Afaceri de miliarde la frontieră
Dimensiune font:
Pierderile înregistrate la bugetul consolidat al statului depăşesc cifra de un miliard de lei în cazul contrabandei cu ţigări * deşi autorităţile fac eforturi pentru diminuarea fenomenului, tot mai multă marfă ajunge pe piaţa neagră din Iaşi - şi nu numai! * de asemenea, tot mai multe femei din Iaşi ajung să aibă dosare penale pentru comiterea acestei infracţiuni
În ultimii ani, contrabanda cu ţigări a devenit din ce în ce mai agresivă la frontiera de est a României. Chiar dacă poliţiştii de frontieră şi vameşii au prins în nenumărate rânduri TIR-uri burduşite cu ţigări provenite din Republica Moldova sau din Ucraina, alte sute de mii de ţigări au ajuns pe „piaţa neagră”. Multe dintre aceste pachete cu ţigări au fost descoperite chiar în pieţele din Iaşi, de data aceasta de către agenţii Poliţiei şi de către cei ai Poliţiei Locale. Totuşi, mult mai multe au ajuns la consumatori.
Femeile, printre vânzători
Tot mai multe femei din Iaşi au fost acuzate în ultima perioadă de contrabandă, după ce au fost prinse cu marfă interzisă de către oamenii legii. Recent, procurorii au trimis-o în judecată pe Carmen Alexandru (47 de ani), pentru contrabandă în formă continuată.
Conform anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 6 aprilie 2017, femeia a fost prinsă de jandarmi în zona Podu de Fier având asupra ei zece pachete cu ţigări marca „Ashima”, fără timbru de acciză. Mai mult, oamenii legii au menţionat că, în după-amiaza aceleiaşi zile, tot în zona Podu de Fier, aceasta a fost prinsă de poliţişti, de data aceasta având asupra sa 32 de pachete cu ţigări cu timbre de acciză din Republica Moldova. Procurorii au mai precizat că, pe data de 19 aprilie, femeia a fost prinsă din nou, tot de poliţişti, în aceeaşi zonă, având asupra ei 29 de pachete cu ţigări cu timbre de acciză din Republica Moldova sau fără timbre accizabile.
Cinci zile mai târziu, aceasta a fost din nou prinsă de oamenii legii cu 25 de pachete cu ţigări de contrabandă. Câteva ore mai târziu, anchetatorii au decis să facă o percheziţie în casa femeii. „Cu ocazia efectuării percheziţiei în locuinţa inculpatei Alexandru Carmen, au fost găsite 163 de pachete cu ţigări cu timbre de acciză din Republica Moldova sau fără timbre accizabile, bunuri pe care le deţinea ilegal, cauzând astfel bugetului statului un prejudiciu în valoare de 1.878 de lei”, a declarat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Anchetatorii au adăugat că ţigările din casa femeii erau ascunse în partea inferioară a aragazului. Mai mult, oamenii legii au spus că, în locuinţa femeii au găsit şi materiale pirotehnice, respectiv o cutie pe care era inscripţionată denumirea „Lampa lui Aladin”, în care se aflau tuburi de tragere. După ce a fost prinsă de mai multe ori cu marfă de contrabandă şi în urma percheziţiei, femeia a fost arestată la domiciliu. În acest dosar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi s-a constituit parte civilă.
Prinse pe stradă
Oamenii legii au precizat recent că două femei, de 43 şi 49 de ani, ambele din oraşul Târgu Frumos, au fost prinse în timp ce ofereau spre vânzare trecătorilor ţigări provenite din contrabandă. Cele 1.760 de ţigări şi suma de 132 de lei au fost confiscate. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de contrabandă. „De asemenea, o femeie de 55 de ani a fost prinsă în flagrant în parcarea unui complex comercial din municipiul Iaşi, în timp ce avea, în vederea comercializării, ţigări provenite din contrabandă. Cele 3.400 de ţigări au fost confiscate, iar în cauză a fost întocmit un alt dosar penal pentru contrabandă”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei ieşene.
Focuri de armă pe Prut
Agenţii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari au reţinut în urmă cu câteva săptămâni doi cetăţeni români, care au încercat să introducă ilegal, peste râul Prut, folosind lansete şi frânghii, aproximativ 3.500 de pachete cu ţigări de contrabandă, ce urmau să ajungă pe „piaţa neagră”.
Pentru reţinerea contrabandiştilor, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase focuri de armă în plan vertical. Astfel, în timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, oamenii legii au observat în direcţia localităţii Zaboloteni, la malul românesc al râului Prut, doi bărbaţi care trăgeau cu ajutorul unei lansete mai multe colete voluminoase.
Poliţiştii au monitorizat persoanele, iar, în momentul în care acestea au adus coletele la mal şi au încercat să le transporte, agenţii le-au somat să se oprească. Profitând de întuneric şi vegetaţie, indivizii au încercat să fugă, moment în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, trăgând două focuri de avertisment în plan vertical.
Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi, stabilindu-se că este vorba despre Andrei C. şi Constantin M., în vârstă de 29, respectiv 40 de ani, din judeţul Iaşi. În urma inventarierii conţinutului coletelor, a rezultat cantitatea de 3.389 de pachete cu ţigări, cu timbru de acciză din Republica Moldova, în valoare de aproximativ 30.772 de lei.
Percheziţii în Iaşi
Tot recent, poliţiştii de frontieră ieşeni, sub coordonarea procurorului DIICOT, au efectuat nouă percheziţii domiciliare la persoane suspecte a face parte dintr-un grup infracţional organizat ce are preocupări în sfera contrabandei cu ţigări. În urma informaţiilor primite de poliţiştii de frontieră, s-a stabilit că mai multe persoane din judeţul Iaşi au ca principală preocupare colectarea şi distribuirea ţigărilor de contrabandă. Astfel, poliţiştii de frontieră, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, au făcut nouă percheziţii domiciliare în judeţ.
„În documentarea activităţilor infracţionale s-a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul IGPR – Serviciul de Operaţiuni Speciale Iaşi”, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Anchetatorii continuă cercetările în acest caz.
Campionii fenomenului
La Iaşi a fost lansată recent campania „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!” Astfel, la finele lunii martie, la Iaşi a avut loc lansarea unei noi campanii naţionale de conştientizare a contrabandei cu ţigări, la care au participat oficiali ai Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei Române, DIICOT, dar şi organizatorii evenimentului de la Euromonitor Bussines Consulting, Novel Research. Contrabanda este în creştere, iar pierderile la bugetul de stat sunt de miliarde de lei. Aceasta deoarece 80% din preţul ţigărilor din România îl reprezintă accizele. Campania s-a derulat în perioada martie - aprilie, în judeţele de graniţă din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum şi în Bucureşti.
Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, în ianuarie 2017, Regiunea de Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a „pieţei negre” de 37,6%. Regiunile nord-vest, vest şi sud-vest deţin, de asemenea, cote semnificative, de 14,7%, respectiv 24,3% şi 24,6%.
La lansarea campaniei au participat Tudor Tomegea, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor de la IPJ Iaşi, procurorul DIICOT de la Serviciul Teritorial Iaşi Vasile Airinei, Marian Marcu, de la Novel Research, Cristina Vasiloiu, de la Euromonitor Bussines Consulting, Dănuţ Bolohan, de la Direcţia Regională Vamală Iaşi, Constantin Chircu, de la Poliţia de Frontieră etc.
Pierderi masive la buget
O prezentare mai amplă, pe bază de cifre, a făcut directorul Marian Marcu, de la Novel Research. În ultimele luni se constată o creştere procentuală a contrabandei cu ţigări venite din Republica Moldova, mai ales în judeţele din nord-estul României, dar şi o creştere a ţigărilor contrafăcute. Sumele pierdute astfel de bugetul de stat sunt de ordinul miliardelor de lei, apreciază realizatorii studiilor.
Cele mai scăzute preţuri ale ţigărilor de contrabandă sunt în nordul şi estul ţării, în vecinătatea Ucrainei şi a Republicii Moldova. DIICOT a făcut sute de arestări şi dosare penale grupărilor infracţionale organizate, care şi-au dezvoltat o adevărată reţea în zonele de graniţă, cu echipe de cărăuşi, greu de depistat de autorităţi. Atât reprezentanţii Vămii, cât şi cei ai Poliţiei de Frontieră au remarcat că instituţiile sunt subdimensionate şi nu fac faţă volumului de mărfuri şi trafic de la frontiera Republicii Moldova, care s-a dublat în ultimii doi ani. „Un obiectiv al campaniei este educarea consumatorilor şi, tocmai de aceea, continuăm ideea campaniei derulate în 2016. Deşi nu este pedepsită expres de lege, aprovizionarea de pe piaţa neagră finanţează direct reţelele de crimă organizată formate din traficant / şef de reţea, cărăuş, vânzător. Fără client, însă, ultima verigă a reţelei, lanţul acesta nu ar putea exista. Tocmai de aceea, campania pune din nou accent pe grupul de personaje ce formează reţeaua infracţională, care poate implica trafic de ţigarete, arme, droguri, persoane sau prostituţie. Totodată, urmărim să scoatem în evidenţă eforturile autorităţilor pentru reducerea comerţului ilegal”, a spus Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services. Ciprian NEDELCU
„Având în vedere prejudiciile aduse bugetului de stat, poliţiştii de frontieră vor continua să ia măsuri în zona de competenţă, pentru prinderea şi sancţionarea persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv ţigări)” – comisarul-şef Constantin Cîrcu, adjunct al şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau