ANALIZĂ Evoluţia Zonei Metropolitane Iaşi, într-un deceniu de la înfiinţare EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 06-08-2014 16:45

În jurul municipiului Iaşi, în 2004, a fost înfiinţată una dintre primele zone metropolitane din România * cele 13 localităţi rurale care fac parte din această structură au parcurs trasee diferite * dacă unele au beneficiat de apropierea de oraşul-centru şi au avut o creştere economică importantă, altele nu au simţit că fac parte dintr-o formă asociativă care ar fi trebuit să le sprijine * printre principalele impedimente s-au numărat lipsa infrastructurii rutiere, dar şi a celei sociale

În jurul marilor centre urbane din ţară au fost înfiinţate, după 2000, zone metropolitane. În prezent, în România, există 20 astfel de zone dintre care una în curs de constituire, iar 3 neconstituite, Bucureşti, Sibiu, Arad, deşi funcţionale. Zona Metropolitană Iaşi a fost înfiinţată în aprilie 2004, printre primele din ţară. „În 8 aprilie, 2004 Consiliul Judeţean Iaşi, Municipiul Iaşi şi 13 comune înconjurătoare au semnat actul de constituire a Zonei Metropolitane Iaşi şi au alcătuit Consiliul Metropolitan Iaşi“, explică oficialii ZMI. La 9 august 2008 a luat fiinţă Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, înregistrată ca asociaţie de dezvoltare intercomunitară, un for care coordonează strategia şi proiectele comune ale zonei.

Viaţa ascunsă după dealurile Iaşului FOTO


Astfel, s-a stabilit, în 2004, ca din ZMI să facă parte comunele: Aroneanu, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Holboca, Leţcani, Miroslava, Popricani, Schitu-Duca, Rediu, Valea Lupului, Ungheni, Victoria. Între timp, alte 5 localităţi au căpătat statut de observatori: Ţuţora, Prisăcani, Comarna, Mogoşeşti şi Movileni.



La baza ZMI, în 2004, a stat o amplă viziune de dezvoltare, potrivit unei analize GRASP, iar aceasta viza: „iniţierea parteneriatului între unităţile administrative teritoriale relevante, pe baza intereselor şi a unor strategii comune de dezvoltare; crearea condiţiilor care fac din Zona Metropolitană Iaşi un pol de dezvoltare relevant la scară regională, naţională şi europeană: nod logistic, servicii diversificate, dezvoltare economică durabilă, forţă de muncă educată, mediu de calitate, calitatea vieţii şi a dezvoltării, comunitate deschisă, prestigiu şi identitate locală; crearea alianţelor strategice şi asigurarea apartenenţei la reţelele de cunoaştere şi decizie relevante“. Din păcate, analiza datelor statistice arată că ZMI nu este o structură omogenă, ci s-a dezvoltat doar pe anumite culoare. Mai mult, toate proiectele derulate de Primăria Iaşi, ca oraş-nucleu, în exerciţiul financiar 2007-2013 prin Programul Operaţional Regional, au vizat strict investiţii în infrastructura rutieră şi economică din municipiul Iaşi, fără un impact direct asupra spaţiului rural al ZMI.


Evoluţia numărului de firme
Pentru a vedea cum a evoluat activitatea economică la nivelul fiecărei localităţi din cadrul ZMI am analizat date preluate de la Oficiul Registrului Comerţului pentru două perioade diferite. Astfel, au fost analizate datele înregistrate la Oficiul pentru Registrul Comerţului Iaşi la nivelul anilor 2004, când a fost înfiinţată ZMI, şi 2014, la zece ani de la înfiinţarea ZMI.


Pentru a contextualiza aceste date, am folosit şi cifrele raportate la nivelul întregului judeţ. Astfel, în judeţul Iaşi, la 1 ianuarie 2004, erau 29.202, „firme în stare de funcţiune“, iar la 1 ianuarie 2008 erau 32.012 firme. La 1 ianuarie 2014 au fost raportate 36.540. Ponderea cea mai mare a acestor unităţi economice se înregistrează în jurul ZMI.


Practic, la nivelul anului 2004, dacă eliminăm datele privind firmele din municipiul Iaşi care are cea mai intensă activitate, se poate observa că ponderea cea mai mare în ceea ce priveşte unităţile economice apare în dreptul comunei Tomeşti. Totodată, la nivelul anului 2004, localităţile Ciurea şi Holboca deţineau între 13% şi 17% dintre firmele active la nivelul mediului rural al ZMI. Cu o activitate mediocră se încadrau, la aceeaşi dată, comunele Valea Lupului, Rediu, Miroslava sau Bârnova. Cele mai scăzute rezultate au fost înregistrate la nivelul comunei Schitu-Duca. Zece ani mai târziu, localitatea Miroslava, deţine cea mai mare pondere a firmelor active. Practic, după 2008, când s-a deschis fabrica Delphi şi alţi operatori economici au preferat amplasarea de unităţi de producţie în această localitate, Miroslava deţine ponderea cea mai mare a firmelor. Totodată, Ciurea şi Tomeşti au o pondere de peste 12% la acest capitol.


Astfel, privite comparativ cele două etape se poate spune că localitatea Miroslava are evoluţia cea mai spectaculoasă în cadrul ZMI de la înfiinţare până în prezent. Totodată, localitatea Victoria este constant situată pe ultima poziţie, fapt ce poate fi corelat cu poziţionarea periferică a comunei în cadrul ZMI, cât şi cu lipsa infrastructurii rutiere. Pe de altă parte, la vârful clasamentului au apărut modificări de-a lungul celor zece ani. Dacă în 2004 şi 2008, comuna Tomeşti s-a aflat pe primul loc cu cele mai multe unităţi economice active, după debutul crizei, Miroslava preia „conducerea“ clasamentului. Acest fapt poate fi legat de deschiderea celei mai mari unităţi private din judeţ, Delphi (2008) la Miroslava, dar şi cu faptul că aici au fost înregistrate mai multe unităţi de producţie care au reuşit să treacă de criză fără a-şi închide porţile.



Un alt indicator care arată gradul de atractivitate a unei localităţi este reprezentat de firmele cu capital străin şi valoarea investiţiei. Astfel, la nivelul anului 2004, cele mai multe firme cu capital străin erau deschise la nivelul oraşului-nucleu, Iaşi, dar ca valoare medie a investiţiei acesta era depăşit de comuna Miroslava. Investiţii străine cu aport de capital de peste 57.303 lei erau înregistrate şi în comuna Bârnova. Totodată, la nivelul ZMI erau localităţi precum Schitu Duca, Popricani şi Aroneanu în care nu existau astfel de investiţii.

Zece ani mai târziu, în 2014, investiţiile cu capital străin, continuă să fie numeroase în oraşul-nucleu, dar ca valoare medie Iaşul este depăşit de Miroslava, dar şi de Valea Lupului şi Leţcani. Acestea se „întind” de-a lungul drumului european care trece prin cele trei comune, ştiut fiind faptul că multe dintre investiţiile cu capital străin vizează spaţii de producţie sau de prezentare ce necesită suprafeţe de teren pentru amenajare. Investiţia medie a firmelor cu capital străin a crescut din 2004 până în 2014 şi în comune ca Tomeşti, Holboca sau Bârnova, localităţi de asemenea aproape de oraşu-nucleu, dar care beneficiază de accesibilitate prin drumuri naţionale sau judeţene. Din păcate, în acest moment cei care coordonează activitatea ZMI nu au prezentat public o strategie de atragere a mediului de business pentru a putea valorifica şi a aduce plus valoare în întreaga zonă.

 

Analiza face parte din lucrarea de disertaţie - „O nouă etapă în dezvoltarea Zonei Metropolitane Iaşi la un deceniu de la înfiinţare“ realizată de Alina Stan- Ivaşc şi coordonată de Prof. Univ. dr. Gabriela Meşniţă, susţinută în iulie 2014, în urma absolvirii cursurilor de Master Turism şi Dezvoltare Regională la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Al.I Cuza“ Iaşi
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei