Valentina Druţu, şef al Muzeului de Artă: „O donaţie nu se face oricum”
Dimensiune font:
La Muzeul Unirii din Iaşi poate fi vizitată, până pe 8 iunie, o colecţie de picturi şi sculpturi semnate de artişti contemporani renumiţi * lucrările au fost donate, în 2014, de familia profesorului Adrian Aldea * şeful Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” a vorbit despre importanţa donaţiilor pentru un muzeu
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi propune publicului un alt fel de sfârşit de primăvară, îmbinat artistic cu începutul verii: o expoziţie de artă construită din donaţia, de acum trei ani, a familiei Aldea. Expoziţia „Colecţii şi colecţionari – Donaţia prof. univ. dr. Aldea Adrian – Sorin şi dr. Aldea Rodica” va fi prezentată publicului până pe 8 iunie, la Muzeul Unirii, din strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 14. Expoziţia este formată din 16 picturi, restul fiind sculpturi, semnate de artişti contemporani de rezonanţă, iar lucrările au fost expuse în fiecare an, de când au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii.
„O donaţie nu se face oricum şi noi nu primim orice, iar o astfel de donaţie este un lucru benefic pentru noi, fiindcă muzeele s-au înfiinţat, încă de la începuturile lor, pe donaţii. Astfel, reuşim să ne completăm colecţiile cu ce lucrări lipsesc, tematici, perioade. Donaţia este o generozitate imensă. Să poţi face acest lucru, să donezi nişte lucrări de mare valoare din propria colecţie, este mare lucru. De multe ori, donatorii nu au urmaşi – nu este şi cazul familiei Aldea – şi nu vor ca lucrările lor să ajungă la nişte oameni care nu ştiu să le aprecieze sau nu ştiu ce să facă cu ele, iar atunci le donează unui muzeu, să fie expuse şi apreciate”, a declarat Valentina Druţu, şef al Muzeului de Artă, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
„Nu orice artist poate sta în muzeu”
Expoziţia de artă a fost deschisă ieri seară, iar ieşenii sunt aşteptaţi să vadă lucrări semnate de artişti prestigioşi români, ca Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Traian Brădean, Angela Popa-Brădean, Constantin Piliuţă, Ion Pacea, Dan Hatmanu, Liviu Suhar, Corneliu Medrea şi mulţi alţii, selectate din colecţia prof. univ. dr. Aldea Adrian şi dr. Aldea Rodica, donate de aceştia Muzeului de Artă Iaşi, în 2014.
Deşi pentru un muzeu o donaţie poate însemna foarte mult, şeful Muzeului de Artă a precizat că în general acceptă doar ceea ce ţine de profilul muzeului – artă – şi „nu oricine poate sta în muzeu; chiar dacă este contemporan în viaţă, trebuie să aibă un palmares, să fie cunoscut, nu primim drept donaţii lucrări ale unui amator”, a adăugat Valentina Druţu.
Larisa LAZĂR
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau