Week-end cu teatru la „Luceafărul”
Dimensiune font:
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) Iaşi, care a debutat pe 5 octombrie, continuă până duminică, la Teatrul „Luceafărul”:
Sâmbătă, 11 octombrie
„Piggery Jokery/ O ghiduşie cu purcei”
* „Hand to Mouth” Theatre Marea Britanie, sâmbătă, 11 octombrie, ora 10.00, sala mică; spectacol noverbal, 40 min., 4-6 ani; Partener: British Council
O poveste originală despre anotimpuri, spusă de Omul Verde şi acompaniată de sunetul flaşnetei. Vom vedea cum ţăranul îşi îngrijeşte pământul şi îşi îngraşă purcelul, Piggy-wiggy, pentru iarnă. Nu sunt multe cuvinte, dar se râde mult, iar seria de minunăţii din poveste ne conduce spre un final fericit. Un spectacol de Su Eaton şi Martin Bridle.
„Basmul Prinţesei Repede-Repede”
* Teatrul „Luceafărul” Iaşi, ora 11.30, sala mare, 60 min., spectacol pentru întreaga familie, 8+
Basmul Prinţesei Repede-Repede a fost iniţial „o poveste pentru adulţi”, scrisă la patru mâini, în versuri şi proză, pe bloguri. În versiunea scenică, devine o poveste pentru toate vârstele. Transpunerea teatrală este fidelă operei sursă, translând din literar în teatral peripeţiile suitei de personaje neobişnuite. În Lentmania, unde totul se petrece la ralanti, Prinţesa Repede-Repede îl aşteaptă pe Pitic Bun să sosească din Franţia, un ţinut unde lucrurile decurg într-un ritm normal.
Dramatizare: Oltiţa Cîntec
Regia: Ion Ciubotaru
Scenografia: Alina Herescu
Videodesign: Andrei Cozlac
Beatbox: Vlad Rotaru
Distribuţia: Elena Zmuncilă, George Cocoş, Ioana Corban, Dumitru Georgescu, Alex Iuraşcu, Beatrice Volbea, Liliana Mavriş Vârlan, Ileana Ocneanu, Iulia Deloiu Trif, Gabriela Andrei, Carmen Mihalache.
„Iluzii” de Ivan Vârâpaev
* Teatrul ACT Bucureşti: ora 18.00, sala mică, 70 min., spectacol pentru tineret
„Imaginează-ţi că tocmai ai împlinit optzeci şi patru de ani. Ştiu, nu-i uşor, dar fă un efort: ai optzeci şi patru de ani, eşti bolnav, nu te-ai mai ridicat din pat de câteva zile şi, deodată, îţi dai seama… că mori. Că mai ai câteva ore de trăit şi gata. Şi acum imaginează-ţi că în mintea ta, în mintea ta de optzeci şi patru de ani, în mintea ta de moş ramolit sau de babă artritică, în mintea ta terifiată de apropierea sfârşitului prinde contur un gând...” - Cristi Juncu
Distribuţia: Tudor Istodor, Raluca Aprodu, Ada Simionica, Theo Marton
Regia: Cristian Juncu
Foto: Bogdan Bobocescu
„Contra iubirii” de Esteve Soler
* Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, ora 19.00, sala mare, 60 min., 14+
„Esteve Soler (n. 1976, Spania) a devenit deja un nume de referinţă în dramaturgia mondială. Trilogia sa, alcătuită din piesele Contra progresului (2008), Contra iubirii (2009), Contra democraţiei (2010), a fost tradusă în peste zece limbi şi s-a bucurat, până în prezent, de peste 50 de montări pe scene din întreaga lume. Succesul acestei trilogii s-ar explica prin faptul că dramaturgul spaniol este un vizionar. Cu un acut simţ al anomaliilor de mentalitate dirijate de cei care deţin puterea de a crea inginerii sociale, el face din scrisul său un telescop prin care vedem dezvoltarea tumorală, în stadiu ultim, a tendinţelor maligne din prezent. Având acordul autorului, tânărul regizor Bobi Pricop preia scene şi din celelalte două piese ale trilogiei, propunând opt poveşti în care oroarea îşi ascunde chipul sub masca farsei suprarealiste” - Raluca Naclad.
Regia: Bobi Pricop
Scenografia: Adriana Dinulescu
Muzica: Cezar Antal
Ilustraţie video: Bobi Pricop şi Adriana Dinulescu
Fotografii: Ciprian Iorgu
Distribuţia: Nora Covali, Cezar Antal, Corina Grigoraş, Dragoş Ionescu, Ecaterina
Hâţu, Lucreţia Mandric, Alexandra Suciu, Florin Hriţcu, Loredana Grigoriu, Rareş
Pîrlog, Octavian Rădoi
Duminică, 12 octombrie
„Noapte bună”
* HOPA-TROP Bucureşti, ora 10.00 şi 11.30, sala mică, 30 min., 2-5 ani
O imagine poetică asupra visului cu ajutorul luminilor, umbrelor, a sunetelor date de instrumentele live, a mirosului de levănţică, amintind parcă de somnul liniştit al unui bebeluş. Spectacolul este gândit pentru copilaşi de vârstă mică, cu imagini nonagresive, cu sunete date de instrumente plăcute auzului. Specificul companiei de teatru Hopa-Trop este muzica live, care însoţeşte toate spectacolele sale (susţinută de doi muzicieni), publicul ţintă - categoria de vârstă preşcolari (0-6 ani), spectacole nonverbale bazate pe mişcare, joc, imagine, sunet, culoare, elemente atât de frecvente în viaţa copilului mic.
Distribuţia: Beatrice Iordan, Ana-Maria Cucuta, muzicienii Florin Iordan şi Daniel Pop (membrii în formaţia de muzică veche românească „Trei parale”)
Foto: Raluca Magda Minoiu
„Mozart Steps” de Gigi Căciuleanu
* Teatrul Naţional Sibiu, ora 19.00, sala mare, 1h 5min., 14+
„Opera lui Mozart, Mozart-europeanul prin excelenţă, reprezintă un alambic de culturi atât prin geniul cât si prin orizontul creaţiilor pe care acesta ni le-a lăsat. Operele sale au fost scrise tot atât de bine în italiană cât şi în germană. Pe lângă faptul că au fost traduse în mai toate limbile pământului şi reprezentate mai pe toate scenele lumii. Muzica spectacolului Mozart Steps reprezintă o lărgire şi mai mare a orizontului muzical, fiind o reinterpretare actuală a lumii mozartiene de către doi mari artişti de azi: Hugues Curzon si Ahmed al Maghreby. Care au ideat o paralelă între muzica doctă a occidentalului Mozart şi muzica orientală, etnică a unui etern Egipt. Banda sonoră fiind un montaj pe care l-am conceput pornind de la două albume: Mozart l’Egyptien-1 şi Mozart in Egypt-2” - Gigi Căciuleanu.
Distribuţia: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Ema Veţean, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru; Studenţi: Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Alexandra Şerban, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagă, Teodora Voineagu.
FITPT 2014 se va încheia cu un spectacol de videomapping şi lasere, semnat Andrei Cozlac, dublat de un concert beatbox, cu Vlad Rotaru, şi programat pentru ora 20.30.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau