14 doamne într-un Parlament al bărbaţilor

default

Dimensiune font:

| 15-03-2017 05:15

Consecvente şi serioase, fine, dar puternice, femeile trimise în Parlament dovedesc că ştiu să-şi impună punctul de vedere în faţa majorităţii masculine, arătând că politica se poate face şi „cu mănuşi”. De-a lungul anilor, din Regiunea de Nord-Est au plecat spre capitală doamne care, prin muncă şi perseverenţă, şi-au pus amprenta asupra Legislativului

Ne-am obişnuit să zicem cu uşurinţă că România este „ţara lui merge şi aşa”, că aici metehnele sunt înrădăcinate şi greu de extirpat din caracterul nostru, însă generalizarea aceasta nu face decât să ne ducă într-o decădere generală a stimei de sine, pierzând din vedere elementele frumoase ale societăţii şi modelele umane aflate la câţiva paşi de noi. Printre oamenii de succes în faţa cărora domnii ar trebui să încline politicoşi din cap, iar doamnele să privească cu admiraţie, se numără moldovencele care au lăsat şi încă lasă o amprentă asupra politicii româneşti.
Este adevărat că numărul femeilor implicate politic este cu mult mai redus faţă de media europeană, aşa cum este adevărat că electoratul de drepta este mult mai misogin decât electoratul stângii, însă trebuie să recunoaştem că în ultimii ani partidele politice au trimis în Parlament adevărate modele feminine, care au ştiut să îmbine gingăşia şi feminitatea cu determinarea şi elanul de a ajunge la rezultate excepţionale. Aşa se face că în actuala legislatură, Regiunea de Nord-Est a trimis în Legislativul ţării 14 femei, tot de aici fiind plecată şi Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene.
Judeţul Iaşi va fi reprezentat pentru următorii patru ani de social-democrata Camelia Gavrilă, de userista Cosette Chichirău şi de Iulia Scântei, cea care a intrat în hora politicii dinaintea alegerilor locale, convinsă de faptul că poate reprezenta dreapta ieşeană cu eleganţă, dar şi cu determinare.
În categoria doamnelor de poveste ale Iaşului se încadrează şi fostele reprezentante ale judeţului în Parlament, care au făcut sacrificii pentru a-şi putea spune punctul de vedere într-o lumea a bărbaţilor, aşa cum este politica. „Consider că femeia nu există deocamdată în politică într-un procent onorabil, nici măcar în prezent, după ce partidele au făcut liste de candidaţi şi au avut impuse şi cote de gen”, declară Mihaela Popa (PNL), fost europarlamentar şi senator al Iaşului şi una dintre cele mai sonore susţinătoare ale doamnelor în administraţie şi politică.

Potrivit acesteia, România este încă sub semnul misoginismului, dând exemplu partidul din care face parte. „Nu este normal ca un partid care se doreşte a fi liberal să aprecieze femeia doar pe 8 martie. Din păcate, la Iaşi egalitatea de gen este încă un vis. Dacă e să ne uităm spre componenţa CL şi a CJ vom vedea că femeile liberale nu există, dar mi-aş dori ca la alegerile următoare să se găsească trei doamne puternice care să-şi facă un partid propriu şi să se implice în viaţa cetăţii, prin implementarea unui pachet serios de măsuri care să vizeze familia, educaţia, sănătatea”, susţine fosta senatoare a dreptei.
Când faci politică, viaţa este „o continuă călătorie”
Deşi majoritatea activiştilor politici aleg să care servieta mai marilor din partid, în speranţa că vor ajunge să-şi construiască astfel o carieră, există şi persoane care au înţeles că succesul vine prin muncă, nu prin numiri sau avansări pe linie de partid. Este şi cazul oftalmologului Camelia Bogdănici, fost deputat de Iaşi, care a îmbinat munca de medic cu cea de parlamentar, dorindu-şi să exceleze în ambele domenii. „Cred că cel mai mare sacrificiu pe care îl faci este să renunţi la timpul petrecut cu familia, pe care nu-l mai poţi întoarce niciodată. Viaţa de parlamentar este o continuă călătorie: luni, marţi şi miercuri eram la Bucureşti, joi şi vineri trebuia să mă ocup de activitatea mea didactică (medicul Camelia Bogdănici fiind şi conferenţiar -n.r.), iar la aceasta se adăuga şi activitatea de la cabinet, bine-înţeles”, explică oftalmologul ieşean.


Aşa cum era de aşteptat, nicio femeie implicată în politică nu poate spune că a descoperit cheia succesului, însă fiecare din doamnele care au ales să se facă auzite pot să le dea un sfat tinerelor care vor să intre într-o lume dominată preponderent de bărbaţi. „Când intri în politică trebuie să te înarmezi cu multă energie. Lumea nu suportă femeile puternice, mai ales în Parlament unde bărbaţii vor să conducă, aşa că ai foarte mult de muncă pentru a răzbi şi foarte mult de învăţat. Uiţi însă de toate piedicile, atunci când oamenii din comunitatea ta ajung să-ţi aprecieze munca”, explică Bogdănici, precizând că o femeie implicată la un moment dat în politică va rămâne conectată cu această activitate pentru totdeauna.


A bătut cu pumnu-n masă pentru crezul său
Un exemplu de determinare şi curaj a dat, la sfârşitul lui 2014, senatoarea Doina Silistru. Acesta a bătut cu pumnul în masă şi a criticat Guvernul PSD, când s-a decis suspendarea dreptului preşcolarilor şi elevilor din clasele I-IV de a primi miere de albine ca supliment nutritiv, din raţiuni economice. Atunci, pesedista, iniţiatoare a legii respective, şi-a criticat propriul guvern pentru lipsă de interes faţă de sănătatea copiilor, atitudine bătăioasă pe care o are şi astăzi printre colegii parlamentari.
A excelat prin activitatea pe care a avut-o de-a lungul timpului în Legislativ şi botoşăneanca Doina Federovici care, odată votată de electorat, şi-a luat în serios poziţia de reprezentant al cetăţenilor. „În general tratez cu seriozitate lucrurile care sunt în răspunderea mea. Dacă fac un lucru, atunci să-l fac bine... acesta este principiul pe care l-am aplicat şi la şcoală şi acum, în Parlamentul României. În primul mandat în Senat, şi poate nu ar fi lipsit de interes să precizez ca sunt prima femeie senator al judeţului Botoşani, m-am ocupat de toate problemele judeţului meu şi am iniţiat proiecte de lege în cele mai importante domenii de activitate: educaţie, sănătate, muncă şi protecţie socială, administraţie publică, protecţia mediului, transporturi. Îmi este greu să aleg din cele 167 de iniţiative legislative promovate, dar pot să vă spun că am simţit că într-adevăr am schimbat ceva atunci când Parlamentul a adoptat legea prin care cei 40.000 de asistenţi sociali din România au beneficiat de creşterea salariilor cu 25%”, ne-a declarat botoşăneanca, cea care a ajuns ca în actuala legislatură să ocupe funcţia de chestor al Senatului.
De precizat că Federovici a avut un cuvânt de spus şi în politica locală, asumându-şi responsabilitatea peste toţi social-democraţii din judeţ. Aceasta mai ocupat în PSD funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret, al organizaţiei de femei, dar şi de vicepreşedinte. Primul mandat de parlamentar a fost obţinut în 2012, atunci când a candidat uninominal, la propunerea PSD, pe Colegiul Flămânzi-Dorohoi. Pe perioada legislaturii precedente, Federovici a fost membru al Comisiei Juridice din Senat. Parlamentarul PSD este licenţiat în drept, obţinând licenţa la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti”. În plan profesional, Federovici a mai ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (2012), dar şi director al Direcţiei Judeţene de Statistică. Ea este foarte cunoscută pentru luările de poziţie, pentru sprijinul acordat fermierilor şi nu numai.
Tamara Ciofu (PSD) este un medic specialist apreciat, dar şi un politician implicat. Aflată la al doilea mandat, s-a remarcat prin bătăliile duse pentru susţinerea asistenţei comunitare. Luna trecută a anunţat că Ministerul Educaţiei a publicat normele pentru aplicarea Legii 6/2016 pe care a iniţiat-o împreună cu mai mulţi colegi parlamentari pentru asigurarea terapiilor de suport a copiilor cu tulburări de învăţare din ciclul primar. Pentru ea, cheia succesului stă în profesia de zi cu zi: „Am spus de fiecare dată când am fost întrebată că reuşita stă în meseria pe care o ai. Politică faci pentru a implementa nişte idei, concluzii la care ai ajuns tu ca specialist într-un anumit domeniu. Poţi să te impui atunci când ai nişte rezultate în spate, când faci ceva pentru oamenii de lângă tine. Eu am ales să duc mai departe meseria pentru care m-am pregătit din adolescenţă (cea de medic- n.r.) şi să încerc să schimb ceva, la nivel legislativ, pentru cei din această breaslă şi nu numai”, declară Tamara Ciofu, precizând că nu are niciun regret în ceea ce priveşte activitatea sa de până acum, deşi politica şi medicina au forţat-o să facă multe sacrificii. 

 


În actuala legislatură, Botoşaniul mai este reprezentat de către deputatul Mihaela Huncă, a cărei misiune de dascăl continuă şi la Bucureşti. Ea militează pentru drepturile olimpicilor, ca secretar al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, fiind de părere că reprezentanţii consiliile judeţene ar trebui să aloce bani pentru acordarea unor premii tuturor copiilor ce obţin rezultate bune la olimpiade, nu doar pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor judeţene. „Am luat decizia de a realiza această iniţiativă, întrucât din experienţa pe care am avut-o la Inspectoratul Şcolar Judeţean am constatat că de fiecare dată am fost în imposibilitatea de a acorda premii pe măsura rezultatelor excepţionale pe care le-au obţinut elevii din Botoşani. Niciodată nu am avut fonduri suficiente pentru a premia toţi copiii care meritau acest lucru. Cred că trebuie să învăţăm să ne respectăm şi să încurajăm valorile noastre care pot face performanţă. Prin premierea elevilor care au cele mai bune rezultate vom stimula şi motiva din ce în ce mai mulţi tineri să înveţe şi să se pregătească foarte bine pentru ceea ce va urma după şcoală”, a declarat Mihaela Huncă.
Neamţul a trimis-o în Parlament, în această legislatură, pe Emilia Arcan, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, care s-a remarcat prin scandalul iscat pe marginea Pieţei Centrale, despre care a spus că a fost distrusă intenţionat. În legislaturile anterioare, judeţul le-a avut ca reprezentare feminină pe Mihaela Stoica (2008-2012) şi Elena Udrea (2012-2016). Aleasă deputat în Neamţ, blonda de la Ministerul Turismului a revenit în apropierea circumscripţiei sale electorale, dar nu în postura de deputat, ci în calitate de martor într-un dosar întocmit pentru spălare de bani, în care protagonist este şi fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
Suceava are astăzi trei doamne în Parlament - Vasilica Steliana Miron (PNL), aflată la al doilea mandat de senator, Maricela Cobuz (PSD) şi Angelica Fădor, anterior bucovinenii fiind reprezentaţi de Mirela Adomnicăi şi Sanda Maria Ardeleanu.
Grupaj coordonat de Anca Burniche
* * *
Astăzi, Regiunea de Nord-Est este reprezentată în Parlament de Camelia Gavrilă, Cosette Chichirău, Iuliana Scântei, Emilia Arcanu, Maricela Cobuz, Angelica Fădor, Tamara Ciofu, Mihaela Huncă, Doina Federovici, Ana Birchall, Gabriela Creţu, Doina Silistru, Theodora Şotcan, Tudoriţa Lungu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei