Vânătoare de comori şi scrisori la Palatul Culturii
Dimensiune font:
Astăzi, în intervalul orar 10.00 – 16.00, la Palatul Culturii va avea loc o vânătoare de comori şi de scrisori. Participanţii vor avea ocazia să intre în toate muzeele din incinta Palatului Culturii. Până pe 31 mai, la Muzeul de Artă poate fi vizitată expoziţia „Mircia Dumitrescu – desen, gravură, sculptură”.
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi invită publicul boem la o „Vânătoare de comori şi scrisori la Palatul Culturii”, astăzi, între 10.00 şi 16.00. Reprezentanţii Palatului Culturii anunţă că evenimentul este unul „special, o incursiune altfel în lumea muzeelor, marcând astfel un an de la redeschiderea clădirii-simbol a Iaşului, Palatul Culturii - un an cu numeroase evenimente şi mii de vizitatori dornici de cunoaştere şi frumos, care ne-au trecut pragul”.
Organizat în parteneriat cu „Livrez Dragoste – Atelierul de scrisori” (Bucureşti) şi „Questify” (Iaşi), evenimentul va aduce publicului multiple surprize, spun organizatorii. „Ne dorim să readucem farmecul de altădată al scrisorii, cu scopul de a «fura» cele mai faine zâmbete ale vizitatorilor şi de a încuraja gesturile mici şi personale, care fac diferenţa”, mărturiseşte Cristina Dobrescu, membru fondator „Livrez Dragoste – Atelierul de scrisori”, care a trimis la Iaşi 200 de răvaşe.
În cadrul „Vânătorii de comori şi scrisori”, publicul va putea explora toate cele patru muzee din Palatul Culturii – Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei şi Muzeul ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”. „Vă invităm să urmăriţi indicii, să descoperiţi detalii pe care nu le ştiaţi sau pe lângă care poate aţi trecut, până acum, fără să le observaţi”, spune Oana Popescu, de la „Questify”.
Intrarea la vânătoare este 10 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru elevi sau studenţi, iar înscrierile se fac în Holul de Onoare, la Centrul Info „Vânătoare de comori şi scrisori la Palatul Culturii”.
Cea mai nouă expoziţie de la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă îşi aşteaptă vizitatorii, până pe 31 mai, la expoziţia „Mircia Dumitrescu – desen, gravură, sculptură”, organizată cu sprijinul Academiei Române – Secţia Arte, Arhitectură, Audiovizual. „Expoziţia este concepută ca un proiect scenografic şi însumează 67 de lucrări de grafică – desene şi gravuri, precum şi 15 sculpturi în lemn. Acestora li se adaugă cărţile-obiect dedicate prietenului său Nichita Stănescu şi o bună parte dintre matriţele în lemn pe care artistul le-a dăltuit în timp, de-a lungul prodigioasei sale cariere artistice”, precizează reprezentanţii Palatului.
Grafician şi pictor
Mircia Dumitrescu este cunoscut nu doar ca grafician, ci şi ca pictor şi sculptor. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, clasa Vasile Kazar. În paralel cu activitatea de artist profesionist - membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Uniunii gravorilor şi litografilor maghiari de la Budapesta, Mircia Dumitrescu a fost profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, catedra de Grafică, devenind doctor în arte vizuale. În 2015, a primit titlul de Honoris Causa din partea Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Participant activ, prin expoziţii personale, de grup şi colective, în ţară şi străinătate - Europa şi America de Sud, Mircia Dumitrescu este cunoscut şi ca ilustrator de carte, creator al unor ediţii unicat de carte-obiect. Acest parcurs de excepţie a fost răsplătit, nu de puţine ori, cu numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Grafică, Sobot (1992), Premiul Naţional pentru construcţia cărţii, decernat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2002), Premiul Naţional pentru carte - Volumul „I. L. Caragiale, Teatru” ediţie bilingvă, sub egida UNESCO (2002), Premiul pentru artă plastică şi Ordinul pentru merit în grad de Cavaler (2003), Premiul Graficianul de carte al anului (2004), Premiul Naţional pentru renaşterea cărţii bibliofile, decernat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2005), Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, pentru viziunea grafică şi tipografică a „Manuscriselor Mihai Eminescu”, şi Premiul „Anastasie Crimca”, pentru îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional (2006).
Curatorii expoziţiei sunt Mihail Voicu, de la Muzeul de Artă, şi Zuzu Caratănase, Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau