Normă de maestru naţional în şah, la numai 13 ani! FOTO
Dimensiune font:
George Stoleriu are dobândite, până la cei 13 ani ai săi, 26 de titluri obţinute la campionatele mondiale, naţionale şi regionale la şah, printre care şi titlul de campion naţional şi campion mondial la Blitz, 57 de cupe şi peste 100 de medalii * recent, Federaţia Română de Şah i-a acordat o normă de maestru naţional la şah * tânăra speranţă a Clubului Politehnica Iaşi este pregătită să facă pasul spre performanţa internaţională
A jucat cu mari campioni ai lumii şi a disputat partide la diferite campionate mondiale (Dubai 2014) şi naţionale. A făcut toate mutările posibile dar, din păcate, universul copilăriei sale s-a împărţit mai mult între cele 64 de pătrăţele ale tablei de şah, printre nebuni, regină şi pionii ei, decât printre prieteni şi cei dragi, din familie. Aventura lui George Stoleriu în lumea şahului a început de la vârsta de 6 ani. „Am început să joc şah de la grădiniţă, când mama m-a înscris la opţionalul de şah. La început nu mi-a plăcut, dar când am văzut că pot să câştig am spus că trebuie să învăţ mai mult”, îşi aminteşte George. Iniţiala tatonare pe tabla de şah s-a transformat, treptat, în pasiune şi competiţie. Primul trofeu nu a întârziat să apară, doi ani mai târziu. „Primul trofeu l-am obţinut la 8 ani. Luasem locul trei la un concurs naţional care nici nu s-a terminat bine că s-a luat lumina, dar primul trofeu mai important l-am luat la Campionatul Naţional de Juniori de la Voineasa: medalie de argint la Blitz. În anul următor, la Campionatele Naţionale de Şah, am ieşit dublu campion naţional”, a spus şahistul ieşean.
Campion mondial la şah, la 10 ani
Cel mai important rezultat obţinut în cei 7 ani de carieră sportivă a fost locul III la Campionatele Mondiale Şcolare şi locul IV la Mondialele de Amatori, la seniori, şi titlul de campion mondial la Blitz, la aceleaşi Mondiale Şcolare. După sute de competiţii interne, sportivul legitimat la Clubul Politehnica Iaşi a disputat, în cursul anului trecut, prima partidă peste hotare, la Campionatul Mondial din Dubai. „Până acum am participat la trei campionate mondiale. Primul a fost Campionatul Mondial Şcolar, la categoria sub 11 ani, care s-a disputat în Iaşi, unde am luat locul III la şah clasic şi locul I la Blitz. Al doilea a fost Campionatul Mondial de Amatori, care s-a ţinut tot în Iaşi, cu jucători sub 2000 ELO, la care am luat locul IV, iar al treilea a fost Campionatul Mondial din Dubai, la care am luat locul 53”, a spus George Stoleriu. Tocmai întors dintr-un cantonament la Eforie Nord, sportivul ieşean se pregăteşte pentru Campionatul European de anul acesta. „Anul acesta am luat locul I la campionatele naţionale şi mă pregătesc pentru europene, care se vor disputa la finalul lunii septembrie, în Croaţia, şi am speranţe că voi merge şi la campionatul mondial din Grecia, care este programat pentru luna octombrie”, a spus micul sportiv.
A renunţat la sine pentru a fi campion
Tot în cursul acestui an, George Stoleriu a obţinut şi norma de maestru naţional. „Recent, am avut un turneu foarte bun la Iaşi Open, la care mi-am făcut norma de maestru naţional. Am avut o performanţă de peste 2300 ELO şi aşa mi-am făcut prima normă de maestru naţional şi acum vreau să îmi fac a doua normă de maestru naţional. Pentru această a doua normă va trebui să joc un concurs de 9 partide în urma căruia să obţin peste 2300 rating performance”, a spus George. În cei 7 ani de când joacă şah, George îşi aminteşte cu greu de vreun câştig financiar mai consistent, pe măsura efortului depus pentru obţinerea acestor performanţe. Cu toate acestea, performanţele acumulate de la an la an îl motivează să meargă mai departe. „Din şah nu se câştigă cine ştie ce, dar tot ce am obţinut până acum, ca performanţă sportivă, cu atâtea sacrificii, mă face să nu renunţ. De-a lungul carierei a trebuit să renunţ la excursiile în care ieşeau colegii mei, la vacanţe, la propriile zile de naştere, care mă prindeau în cantonamente sau la concursuri, totul pentru a mă dărui acestui sport”, a spus George.
Când nu este în cantonamente sau la concursuri, George se antrenează zilnic câte două ore, singur, peste antrenamentele de la club, câtre 3 ore în zilele de joi, 5 ore vineri şi câte 4 ore în zilele de sâmbătă şi duminică. În total, în afară de orele de pregătire şcolară, George îşi petrece alte 30 de ore pe săptămână antrenându-se la şah.
Îl provoacă pe campionul mondial Magnus Carlsen
Cel mai de temut adversar cu care s-a confruntat până acum George în cadrul unui turneu este Mustafa Elmaz, cu care s-a întâlnit la Iasi Open, un sportiv cu un ELO de 2570. „Cu greu poţi obţine un aşa rating, aşa că pot să spun că este cel mai de temut adversar cu care am jucat până acum. Normal că, dacă e să vorbim de şahiştii cu care aş vrea să joc, m-aş gândi în primul rând la campionul mondial Magnus Carlsen, deoarece mi se pare un jucător excepţional. Cu atât mai mult cu cât mi s-a spus că semăn şi cu el, ar fi o întâlnire foarte interesantă, pe care o aştept”, a spus George Stoleriu. O altă performanţă obţinută de George este aceea că la Campionatul Mondial de Amatori, la care a participat în urmă cu 3 ani, a fost singurul şahist din turneu care nu a avut nici o partidă pierdută, dar criteriul de departajare a făcut diferenţa. George Stoleriu a intrat în marile competiţii cu un ELO 1450, iar acum are un ELO de 2182, ceea ce îl situează, într-o ierarhie a şahiştilor, pe locul 50 în Europa şi în jur de 80, în lume, la categoria sub 14 ani.
In "panoplia" sahistului George Stoleriu se regasesc 57 de cupe si peste 100 de medalii
Partide de şah de câte 6 ore şi turnee plătite de părinţi
Din cauza unei perspective financiare nesigure şi a condiţiilor vitrege în care un şahist se desfăşoară, George Stoleriu nu este convins încă dacă va îmbrăţişa, în afară de cariera sportivă, şi una profesională. „La cum sunt remuneraţi şahiştii, în nici un caz nu vreau să profesez în şah, ci doar să ies campion mondial. La concursurile naţionale nu se prea dau premii în bani, ci doar cupe, dar se compensează prin faptul că primim turnee gratis, două pentru locul I şi câtre unul pentru locurile II şi III, avem ocazia de a merge pe gratis la campionatele europene şi mondiale şi avem un cantonament gratuit la mare. Cu toate acestea, efortul nostru nu este la fel de bine apreciat ca în alte sporturi, cum ar fi fotbalul sau tenisul”, a declarat George.
Modest din fire, sportivul ieşean recunoaşte cu jumătate de gură că participarea sa la cele mai multe dintre competiţiile naţionale a fost posibilă doar prin prisma ajutorului financiar acordat de părinţi pentru transport şi cazare, costuri neasigurate de federaţia sau de asociaţia de şah. Cu toate acestea, în fiecare an, George Stoleriu aduce Iaşului câte un titlu meritoriu. „Au fost ani în care am obţinut două şi chiar trei titluri de campion, vicecampion sau locul III. Nu mă plâng, dar mi-aş dori din partea celor care conduc şahul naţional să ne acorde mai multă importanţă, deoarece acest sport este mult mai greu decât alte sporturi, cum ar fi fotbalul. Am practicat şi eu fotbal şi ştiu să fac diferenţa între cele două sporturi. Şahul este, în sine, un sport foarte solicitant, pentru că sunt partide la care poţi să stai şi până la 7 ore, cea mai lungă partidă a mea fiind de aproximativ 6 ore, iar recuperarea este mult mai dificilă”, a spus campionul.
Polivalenţa unui campion
George Stoleriu este legitimat la Politehnica Iaşi, dar a mai reprezentat şi alte cluburi din ţară. „Anul trecut am jucat în Divizia B pentru CS Alex Şah Braşov. Am fost juniorul echipei, am luat locul I şi ne-am calificat în Divizia A, iar anul acesta mi s-a propus să vin la echipa de şah a Galaţiului, dar am zis să rămân la echipa Braşovului, deoarece m-am ataşat de ei şi vreau să ajungem în superligă. În plus, am reprezentat Galaţiul la Campionatele Naţionale de Juniori pe echipe, unde am luat locul I”, a specificat George Stoleriu. Antrenorul său de la Clubul Politehnica, Vasile Manole, îi prevede deja o carieră impresionantă în şah şi şi-ar dori chiar să îl vadă antrenor la clubul din Copou. „George este un real talent! Dumnezeu l-a înzestrat cu o serie de calităţi minunate, care îl pot duce la realizare visului oricărui şahist: titlul de Mare Maestru Internaţional. El este un copil inteligent, puternic, optimist, care ia decizii bune, neaşteptate în situaţii extreme, cu o imaginaţie fantastică şi o memorie foarte bună. El este făcut pentru şah. Evoluţia lui depinde foarte mult, ca în orice domeniu, de cât timp acordă pregătirii. Sportivii de performanţă muncesc şi 6-8 ore zilnic pentru desăvârşirea şahistă şi sper că el va lua decizia să acorde din ce în ce mai mult timp şahului, pentru a face saltul spre performanţa internaţională. Nenumăratele medalii naţionale cucerite sunt o promisiune pentru obţinerea unor rezultate importante internaţionale”, a declarat Vasile Manole, antrenorul lui George Stoleriu.
Drumul acestuia către titlurile naţionale şi mondiale a fost deschis prin renunţarea la tot ce prietenii sau colegii săi de generaţie au voie să facă, prin ratarea celor mai importante momente ale vârstei copilăriei. Ca o compensare, contează ca trofeele aduse la Iaşi, performanţa şi truda unor astfel de sportivi, să fie recunoscute din ce în ce mai mult de către cei de la Federaţia Română de Şah, Fundaţia Sportului Ieşean sau Clubul Politehnica, iar atenţia şi gratitudinea să fie îndreptată şi către aceşti mici, dar valoroşi pioni de pe tabla de joc a sportului ieşean şi naţional. Nelu PĂUNESCU
* * *
„La cum sunt remuneraţi şahiştii, în nici un caz nu vreau să profesez în şah, ci doar să ies campion mondial” – George Stoleriu
* * *
„George este un real talent! Dumnezeu l-a înzestrat cu o serie de calităţi minunate, care îl pot duce la realizare visului oricărui şahist: titlul de Mare Maestru Internaţional” - Vasile Manole, antrenorul lui George Stoleriu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau