Un ieşean a câştigat Trofeul „TimiShort” pentru cel mai bun film românesc
Dimensiune font:
Scurtmetrajul „Ocupat” abordează o temă „veşnic prăfuită şi, în acelaşi timp, mereu atrăgătoare: relaţia cu moartea”, spune regizorul Octav Chelaru. Producţia ieşeană îi are în distribuţie pe actorii Delu Lucaci, Alex Iuraşcu, Anne-Marie Chertic şi Ionuţ Cornilă.
Apreciat de juriu pentru povestea emoţionantă şi pentru modul în care evidenţiază probleme existenţiale profunde, folosind „un limbaj cinematic precis”, scurtmetrajul „Ocupat” al tânărului regizor Octav Chelaru a primit trofeul pentru cel mai bun film românesc, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Timishort”, desfăşurată la Timişoara în perioada 15-18 octombrie. Câştigătorii competiţiei naţionale şi a celei de film experimental „Videorama” au fost desemnaţi de Eugen Kelemen, Mihai Mitrică şi Uli M. Schueppel.
„Ocupat”, scris şi regizat de Octav Chelaru, dezvoltă, timp de 20 de minute, povestea emoţionantă a unei tinere în timpul unei înmormântări, conturând probleme existenţiale profunde. Scurtmetrajul este filmat dintr-un singur cadru secvenţă, în întregime în baie. „Cu ajutorul unei echipe care a fost alături de mine trup şi suflet şi al unor actori remarcabili, care în foarte puţină vreme vor concura cu establishment-ul din Bucureşti, am încercat să găsim mijloace de expresie simple şi oneste, în primul rând ca să ne putem încadra în singura de zi de filmare alocată, şi, în al doilea rând, ca să spunem povestea frust şi direct. Restul a fost doar şansă”, spune Octav Chelaru.
Sursa foto: facebook.com
Producţia ieşeană îi are în distribuţie pe actorii Delu Lucaci, Alex Iuraşcu, Anne-Marie Chertic şi Ionuţ Cornilă, iar coproducător este Lucian Dan Teodorovici, scriitor, regizor şi scenarist. Din echipă au mai făcut parte şi directorul de imagine Tudor Platon, sunetistul şi monteurul Ştefan Azaharioaiei, alături de scenografa Mihaela Popescu.
Născut la Piatra Neamţ, în 1991, Octav Chelaru este regizor şi scenarist. În prezent, locuieşte în Iaşi şi colaborează cu Lucian Dan Teorodovici la management-ul casei de producţie „Doitreizeci”. Începând cu 2009, a lucrat la diferite clipuri muzicale, spoturi şi filme experimentale. A debutat în 2014 cu scurtmetrajul „Fals pozitiv”, bazat pe o experienţă personală legată de un test de sarcină, film cu care a participat la câteva festivaluri şi programe naţionale (TIFF 2014 – Transilvania Talent Lab, Timishort 2014 – Competiţia naţională, Filmul de Piatră – Selecţia oficială) şi a fost inclus într-un grup de scurtmetraje româneşti care au fost proiectate la FSK Berlin (Germania), în secţiunea „Lunga Noapte a Filmelor Scurte”.
Peste 100 de scurtmetraje au fost înscrise în cele trei secţiuni competiţionale „Timishort”: naţională, internaţională şi „Videorama” – filme experimentale. Cel mai bun film internaţional a fost desemnat „If you leave me now” de Maria Eriksson, din Suedia. Gina POPA
„Am făcut acest film ca un exerciţiu asupra unei teme veşnic prăfuite şi, în acelaşi timp, mereu atrăgătoare: relaţia cu moartea”, Octav Chelaru, regizor.
Citiţi şi:
INTERVIU/ Delu Lucaci: „Actoria ar trebui să se facă mai curând cu modestie, decât cu orgoliu”
INTERVIU/ Ionuţ Cornilă: „Mi-am propus să nu ratez nimic!”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau