Cărămida de aur a moldovenilor

default

Dimensiune font:

| 19-02-2014 13:32

Fără să ştie sau fără să le pese că ştiu, moldovenii stăpânesc una dintre cele mai trainice tehnici de construcţii din lume. Este vorba despre chirpici, un material de construcţii rezistent, cu ajutorul căruia se pot ridica locuinţe ecologice foarte apreciate în străinătate. Dacă ar şti cum să-şi valorifice priceperea, moldovenii ar putea face bani frumoşi de pe urma tehnologiei de care până nu demult râdea toată lumea

Considerate un simbol al sărăciei, casele din chirpici sau casele „cob”, cum le spun britanicii, ori casele „adobe”, cum este cunoscut termenul în spaţiul mediteranian sau sud-american, sunt o soluţie ieftină şi foarte sănătoasă pentru oricine îşi propune să se mute la ţară ori să-şi construiască o locuinţă în oraşele pline de praf. Construcţiile sunt relativ ieftine, iar materialele sunt aproape gratis. Ai nevoie de apă, lut, paie şi soare. Sigur, dublate de priceperea de a modela cărămizile ecologice, la care bunicii, străbunicii şi toţi înaintaşii lor erau mari meşteri. La fel şi oamenii sărmani care nu au bani de case scumpe.


Cărămida săracului face casa trainică
De când se ştiu, ţăranii vasluieni şi-au construit locuinţe din chirpici şi ceamur. Chirpicul a fost denumit, mai în glumă, mai în serios, cărămida săracului. Pe vremuri, la marginea satelor erau adevărate „făbricuţe” de chirpici. În gospodăriile populaţiei era ceva obişnuit ca în fiecare vară, familia să frământe lutul pentru a mai construi câte o anexă sau pentru a acoperi unele fisuri apărute în pereţii casei. „Am crescut într-o casă de ceamur, făcută din lut şi paie, împletit printre nuiele. Aşa au ridicat-o părinţii mei, apoi a fost extinsă pe măsură ce în familie mai venea câte un membru. Ţin minte că într-un an am făcut clacă, au venit toate rudele să ne ajute. Unul aducea lut cu căruţa, altul căra apă, altul venea cu paie. Noi, bărbaţii, frământam lutul cu picioarele, femeile îl aşezau în formă, iar cei mici aveau grijă să aducă apa. Într-o săptămână a fost gata casa”, am aflat de la moş Ion Cuciureanu, din comuna Ştefan cel Mare (judeţul Vaslui). Casa a fost călduroasă şi foarte rezistentă la cutremure fiindcă materialul din care a fost construită este foarte elastic.
În judeţ, majoritatea caselor sunt ecologice, dar vasluienii nu s-au gândit deloc la acest aspect şi nici nu ştiu cum poate fi exploatat. Ei ştiu doar că este singura soluţie care le permite să aibă o casă fără prea multă cheltuială fiindcă banii sunt puţini în zona de nord-est a ţării.
Cărămizile din lut, descântate de ţigani


Unii dintre cei mai buni chirpicari au fost romii, în urmă cu câţiva ani. Veneau cu şatra şi se aşezau oriunde era nevoie de ei. Mulţi se instalau la marginile satelor şi aveau comenzi de la oameni pentru sute de chirpici. Se spunea chiar şi că făceau descântece ca să oprească ploile, să nu li se strice cărămizile. „Acum vreo câţiva ani se făceau chirpici în Zona Industrială a Vasluiului. Romii care erau stabiliţi acolo aveau o adevărată afacere. Cum ieşeai din Vaslui pe drumul spre Bacău, îi vedeai cum frământau lutul. Aveau materia primă acolo, paie mai luau de pe câmp şi făceau chirpici zi de zi”, a spus vasluianca Mariana Chiper, care şi-a ridicat o casă cu ajutorul „constructorilor” romi. Chiar şi ea a apelat la serviciile lor când şi-a construit o anexă la ţară. „Am plătit 5 lei chirpicul. Era un lucru bun. Oamenii ăia câştigau un ban cinstit şi tu puteai negocia cu ei marfa. Ştiu că nu le-au mai dat voie apoi autorităţile. Au spus că strică imaginea municipiului”, a completat Mariana Chiper.

Străinii ne învaţă să preţuim lutul


La Neamţ, chirpicul este deja un lux, face parte din tendinţele construcţiilor eco. În sate, cei mai mulţi din cei care au revenit din străinătate după ani buni de muncă şi-au ridicat vile somptuoase drept dovadă a bunăstării dobândite peste graniţe. Sunt însă şi români care abia peste hotare au învăţat să preţuiască tradiţiile şi ceea ce este autentic românesc. Tot acolo au văzut că vechile tehnici de construcţie încep să fie din nou puse în practică, materializându-se în locuinţe ecologice, realizate din lemn şi pământ. „Tehnica aceasta a construirii caselor din chirpici este răspândită în zonele joase ale Neamțului. Pereţii erau tencuiţi cu lut şi văruiţi nu numai în scopul obţinerii aspectului plăcut, dar şi obţinerii unui strat protector al materialului de bază”, a explicat dr. Elena Florescu, etnolog. Numărul locuinţelor construite din chirpici a început să scadă după cel de-al doilea război mondial. Schimbarea materialelor folosite în construcţii a determinat şi o modificare vizibilă e elementelor de arhitectură. „După anul 1960, multe tehnici vechi şi tradiţionale de construire ale pereţilor au început să fie abandonate şi înlocuite cu tehnica modernă de zidire din cărămizi sau bolţari. Este cea mai importantă schimbare petrecută în arhitectura populară deoarece pereţii de cărămidă au permis dezvoltarea planului şi a elevaţiei, dar şi apariţia elementelor morfo-structurale şi estetice deosebite faţă de cele tradiţionale”, a completat dr. Elena Florescu, etnolog
Dacă în oraşe foarte rar se mai zăresc astfel de locuinţe, la sate sunt în număr destul de mare, cele mai multe având zeci de ani. Conform statisticilor, la Neamţ aproape jumătate din casele de locuit sunt făcute din chirpici, cu diferite structuri de rezistenţă.
4 case din chirpici
Atâtea s-au construit anul trecut în comuna botoşăneană Pomârla. „Nu ştiu dacă în 2014 va fi vreuna. Chirpicul este un material de construcţii foarte bun pentru zonele neinundabile, care nu au o umezeală mare. Noi am demolat o clădire care avea şi pereţi de cărămidă şi din chirpici. În timp ce la cărămidă a fost uşor, la chirpic am avut de furcă până am reușit să dărâmăm tot”, a precizat primarul Dumitru Chelariu.


La Botoşani, cărămida şi mai ales, BCA-ul au detronat chirpicul din vârful ierarhiei materialelor de construcţii folosite în sate. Dacă în urmă cu 10 ani pe malul apelor vedeai sute de mii de cărămizi din lut puse la uscat, acum au dispărut, lăsând loc paleţilor cu BCA. Trecerea anilor a transformat chirpicul într-un material jenant şi este folosit doar de cei sărmani. În comuna Truşeşti, ultimele case din lut au fost construite în urmă cu doi ani, susţine primarul Mihai Puruhniuc. La fel şi la Hăneşti, unde primarul Costel Matei spune că în 2013 s-au făcut doar 1.000 de chirpici în tot anul. „Nu se mai fac case, ci doar anexe gospodăreşti cel mult. Chirpicul izolează foarte bine, mai bine decât cărămida, dar dacă a prins puţină umezeală, e gata”, a atras atenţia primarul Matei.
Ca reţetă generală, chirpicul fabricat din lut amestecat cu apă, la care se adaugă paie şi bălegar, ca elemente de rezistenţă. Pasta rezultată se toarnă în forme de cărămidă, care sunt lăsate să se usuce la soare. Investiţia mică şi metodologia foarte simplă i-au atras pe foarte mulţi arhitecţi din lume, care au început să militeze pentru casele „eco”. O astfel de casă, ridicată de arhitecta Ileana Mavrodin în apropierea localităţii Sasca Română, a fost inclus în clasamentul mondial Top 10 case „cob” (termenul folosit de către britanici), alături de construcţii din Canada, Marea Britanie, SUA şi Africa de Sud.

 

Casele din materiale naturale oferă un mediu interior benefic pentru sănătate, mai ales dacă pardoseala şi acoperişul sunt realizate tot din materiale naturale. Aceste case „respiră” şi nu conţin substanţe nocive pentru organism, aşa cum se găsesc la fiecare centimetru din construcţiile din materiale „moderne”. Specialiştii în construcţii vorbesc despre vapori emanaţi de vopseaua de pe pereţi, de lacurile care acoperă parchetul şi mobilierul din PAL sau PFL, toate foarte greu de eliminat din interioarele căptuşite cu materiale izolante. Casele de chirpici sunt răcoroase vara şi călduroase iarna. Au şi rezistenţă în timp, multe astfel de construcţii depăşind vechimea de 70-80 de ani, dacă au fost bine întreţinute. Sunt rezistente la cutremure, dar vulnerabile la umezeală, chirpiciul fiind un amestec de lut, paie şi bălegar de cal, modelat şi uscat la soare.

La ultimul recensământ, judeţul Vaslui a fost înregistrat un număr de 166.200 de locuinţe convenţionale. Din total, peste 80% sunt făcute din cărămizi ecologice.

La Neamţ, dintr-un total de 136 926 locuinţe, 60 399 sunt realizate din paiantă și chirpici. Alte 38 000 au pereţii exteriori din lemn și aproximativ 35 000 din zidărie de cărămidă -- Claudiu Harabagiu, adjunctul Direcţiei de Statistică Neamț

„Am ridicat casa acum vreo patru ani. Am avut paiele mele, lut am luat de la marginea satului. Ne-au ajutat rudele, nu am avut constructori sau echipe, aşa cum am văzut pe la alţii. Noi nu avem bani. Am cimentuit-o să reziste şi e foarte bună. Oricum nu mi-aş fi permis să dau zeci de milioane pe o casă din BCA”, a recunoscut Vasile Strat, din Bălteni.

Dosar coordonat de Maura Anghel


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei