Ziua Mondială a Mediului la bibliotecile din Iaşi
Dimensiune font:
* la Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară şi Biblioteca Judeţeană au ales să marcheze Ziua Mediului cu două evenimente importante pentru a proteja natura * unul dintre acestea este un concurs de degustare de apă
„Cred că mediul înconjurător ar trebui inclus în chestiunile care ţin de securitatea naţională. Apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca şi apărarea graniţelor. În caz contrar, ce ar mai rămâne de apărat?”, spune actorul american Robert Redford. Bibliotecile ieşene nu numai că susţin cultura şi informarea, ci au şi un respect deosebit pentru natură, astfel că atât Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU), cât şi Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi (BJI) se implică în proiecte ce au legătură cu mediul înconjurător.
Pentru al doilea an consecutiv, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” şi SC ApaVital SA Iaşi marchează Ziua Mondială a Mediului printr-un concurs de degustare a apei, care va avea loc în această dimineaţă de la ora 9.00, la Staţia de tratare a apei „Chiriţa” din Dancu. Şi de această dată „somelieri” vor fi elevii clasei a XI-a, profil „Resurse naturale şi protecţia mediului”, de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iaşi, coordonaţi de prof. ing. Ersilia Coşbuc şi prof. Lăcrămioara Burlică. „Elevii vor beneficia de un tur ghidat al staţiei de tratare, oportunitate pentru viitorii specialişti de a obţine informaţii despre funcţionarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă şi despre procesul tehnologic de filtrare şi tratare a apei de la aducţiune până la darea în consum public”, a declarat Mihaela Moraru, şef Serviciu Proiecte şi Programe Culturale, PR al BJI. Degustarea probelor de apă se va face printr-o evaluare comparativă la nivel gustativ în orb: elevii vor avea la dispoziţie fişe de observare în care îşi vor nota aspectul vizual, impresia olfactivă şi cea gustativă. „Misiunea nu va fi una uşoară, dintre cele cinci mostre de apă doar una va fi de la robinet, celelalte patru sunt diverse sortimente de apă îmbuteliată plată, toate fiind aduse la aceeaşi temperatură”, a adăugat Mihaela Morariu. Concurenţii care vor identifica apa de la robinet din mostrele pe care le vor avea la dispoziţie vor primi diplome cu menţiunea „Expert (Hidro)somelier”.
Conform unui studiu realizat de Association of Plastic Manufacturers in Europe, recipientele şi dopurile din plastic constituie aproximativ 19% din totalul producţiei de plastic, iar din deşeurile plastice colectate, ambalajele sunt în proporţie de peste 63%. O parte dintre ele ajung în pământ şi în ape. Se estimează că peste 690 de specii marine interacţionează cu deşeurile din ape. În România, 80% din PET-uri rămân în natură nereciclate. Pentru a minimiza riscurile de mediu, o soluţie simplă ar fi reducerea cantităţii de deşeuri, prin consumul apei de la robinet în detrimentul celei îmbuteliate în ambalaje din plastic.
„Nebuni după natură”, la BCU Iaşi
Biblioteca Centrală Universitară vă propune să vizitaţi o expoziţie de carte de mediu. Tema pentru Ziua Mondială a Mediului 2016 este „Toleranţă zero pentru comerţul ilegal cu specii sălbatice”, iar sloganul este „Nebuni după natură”. Expoziţia cu acelaşi nume îşi propune să tragă „un semnal de alarmă asupra comerţului ilegal cu specii sălbatice. Amploarea comerţului ilegal cu produse provenind din fauna şi flora sălbatică afectează preţioasa diversitate biologică a Pământului, sărăcind patrimoniul natural şi ducând toate speciile la un pas de dispariţie”, declară reprezentanţii Bibliotecii. Expoziţia este deschisă până pe 17 iunie la etajul I al sediului central, iar alături de aceasta, cei interesaţi pot admira şi expoziţia de fotografie „Iaşul sălbatic” a artistului Adrian Baltariu, care surprinde animale sălbatice în natură, poate fi vizitată începând cu etajul I şi continuă în Galeriile Fundaţiei Regale – Cupolă.
În această seară, începând cu ora 19.00, în Aula BCU va avea loc recitalul „Muzică renascentistă pentru lăută şi voce”. Prezentat de prof. Maria Georgeta Popescu, programul ales din creaţia lui John Dowland conţine cântece ce fac parte din primele trei publicaţii numite simplu First, Second, Third Book of Songs apărute în anii 1597, 1600 respectiv 1603. „Tenorul Dragoş Cohal şi lutistul Constantin Lazăr îşi propun aducerea în atenţia publicului meloman a muzicii marelui compozitor englez John Dowland, asumându-şi stilistic valorizarea remarcabilului potenţial expresiv al acesteia, odată cu încercarea de a integra în spectacolele camerale sonorităţile proprii unei epoci mai puţin explorate ce a oferit, totuşi, o importantă sursă de inspiraţie pentru muzicienii epocilor viitoare”, susţin organizatorii recitalului. Intrarea este liberă.
De asemenea, Asociaţia iArt invită publicul interesat de creaţiile tinerilor talente din Iaşi la expoziţia de arte vizuale „Next Gen” de la Galeriile Fundaţiei Regale – Parter, până vineri, 10 iunie.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau