Virgil Nemoianu este invitatul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iași
Dimensiune font:
Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iași organizează marţi, 13 octombrie, începând cu orele 12.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, lansarea volumului „Virgil Nemoianu – 75”, apărut la Editura „Timpul”, 2015. În prezenţa domnului Virgil Nemoianu, vor vorbi despre carte Antonio Patraș, Mircea Platon și Cassian Maria Spiridon.
Personalitate remarcabilă, contributor semnificativ la viaţa culturală şi literară contemporană românească, colaborator permanent al revistei ieşene de prestigiu naţional „Convorbiri literare”, Virgil Nemoianu este eseist, critic literar, filozof al culturii și pedagog american născut în România. Deși este etichetat, în general, ca un specialist în literatură comparată, în realitate activitatea sa intelectuală acoperă un domeniu mult mai larg de preocupări și realizări.
Alegând la începutul carierei sale academice în mod deliberat o scriitură plasată la nivelul orizonturilor intelectuale ale unui Goethe și Leibniz, a continuat să menţină acest nivel spiritual înalt în toate cărţile sale. Fiu de avocat, Nemoianu a dat în 1956, după absolvirea „Liceului Titu Maiorescu” (actualmente „Liceul I.L. Caragiale”), examen de admitere la Facultatea de Medicină a Universităţii din București, dar nu a reușit. Pe baza notelor acestui examen s-a transferat la Facultatea de Limbi Străine (secţia germană-engleză) a aceleiași Universităţi prin transfer admis de Ministerul Învăţământului.
După terminarea facultăţii în 1961 a lucrat timp de un an ca redactor de limbi străine la Editura Academiei, iar apoi, tot un an, ca redactor la secţia externă a revistei „Contemporanul”. Din 1964 până în 1975 (când rămâne în SUA) a lucrat ma întâi ca asistent și apoi ca lector la catedra de limbă engleză a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din București. Între 1969-1971 studiază la University of California din San Diego, unde își ia doctoratul cu teza „The Growth and Uses of the Idyllic Model in Literature (England, France, Germany)”. În prezent deţine catedra specială „William J. Bayron Distinguished Professorship" la Universitatea Catolică din capitala Statelor Unite.
A mai predat la Universităţile din București, Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati și Berkeley (California), a ţinut conferinţe și a prezentat comunicări la circa 50 de universităţi din Europa și din America de Nord. Este autorul a peste 15 cărţi și 600 de articole și recenzii apărute în România, Elveţia, Anglia, Statele Unite,Olanda, Canada, Germania, Ungaria și în alte ţări.
Domeniile sale de specialitate sunt romantismul european, teoria literaturii și istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea și al XX-lea. A publicat două lucrări literare: Simptome (1968) (roman) și Arhipelag interior (1994) (autobiografie). Deţine titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Cluj. Între 1979 și 1994, a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între anii 1989 și 1991, prorector-asociat al aceleiași universităţi.
A publicat mai multe volume, printre care: Îmblânzirea Romantismului (The Taming of Romanticism) (Harvard, 1985), în care lansează conceptul de romantism Biedermeier ce definește forma în care curentul se adaptează în Balcani, studiu fundamental pentru cei care cercetează romantismul (ed. românească, editurile Polirom, Curtea Veche).
În 1989, publică volumul „A Theory of the Secondary. Literature, Progress, and Reaction” (O teorie a secundarului. Literatură progres și reacţiune) la prestigioasa editură americană „The Johns Hopkins University Press" (1989) A editat împreună cu Robert Royal o colecţie de eseuri, Canons la John Benjamins (Amsterdam and Philadelphia).
Lectură publică susţinută de Vladimir Queiroz
Evenimentul va fi urmat de lansarea volumul bilingv „Nuanţe/ Nuances”, de Vladimir Queiroz, traducere Ana Vrăjitoru, Editura „Timpul”, 2015. Cartea va fi prezentată de Cassian Maria Spiridon și Marius Chelaru. Cu această ocazie, autorul va susţine o lectură publică.
Vladimir Queiroz s-a născut la 9 decembrie 1962 în Feira de Santana, Brazilia.
A absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Federală Bahia, cu specializare în inginerie petrolieră. A semnat numeroase lucrări tehnice din aria producţiei petroliere. A primit Premiul Qualidade Bahia 1998, acordat de Federaţia Industriilor din Bahia cu o lucrare despre conservarea energiei în unităţile industriei petrolului.
Autor, de asemenea, a numeroase volume de poezie, Vladimir Queiroz este membru corespondent al Academiei de Litere şi Arte din Feira de Santana (ALAFS) şi membru al Asociaţiei Internaţionale de Paremiologie Tavira, Portugalia. Are numeroase participări la proiecte şi evenimente internaţionale dedicate poeziei.
Sursa foto: wikipedia.org/ Virgil Nemoianu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau