Zoologul Filimon Cârdei
Dimensiune font:
* 110 ani de la naştere
Reputatul profesor şi zoolog Filimon Cârdei s-a născut, în urmă cu 110 ani, la 6 august 1903, în comuna Bilca, judeţul Suceava, într-o familie de ţărani. După absoivirea şcolii primare din satul natal, a urmat la Liceul „Eudoxie Hurmuzachi” din Rădăuţi, pe care l-a absolvit în anul 1924. Pasionat de ştiinţele naturii, s-a înscris la Universitatea din Cernăuţi, Facultatea de Ştiinţe, obţinând licenţa în 1930. Între anii 1931-1939, funcţionează ca profesor secundar la mai multe licee din Moldova şi Bucovina. Din 1940, până la sfârşitul vieţii, a funcţionat la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de biologie-geografie. În anul 1944, îşi susţine teza de doctorat în ştiinţele naturii, specialitatea zoologie.
În cariera didactică, Filimon Cârdei a depus pasiune şi perseverenţă în predarea cunoştinţelor de zoologie, entomologie aplicată, magnum practicum etc. Numeroase generaţii de studenţi au fost conduse cu multă competenţă şi răbdare în tainele cunoaşterii naturii. Activitatea sa didactică şi ştiinţifică, desfăşurată timp de 40 de ani, s-a concretizat în 60 de lucrări originale, în monografii şi cursuri, precum şi în peste 30 de articole cu caracter tehnic şi de popularizare.
În calitate de cercetător, Filimon Cârdei s-a preocupat de mai multe domenii de biologie animală: sistematica, biologia şi ecologia. Marea pasiune a lui Filimon Cârdei a fost studiul Opilionidelor, rămânând unicul specialist în acest domeniu din ţara noastră. O predilecţie deosebită a avut şi pentru Odonatae, pe care le-a colectat şi studiat, reuşind să întocmească o monografie, intitulată Odonata, apărută în volumul Fauna României, în 1961. În studiul grupelor de Odonate şi Opilionide, preocupările sistematice sunt împletite cu cercetarea biologiei şi ecologiei acestor organisme, iar prin rezultatele obţinute, el şi-a câştigat un loc de clasic în istoria cercetării acestor grupe. Filimon Cârdei a întocmit o colecţie de 30.000 de exemplare de insecte şi alte nevertebrate, grupate în 7.000 de specii. Aceasta se află în păstrarea Muzeului Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.
Profesorul şi omul de ştiinţă Filimon Cârdei a trecut în lumea umbrelor la 13 noiembrie 1971 şi a fost înhumat la cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau