Turnul cu Ceas de la Palat va fi închis temporar
Dimensiune font:
La aproape trei luni de la deschidere, Turnul cu Ceas din cadrul Palatului Culturii va fi închis pentru public, întrucât structura de lemn a Turnului intră într-un proces de ignifugare. Acesta va fi redeschis pe 21 iulie.
Poveste, mister, istorie, artă şi muncă. Aceste lucruri sunt şoptite de fiecare cărămidă ce stă la baza Palatului Culturii din Iaşi, iar pentru că şi lemnul şopteşte mii de poveşti şi milioane de cuvinte, acesta va intra în următoarea săptămână într-un proces de întreţinere. Pentru miliardele de secunde scurse în acest loc şi de dragul miliardelor de secunde ce se vor mai scurge, structura de lemn a Turnului cu Ceas trebuie îngrijită, aşa că în perioada 12 – 20 iulie (inclusiv), „Turnul cu Ceas va fi închis pentru procedura periodică de ignifugare a structurii de lemn. Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aşteptăm să vizitaţi muzeele deschise în această perioadă”, declară reprezentanţii Palatului Culturii.
Muzee de vizitat
Întrucât în perioada 6 – 15 iulie, sălile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu excepţia celei în care se află expoziţia „75 de ani de la Pogromul de la Iaşi” au fost şi vor mai fi închise publicului, cei care doresc să viziteze Palatul Culturii sunt aşteptaţi la celelalte trei muzee, preţul biletelor pentru un tur fiind redus (adulţi 30 lei, pensionari 14 lei, studenţi 8 lei, iar elevii până la 18 ani au intrarea liberă). „Dat fiind numărul mare de vizitatori care ne-au onorat cu prezenţa în decursul celor două luni de la redeschiderea Palatului Culturii, spaţiile muzeale necesită etape de întreţinere tehnică periodică”, au precizat reprezentanţii Palatului. Puteţi vizita Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”. De asemenea, puteţi vizita expoziţiile „Henri Matisse - Triumful modernismului” (preţ bilete 20 lei; 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari) şi „75 de ani de la Pogromul de la Iaşi”, la care intrarea este liberă.
Palatul Culturii a fost deschis pentru oficialităţi pe 25 aprilie şi pe 27 aprilie a putut fi vizitat de către publicul larg în mod gratuit. Restaurarea Palatului Culturii s-a derulat în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea monumentelor istorice din România”, cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi implementat în perioada 2008 – 2016 de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Finanţarea pentru restaurarea Palatului Culturii a fost aprobată din anul 2006, însă lucrările au fost demarate abia în anul 2008. Pentru restaurarea Emblemei municipiului au fost investite aproape 11 milioane de euro, iar ulterior (2013) au fost alocate încă peste 15 milioane de euro.
„Am ales să vedeţi o parte din munca noastră, a unei echipe nu foarte mari de la Palatul Culturii şi nu numai, ci şi munca echipei de la Ministerului Culturii, a proiectantului, a constructorului, a zecilor de artişti care au contribuit ca acestă clădire să arate aşa cum aţi văzut”, a precizat Lacrămioara Stratulat, managerul Palatului Culturii, la data deschiderii Palatului.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau