Businessul de aur al căutătorilor de apă

default

Dimensiune font:

| 10-06-2015 13:05

Chiar dacă pare ciudat, una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute meserii, fântânăritul, nu există în Codul Ocupaţiilor * nici şcoli pentru fântânari nu sunt, nici măcar prevederi fiscale clare, munca lor fiind tarifată drept „alte servicii în construcţii” * meseria lor se fură, se învaţă din om în om şi poate şi de aceea celor cărora le-a intrat în sânge şi li s-a strecurat în suflet nu renunţă la a căuta apă * meşteşugul s-a transformat, în timp, într-o afacere profitabilă

În vechime, niciun fântânar nu pleca la lucru fără celebra nuieluşă de alun (uneori o cumpănă din lemn de corn), pe care o mai folosesc şi astăzi unii bătrâni. Ţineau post, se rugau Cerului să-i ajute şi plecau către locurile despre care credeau că vor găsi apă. Nuieluşa era ţinută cu degetele în dreptul inimii şi, dacă vibra, era semn că fântânarul a găsit apă. În timp, nuieluşa a lăsat loc ansei de cupru din radiestezie, folosită foarte mult şi astăzi. Povestea este frumoasă şi adevărată, iar meşteşugul şi-a urmat calea. În timp s-a modernizat şi s-a transformat într-o sursă foarte bună de venit.
Poveşti din adâncurile pământului
Constantin Oniu sau Ceacâru, aşa cum este cunoscut, este singurul fântânar din comuna Bosanci (judeţul Suceava). Scormoneşte pământul în căutarea apei de mai bine de 30 de ani, răstimp în care a zidit peste 500 de fântâni. „Am învăţat meseria de la un bătrân din sat, Vasile Nichifor, care are 80 de ani acum”, am aflat de la Ceacâru. Pe când era adolescent, a vrut să devină croitor şi a urmat o şcoală la Bucureşti. „Am profesat un an de zile şi apoi m-am întors la fântânile mele”, ne-a spus bărbatul. Ceacâru ştie mai toate secretele unei fântâni şi spune că este bine să se sape doar iarna, când pânza freatică este scăzută şi când temperaturile permit. „Iarna, pământul este îngheţat doar la suprafaţă, vreo 30 de centimetri, în rest se sapă bine”, ne-a spus fântânarul. El este unul dintre puţinii fântânari care lucrează doar după metoda tradiţională, nu foloseşte utilaje moderne. Nu a avut niciodată niciun accident, nici el, nici echipa lui de şase oameni. „Dacă eşti atent la semnele pământului nu ai cum să greşeşti”, este convins Constantin Oniu.

 

Fântâna e semnul gospodarilor
Mitică Turcu, din Vaslui, a prins drag de această meserie de când era copil, de la un unchi care i-a spus toate tainele. Cel mai important este să găseşti locul potrivit, iar fântânarii au secretele lor. Odinioară, o crenguţă de alun era suficientă. Acolo unde ramura se îndoia, era locul bun pentru fântână. Acum, se folosesc cumpene sau electrozi care ajută la depistarea celui mai bun loc. „Am avut şi peripeţii. Au fost fântâni la care am săpat greu, care ne-au luat mult timp, dar şi altele care au fost gata în doar câteva zile. În timp, deprinzi toate dichisurile, devine tot mai uşor”, povesteşte bărbatul.
Pentru cei de la ţară, fântâna de la poartă e semn că gospodăria este straşnică, din care nimeni nu pleacă însetat sau flămând.
În comuna nemţeană Dumbrava Roşie, oamenii îşi fac fântâni cu multă migală. Nea Petrică are în faţa porţii una ridicată de tatăl său în urmă cu 55 de ani şi doar de acolo bea apă. E îngrădită pentru siguranţă, însă poate lua apă oricine pofteşte, vecini sau trecători, căci asta a fost şi dorinţa tatălui atunci când a făcut fântâna. „Acum ne-am modernizat şi avem apă la robinet, dar ştiţi cum se spune, primul avantaj al modernizării e îmbolnăvirea mai rapidă. Cine se respectă şi vrea apă curată, bea apă din asta de adâncime. La mine vin să ia apă oameni bolnavi de rinichi pentru că e apă pură”, a completat nea Petrică.
Fântânile din satul Dumbrava sunt de adâncime medie, au cam 20-22 de metri. În satele vecine însă oamenii sunt nevoiţi să sape până la 40 de m. Cu mijloacele moderne e mai simplu, altădată însă pentru o astfel de fântână se muncea mult. De altfel, mulţi recunosc că în zona Neamţului sunt cele mai grele lucrări fiindcă este multă piatră.

 

Lipsurile legislative împiedică munca
Mulţi fântânari au ales metodele moderne, au utilaje cu care forează. Paul Balahur, din comuna ieşeană Sârca, sapă fântâni de vreo zece ani, după ce a renunţat la meseria sa de operator chimist de la Antibiotice. „La început am lucrat manual, aveam un fel de freză, apoi am apelat la utilaje. Apă este peste tot, noi o găsim în majoritatea lucrărilor de la prima încercare. Cea mai adâncă fântână pe care am construit-o are 30 de metri”, ne-a spus meşterul fântânar. O lucrare simplă, adică un puţ de şase metri, se poate încheia într-o zi şi costă în jur de 1.000 de lei. Tarifele sunt în funcţie de adâncime şi pleacă de la 100 de lei/metru de lucrare. În zonele de munte ajunge şi la 300 de lei/mp. Comenzi multe fiindcă oamenii vor să-şi modernizeze gospodăriile şi să aibă mereu apă curată. „La sate sunt foarte multe lucrări. Oamenii nu mai stau să care apă cu găleata, au puţ cu hidrofor în curte. Vor condiţii civilizate de trai”, a completat Paul Balahur. El are majoritatea lucrărilor în zona Neamţului, pe la Pipirig-Oglinzi, dar lucrează oriunde este solicitat: „Cel mai greu mi se pare în zona Bogdan Vodă, din Bacău. Totul ţine de teren, iar dacă e piatră multă şi mare, aşa cum am întâlnit la Vatra Dornei, e mai dificil, dar nu ne temem noi de asta”. Supărarea lui vine din piedicile puse de stat, care nu a clarificat deloc statutul acestor meseriaşi. Nu există şcoală de fântânari, deşi ar fi bună, nici prevederi clare în Codul Fiscal. „Noi avem structuri juridice, lucrări corect, dar când vine vorba despre încadrări fiscale se complică lucrurile. Serviciile mele sunt trecute la alte lucrări de construcţii. În acest mod e greu de cuantificat cât şi cum munceşti, mai bine vorba şi despre transport, şi despre materiale, şi despre surprizele din teren, sunt detalii care ridică probleme când lucrurile nu sunt clare”, a atras atenţia Paul Balahur.
Afacerile cu apa din adâncuri merg bine, iar fântânarii au cereri în toate perioadele anului, după cum spune Ioan Burlacu, unul dintre fântânarii Botoşani. „Noi suntem profesionişti şi o fântână cu 10-12 tuburi (un tub are o lungime de 80 cm – n.r.) o terminăm într-o zi pentru a putea face faţă tuturor comenzilor. Am o echipă foarte bună care lucrează aşa cum trebuie, oamenii nu beau, vin la timp la muncă”, a declarat Burlacu, dând glas unui of care îl macină demult: „este greu să dai de angajaţi serioşi care să-şi facă bine treaba pentru care sunt plătiţi”.
Dincolo de utilitatea practică, fântâna a fost întotdeauna simbol sacru al satului. La fântână se făceau slujbe pentru recolte bogate sau pentru ploaie, dar şi descântece. Despre apa din fântânile de la răspântii şi cele de la mănăstiri se credea că are puteri tămăduitoare. Despre cel ce dorea să facă o fântână şi nu mai dădea de apă se zicea că era om păcătos. Potrivit credinţei populare, celui care făcea fântână i se iertau păcatele şi până la nouă neamuri primea binecuvântare datorită acestei binefaceri.

Citeşte şi: Oamenii care au schimbat destinul Sucevei

Grupaj coordonat de Maura ANGHEL

Cum se face o fântână
La prima vedere, metoda de construire a unui puţ pare simplă, dar nu este deloc aşa. După ce a fost stabilit locul şi „căptuşeala” (asta în cazul în care nu se folosesc tuburi) vine partea cea mai dificilă – săpatul. Groapa trebuie să respecte conturul modului de căptuşire şi să fie cu 20-30cm mai largă decât exteriorul căptuşelii. Musai trebuie să fie asigurate şi marginile gropii fiindcă altfel malul se poate prăbuşi. În general, apa îşi face loc printr-un strat de pământ amestecat cu pietriş sau cu nisip. Când apare piatra s-ar putea ca apa să fie pe aproape – fie musteşte pe fundul gropii, fie apare în pereţii viitoarei fântâni. Lucrarea este gata când se trece de stratul de pietriş, iar pe fundul gropii rămâne doar un strat curat de pământ curat. „Când ajungem la pânza freatică, facem un cofraj din scânduri în groapă ca să nu avem probleme”, a explicat Constantin Oniu. La final, se aşează la baza fântânii un grilaj de lemn, pe care pune iar pietre. „Noi recomandăm să se pună pietre, pentru că astfel apa este filtrată mai bine”, a mai spus fântânarul.


„Înainte când se făcea o fântână tot satul punea umărul. Care era mai înstărit dădea bani, alţii aduceau boii ca să se care pietrele de la râu, alţii săpau. Cei care erau meseriaşi făceau treabă tare bună cu piatra. Erau pietre de la 5 la 15 kg cu care se zidea. Se aşezau cu partea îngustă spre faţă şi cu cea lată spre spate. Era muncă grea şi riscantă. Când ne apucam de lucru pentru o fântână mai întâi chemam preotul să binecuvânteze locul, abia apoi începeau săpăturile. Când totul era gata, venea din nou preotul ca să sfinţească fântâna şi numai atunci oamenii beau apă din ea. Nu se poate altfel, viaţa nu-i lucru de joacă” – Nea Petrică, fântânar din Dumbrava Roşie

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei