„UE nici nu vrea să audă de Iaşi-Târgu Mureş“ FOTO

Dimensiune font:

| 10-12-2014 15:01

Cei care au analizat cifrele din spatele celor două trasee de autostradă ce ar tranzita Moldova susţin că ruta Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş abia s-a calificat în categoria unui drum expres * mai mult, întregul tronson ar putea intra la finanţare după 2020 şi doar pe fonduri guvernamentale * motivul este simplu: „Totul se reduce la costuri!“ * acum, se încearcă introducerea în Masterplanul de Transport a tronsonului Bacău-Paşcani-Iaşi ca drum expres, realizabil până în 2020, pentru a asigura legătura cu viitoare Autostradă Bacău-Braşov * aceasta din urmă va fi construită cu fonduri europene

Discuţiile pe plan politic din ultima săptămână privind demersurile de a introduce tronsonul rutier Iaşi-Târgu Mureş ca autostradă în Masterplanul de Transport par a fi tardive. Lipsa unui lobby puternic la Bucureşti, în perioada în care s-a creionat acest document strategic, costurile exorbitante pentru Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, dar şi indicatorii din studiile de trafic au determinat ca acest tronson care ar lega Iaşul de Transilvania să fie trecut ca simplu drum expres în Masterplan. Investiţiile din acest document strategic sunt etapizate până în 2030, incluzând practic şi perioada de finanţare europeană 2014-2020.

„Acest Masterplan a fost întocmit în ideea de a avea un document fix şi să nu mai lăsăm pe cei care se perindă pe la Guvern sau diferite organizaţii să-şi dea cu părerea. Să fie un material concret, care are la bază nişte criterii clare care ţin cont de numărul de maşini care tranzitează pe traseul respectiv, de partea economică, dar şi de viziunea legată de dezvoltarea unei anumite zone“, explică prof. univ. dr. inginer Nicolae Boţu de la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ Iaşi.

Autostrada „Montana“- megaproiect inventat pe traseul Borş-Ungheni

Practic, unul dintre scenariile din cea mai recentă variantă a documentului strategic, care apare pe site-ul Ministerului Transporturilor, arată că drumul expres Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, legătură rutieră de peste 300 de kilometri, ar urma să fie realizat după 2020, din fonduri guvernamentale. Pe de altă parte, Autostrada Bacău- Braşov apare ca legătură la reţeaua europeană Comprehensive TEN-T (The Trans-European Transport Networks), dar ca perioadă de realizare 2021-2030. În ceea ce priveşte costurile, Autostrada Braşov-Bacău este estimată la 2 miliarde de euro, iar drumul expres Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni ar costa 4,1 miliarde de euro.

Cod roşu în Master Planul de Transport: Moldova, tăiată de pe harta autostrăzilor FOTO

6,4 miliarde de euro până în 2020
„În masterplan sunt incluse investiţii din fonduri europene, fonduri guvernamentale şi din accize. Până în 2020 am avea, în total, în jur de 6,4 miliarde de euro de cheltuit“, a punctat profesorul universitar. Acesta a menţionat că în aceste zile se poartă discuţii pentru ca până în 2020, să fie construită, cu bani europeni, Autostrada Braşov-Bacău. „Drumul expres Bacău-Paşcani-Iaşi încercăm să-l aducem ca realizare tot până în 2020. Sper să-i fi convins pe cei de la Bucureşti, ca tot până în 2020, să mai facem şi bucla dintre Paşcani şi Târgu Neamţ, astfel încât să fie gata primul tronson din Iaşi-Târgu Mureş. Urmând ca din 2020 până în 2027 să se facă şi porţiunea între Târgu Neamţ şi Târgu Mureş. Întregul proiect costă peste 4 miliarde de euro. Este o sumă foarte mare, reprezintă aproape tot ce se poate face în România până în 2020 cu bani europeni. Târgu Mureş-Iaşi nu este culoar european. UE nu e interesată să bage banii în această rută, nici nu vrea să audă de Târgu Mureş-Iaşi. Acest tronson nu se califică pentru autostradă şi cu greu s-a calificat pentru un drum expres. În condiţiile astea nu putem să face nimic cu bani europeni. Orice am vrea să facem spre Târgu Mureş, facem cu bani proprii“, a explicat prof. univ. dr. ing. Nicolae Boţu, consilierul ministrului Transporturilor Ioan Rus.

EXCLUSIV Kilometri de hârţoage pentru autostrăzi-himeră

Acesta a mai menţionat că se discută ca lucrările de artă (tuneluri, viaducte) care se vor face pe tronsonul Iaşi-Târgu Mureş să fie în profil de autostradă, deoarece o ulterioară intervenţie la acestea ar fi imposibilă.

În acelaşi document strategic aflat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor există un scenariu TEN-T (The Trans-European Transport Networks) comparativ în care apar mai multe rute de autostrăzi menite a se conecta la reţeaua TEN-T Core. Aici apar două autostrăzi care ar tranzita Moldova şi care ar putea fi realizate în orizontul de timp 2021-2030. Cele două rute sunt Bacău-Suceava-Siret (1,7 miliarde de euro, cost estimativ), care a primit punctaj de 63,6, şi Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni (5 miliarde de euro, cost estimativ), cu un punctaj de doar 39,4.

EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină


9 coridoare primare în UE

Pentru o conexiune rapidă şi sigură în UE, Comisia Europeană a trasat 9 coridoare primare ce vor fi susţinute cu alocări de 26 de miliarde de euro pentru perioada de finanţare 2014-2020.

România este tranzitată doar prin sudul ţării de două dintre rutele principale: Coridorul Orient/Mediterana de Est şi Coridorul Rin-Dunăre. Coridoarele primare vor viza proiecte pentru modernizarea diferitelor căi de comunicaţie organizate ca noduri intermodale, investiţii ce pot fi finanţate prin „Mecanismul Conectarea Europei“.

Practic, politică privind infrastructurile din Europa vizează ca „noua reţea primară TEN-T să fie susţinută de o reţea cuprinzătoare de rute, care vor fi conectate la reţeaua primară la nivel regional şi naţional. Scopul este de a asigura faptul că, progresiv, pe întreg teritoriul UE, TEN-T va contribui la creşterea pieţei interne, la consolidarea coeziunii teritoriale, economice şi sociale şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră“.

Cu toate acestea, într-un document al Comisiei Europene, de la finele anului trecut, apar menţionate mai multe legături rutiere pentru Moldova: Iaşi-Târgu Mureş, Siret-Suceava-Bacău, dar şi Bacău-Braşov.

 

20 de milioane de euro
La atât este estimat un kilometru de autostradă în zona de munte, iar costurile pentru un kilometru de autostradă în zona de şes ajung la 4,5 milioane de euro.

Licitaţie blocată de şapte luni la proiectul Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş


Versiunea revizuită a Master Planului General de Transport va fi prezentată până la 15 decembrie în Guvern, în primă lectură, Executivul urmând să decidă dacă acesta va fi adoptat sub forma unui proiect de lege pentru dezvoltarea infrastructurii de transport sau va fi adoptat prin HG.



 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei