Zece expoziţii în patru muzee din Iaşi
Dimensiune font:
În incinta Palatului Culturii puteţi vizita cele patru muzee ale Complexului Muzeal Naţional „Moldova”. Palatul Culturii poate fi vizitat de marţi până duminică, între 10.00 şi 17.00.
Vara aceasta, cultura este răspândită cu fiecare rază de soare ce coboară pe Palatul Culturii. Clădirea impozantă deserveşte sediul central al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi patru muzee ale acestuia: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” . Cel din urmă va fi închis în perioada 10-16 iulie pentru efectuarea curăţeniei generale, după cum anunţă reprezentanţii acestuia, însă între timp pot fi vizitate expoziţiile celorlalte muzee şi, separat, Turnul cu Ceas.
Expoziţiile din Muzeul de Artă
„Maeştrii picturii româneşti” şi „Maeştrii artei interbelice româneşti” pot fi întâlniţi, prin lucrările lor, în încăperile Muzeului de Artă. „Muzeul de Artă din Iaşi, continuatorul primei Pinacoteci din România, înfiinţată în 1860, a acumulat în cei 155 de ani de existenţă un patrimoniu bogat şi valoros din care nu lipsesc reperele fundamentale ale artei româneşti, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi continuatorii acestora”, spun reprezentanţii muzeului despre prima expoziţie menţionată. Aceştia precizează că în expoziţie se regăsesc lucrări care să ilustreze caracteristici ale interbelicului românesc şi ale artiştilor care le semnează.
Despre expoziţia „Maeştrii artei interbelice româneşti”, organizatorii aduce în atenţia publicului iubitor de artă nume celebre ale artei româneşti, lucrări semnate de Octav Băncilă, Ştefan Dimitrescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu şi mulţi alţii.
Expoziţiile din Muzeul de Istorie
În sălile Muzeului de Istorie a Moldovei puteţi vedea expoziţia „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”, organizată în spaţiile care pun în valoare ruinele Curţii Domneşti, scoase la iveală în urma lucrărilor de restaurare ale Palatului Culturii. „Curtea Domnească din Iaşi este locul unde s-a scris istoria Moldovei vreme de câteva secole”, spun organizatorii. În expoziţie regăsiţi colecţii de arme albe şi de foc, spade medievale, shamshir-uri şi iatagane, primele arme de foc, piese de artilerie şi ghiulele de tun evocă vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei.
Muzeul de Istorie a Moldovei găzduieşte şi expoziţia „Socializare şi divertisment la 1900”, ce reuneşte piese din patrimoniul muzeului, redând atmosfera sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX. „Această nouă valorificare a patrimoniului muzeal îşi propune să aducă în atenţia publicului şi aspecte legate de viaţa socială, de cotidian, de manierele de petrecere a timpului liber, dar evidenţiază şi istoricul edificiului şi practicile militare medievale”, spun reprezentanţii muzeului.
Publicul este aşteptat să viziteze „Instrumente medievale de tortură” din spaţiul expoziţional al Muzeului de Istorie, proiect demarat la iniţiativa Ambasadei Poloniei în România, prezentată anterior în ţara noastră doar la Muzeul Municipiului Bucureşti, în 2012, unde „s-a bucurat de un interes deosebit”, spun organizatorii. „Tematic, această expoziţie constituie o provocare, o invitaţie la introspecţie şi poziţionare obiectivă în faţa gustului pentru teroare manifestat de-a lungul secolelor, atât la nivel individual cât, mai ales, comunitar, dar şi un îndemn la reconciliere prin înţelegerea gravităţii faptelor istorice şi responsabilizare”, precizează reprezentanţii Muzeului de Istorie.
Muzeul Etnografic al Moldovei
„Muzeul Etnografic al Moldovei deţine o colecţie importantă de instalaţii, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniţă din România”. O parte din colecţie este inclusă în „Cotidianul ţărănesc: inventivitate şi măiestrie”, având ca temă instalaţiile ţărăneşti folosite în industria alimentară tradiţională, respectiv instalaţiile pentru curăţarea şi măcinarea seminţelor folosite în alimentaţie etc. Elementul de noutate este reprezentat de colecţia de mijloace de transport – sarabana (căruţă) şi săniile (sania de mână pentru dus la moară, sania de călătorie – troică, sanceul pentru nutreţ).
Expoziţia „Sărbătoarea: artă şi spiritualitate” surprinde satul românesc în sărbătoare, „când locuitorii lui experimentează dimensiunea sacră şi festivă a timpului, încetează lucrul şi se manifestă plenar ca persoane comunitare, socializând în familie, în comunitatea bisericii şi în cadrul grupului social de care aparţin: gospodari, flăcăi sau nubile, copii etc.”. Publicul regăseşte în expoziţie costume din toate zonele Moldovei, în dispunere de horă, iconografie şi recuzită ceremonială şi rituală, cu accent pe perioada pascală.
Expoziţiile din Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
După curăţenia generală, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţia „Instrumente de Muzică Mecanică”, ce reprezintă „un parcurs vizual şi sonor ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole ş.a. Spre deosebire de instrumentele clasice care necesită aptitudini interpretative, cutiile muzicale cu lamele, corzi, clopote sau tuburi sonore sunt acţionate printr-un mecanism cu arc ce declanşează automat melodia înregistrată pe suport”, explică reprezentanţii Palatului.
De asemenea, până în luna ianuarie a anului viitor, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi găzduieşte expoziţia „Maşinile lui Leonardo da Vinci”, la care sunt aşteptaţi toţi „pasionaţii de mecanică, de aeronautică, de explorări subacvatice, de tehnică militară, dar şi de artă plastică, pentru a descoperi câteva din manifestările spiritului uman în deplina sa genialitate”.
Larisa LAZĂR
Palatul Culturii poate fi vizitat de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00, Turnul cu Ceas putând fi vizitat în grupuri de maximum şapte persoane, din oră în oră, între 10.45 şi 15.45, pe bază de rezervare pentru ziua în curs.
Preţul unui tur complet al Palatului este 40 de lei, beneficiind de reduceri elevii, studenţii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi. Turnul cu Ceas se vizitează cu bilet separat – 16 lei (preţ întreg), cu reduceri.
Pe www.ziarulevenimentul.ro regăsiţi expoziţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, închis în perioada 10-16 iulie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau