „Când visezi” de Verena Koch şi Kerstin Pell, în regia Verena Koch, este o poveste contemporană în centrul căreia se află Felix, un puşti de 10 ani, aflat la graniţa dintre copilărie şi adolescenţă, care încearcă să înţeleagă lumea recurgând la personaje din basme.
Puteţi citi şi: Blues şi jazz la Terasa FiX
Din distribuţia spectacolului fac parte Ioana Natalia Corban, George Cocoş, Ioana Iordache, Claudiu Gălăţeanu, Elena Zmuncilă, Paul Soboilevschi, Cătălin Cucu, iar de scenografie s-a ocupat Ute Lindenbeck, de dramaturgie Franz Huber şi de video Andrei Cozlac.
Ediţia cu numărul nouă a FITPTI, un eveniment care anul trecut a fost acreditat de Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles ca Festival European, va avea drept temă „Neliniştile prezentului”. Sub acest generic, specialiştii, dar şi publicul care nu a uitat să rămână tânăr vor avea ocazia să vizioneze spectacole, să se întâlnească cu artişti, să participe la ateliere, să asiste la expoziţii, lansări de carte, să vizioneze filme documentare, spectacole-lectură. Primele bilete vor fi puse în vânzare în a doua jumătate a săptămânii şi vor putea fi achiziţionate de pe site-ul bilet.ro, iar de pe 1 septembrie şi de la casieria Teatrului. Preţul unui bilet la spectacolele de seară este 30 lei, iar elevii, studenţii, pensionarii şi şomerii beneficiază de bilete a căror contravaloare este 10 lei.
Larisa LAZĂR
„Teatrul este o formă de artă vie care există exclusiv atât cât durează o reprezentaţie. Teatrul rămâne în spectator prin emoţii şi amintiri, dar e lipsit de concreteţe, nu supravieţuieşte timpului real” - Oltiţa Cîntec, directorul artistic al FITPTI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau