Ziua Greciei sărbătorită de Comunitatea Elenă de la Iaşi
Dimensiune font:
Astăzi, începând cu ora 13.30, vor avea loc manifestaţii cu ocazia Zilei Naţionale a Greciei. La Iaşi va fi sărbătorită de Comunitatea Elenă filiala Iaşi, împreună cu Biblioteca Judeţeană.
Comunitatea Elenă din Iaşi (Filială a Uniunii Elene din România) organizează astăzi, 25 martie, de la ora 13.30, împreună cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi (BJI), o manifestare dedicată Zilei Naţionale a Greciei, în cadrul proiectului „Confluenţe româno-elene”, coordonat de profesor Evanthia Papaefthymiou.
„Legăturile grecilor cu oraşul Iaşi datează de secole. Faptul că erau de confesiune ortodoxă le-a conferit aproape aceleaşi drepturi cu cele ale localnicilor, fără restricţiile impuse altor străini. Astfel, ei nu au simţit necesitarea de a se grupa într-o comunitate etnică (precum armenii şi evreii) şi nici într-una confesională, precum catolicii. Practic, ei au găsit în Moldova o a doua Patrie. Spre deosebire de Suceava, care se baza pe o cetate puternică, Iaşi s-a înconjurat cu o centură spirituală, de mănăstiri precum Galata, Sf. Sava, Cetăţuia, Bârnova, Trei Ierarhi, Golia, Bărboi şi altele, în majoritate fiind slujite de călugări greci”, declară organizatorii.
Program şi istorie
Programul va începe la ora 13.30, cu o vizită documentară în Depozitul de carte al BJI, care va cuprinde prezentarea unor cărţi în limba greacă veche aflate în colecţiile bibliotecii, va continua cu un itinerar pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care vor fi vizitate bisericile-monumente istorice „Sfântul Sava” şi „Trei Ierarhi”. Ghidul întâlnirii este prof. dr. Pavlos Vasileiadis, care, pe lângă prezentarea monumentelor, va vorbi şi despre istoria comunităţii greceşti din Iaşi şi din zona Moldovei.
La Iaşi a fost dat, la 1821, semnalul începerii luptei pentru libertatea Greciei. Proclamaţia lui Ipsilanti, din 24 februarie, tipărită la mănăstirea Trei Ierarhi, arăta că: „după atâtea secole de suferinţă, îşi întinde iarăşi Fenixul Eladei aripile sale cu mândrie şi cheamă sub umbra sa pe adevăraţii şi ascultătorii ei fii”. Nucleul armatei de eliberare greceşti a fost din aşa numitul „Batalion Sacru”, alcătuit din mavrofori. Aceştia erau, în principal, profesorii şi studenţii Academiei Domneşti din Iaşi, tineri greci, plini de entuziasm, dornici să jertfească pe altarul Patriei. Lupta lor a dat roade, Grecia obţinându-şi independenţa în 1830. (Detalii pe www.greekcommunity.go.ro).
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau