Cât ne costă începutul de an şcolar
Dimensiune font:
Cumpărăturile pentru noul an şcolar sunt în toi, părinţii petrecând ore întregi prin magazine pentru a cumpăra toate cele necesare * pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de minimum 200 de lei, în timp ce pentru cel echipat complet, părinţii trebuie să scoată din portofele peste 500 de lei
Noul an şcolar se apropie cu paşi repezi, iar cumpărăturile pentru începerea acestuia sunt în toi, magazinele întrecându-se în a expune şi prezenta cât mai multe rechizite şi oferte. Pentru cumpărăturile de bază (ghiozdan, rechizite, uniformă), părinţii trebuie să scoată din buzunare pe puţin câteva sute de lei. Dacă luăm în calcul şi preferinţele copiilor în materie de rechizite cu personajele favorite, cheltuielile pot sări şi de 1.000 de lei.
Sute de lei pe rechizite
Pentru copiii care încep anul acesta clasa I, necesarul minim al pregătirii pentru şcoală include: uniforma, ghiozdanul şi „pachetul de bază” de rechizite: penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici.
Dacă la rechizitele enumerate mai sus adăugăm caiete cu liniatură oblică, vocabular, carte de colorat, beţişoare pentru numărat, rezerve, pixuri cu gel albastru şi colorat, carneţel de notiţe, dosare cu folii de plastic, biblioraft, coperţi pentru cărţi şi caiete, etichete, socotitoare, alfabetar, iar uniforma o accesorizăm cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care adăugăm şi pantofii, treningul şi o pereche de încălţăminte sport, obţinem necesarul complet al pregătirii pentru şcoală. „Fetiţa mea trece în clasa pregătitoare şi am întocmit lista cu cele necesare încă din vară. Tot de atunci am început să cumpăr câte puţin, pentru a nu mă aglomera acum, cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar. Pe listă am trecut, pe lângă ghiozdan şi cele care îl completează, respectiv penar, caiete, pixuri, stilou, creioane colorate, carioci şi hainele, şi lucruri precum cutia pentru mâncare sau sticla cu apă. În plus, o cunoaştem pe doamna învăţătoare şi aceasta ne-a spus că ne trebuie uniformă, carte de colorat, lipici şi câteva caiete speciale pe care le-am adăugat pe listă”, a explicat mama unui copil de clasa pregătitoare.
Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de aproximativ 200 de lei, în timp ce pentru cel echipat complet preţul depăşeşte 500 de lei.
În supermarketuri şi librării, preţul ghiozdanelor variază între 10 şi 400 de lei, preţul penarelor neechipate, între 5 şi 50 de lei, în timp ce penarele echipate pot costa de la 40 până la 100 de lei. De asemenea, pentru instrumentele de scris şi desenat de care ar avea nevoie un şcolar, părinţii trebuie să scoată din portofel de la 40 până la 200 de lei, luând în calcul că în librării se găsesc stilouri care ajung să coste şi peste 100 de lei, sau creioane colorate care au preţul de aproximativ 60 de lei. Preţurile caietelor pornesc de la aproximativ 1 leu şi pot ajunge să depăşească 20 de lei. Dacă luăm în calcul că un elev are nevoie de cel puţin câte două caiete la fiecare obiect (de clasă şi de teme), preţul pe care părinţii trebuie să-l plătească pentru acestea variază între 10 şi 100 de lei. Accesoriile şcolare (foarfece, lipici, hârtie glasată, hârtie creponată) pot costa de la 10 la 50 de lei. „Am pregătit un buget de 1.200 de lei pentru rechizite şi ce îi mai trebuie pentru şcoală. Sper să mă încadrez. Preţurile sunt mai mari de la an la an, şi pretenţiile ei cresc de la an la an. În fiecare an trebuie să ne adaptăm preferinţelor şi tendinţelor în materie de modă şi personaje preferate”, a precizat Ioana, mama unei fetiţe de 8 ani.
Costuri suplimentare
Designul poate creşte preţul în cazul rechizitelor, ilustraţiile de pe caiete şi personajele de pe ghiozdan săltând costurile cu alte câteva sute de lei. „Estimez că numai pe caiete voi da 50-70 de lei. Însă nu cheltuiala aceasta mă sperie, ci partea de birotică, unde deja sunt pretenţii. Trebuie să respect cerinţele copilului, care îşi doreşte pixuri, stilou, penar, ghiozdan, cam tot ce se poate cu personajele lui preferate din desene”, a declarat Mirela, mama unui băiat care urmează să între în clasa a III-a.
Pe lângă acest pachet de bază, copiii vor mai avea nevoie la clasă şi de o serie de materiale auxiliare, aici intrând caiete tipizate, culegeri, antologii, dicţionare, îndreptare, atlase, în funcţie de indicaţiile cadrelor didactice. Preţul acestora variază de la 30 de lei până la 150 de lei. Pentru clasele a II, a III-a şi a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeşte cu câteva zeci de lei, părinţii trebuind să plătească pentru rechizite între 250 de lei şi aproape 600 de lei.
De asemenea, la categoria rechizite, unii boboci de clasa I au liste foarte bine întocmite de învăţători. „Întotdeauna dau părinţilor, la începutul anului şcolar, o listă cu ce are nevoie copilul la scoală. În acest fel, părinţii ştiu exact ce trebuie să cumpere şi cum să-şi organizeze bugetul. Este bine şi pentru mine pentru că toţi copiii au ceea ce le trebuie şi nu întâmpin dificultăţi în clasă, dar şi pentru părinţi, pentru că nu cheltuiesc bani aiurea”, a explicat o învăţătoare din judeţul Iaşi.
Hainele: cel puţin 300 de lei
Pe lângă rechizite, părinţii trebuie să plătească o sumă consistentă şi pentru hainele copilului, indiferent dacă acesta va purta uniformă sau nu. Uniforma pentru fete costă aproximativ 100 de lei, iar bluzele, dresurile şi pantofii care o completează, încă aproximativ 100 de lei. Se mai adaugă alţi 70 de lei pentru o pereche de pantofi.
De asemenea, o vestă cu cravată pentru băieţi ajunge la 30 de lei, iar o cămaşă şi sacoul de stofă, la circa 100 de lei. Pentru o pereche de pantofi din piele, părinţii trebuie sa pregătească în jur de 100 de lei. Tot la capitolul îmbrăcăminte, părinţii mai au de luat în calcul echipamentul pentru orele de sport, un trening şi o pereche de pantofi sport ajungând şi până la 180 de lei. „La băiat nu am fost nevoiţi să luăm uniformă, însă haine noi tot trebuie cumpărate, la fel şi încălţăminte. Până la urmă, copilul tot trebuie îmbrăcat cumva pentru şcoală şi banii daţi sunt aceiaşi“, a declarat părintele unui copil aflat la cumpărături.
Salvarea vine de la magazinele online
Pentru părinţii care nu au timp să umble prin magazine şi librării sau care pur şi simplu nu vor să facă acest lucru, au la îndemână varianta magazinelor online. Acestea au creat secţiuni separate care conţin toate cele necesare pentru începerea anului şcolar. Şi aici, preţurile variază de la câteva zeci la câteva sute de lei pentru un singur produs. Pentru un ghiozdan adăugat în coşul de cumpărături virtual, părinţii trebuie să plătească între 50 şi 600 de lei, pentru un penar, între 5 şi chiar 150 de lei, dacă acesta este complet echipat. Preţul creioanelor cerate variază între 2 şi 40 de lei, cel al creioanelor colorate între 4 şi 70 de lei, iar cariocile costă între 2 şi 80 de lei. În mediul online, preţul acuarelelor este de la aproximativ la 3 lei şi poate ajunge până la 100 de lei, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu preţul stilourilor. Preţul unui caiet variază de la 60 de bani la 40 de lei, în timp ce pentru un pix, un părinte poate plăti de la 2 lei până la 80 de lei. „Am comandat tot ce era necesar pentru şcoală de pe internet. Deşi mă costă puţin mai mult, este mai comod şi nu mai pierd timpul în magazine. Nu îmi place să mă înghesui la rafturile aglomerate sau să aştept la coadă. Şi în magazinele online oferta este variată şi chiar l-am pus pe copil să-şi aleagă ce îi place. Mai consider avantajos şi faptul că pe internet găsesc părerile altor persoane despre produsul respectiv, lucru care nu se întâmplă în hipermarketuri. Ghiozdanul şi rechizitele m-au costat câteva sute de lei”, a declarat Adrian, părinte.
De asemenea, reprezentanţii acestor magazine au creat seturi speciale de rechizite, care conţin necesarul minim în funcţie de fiecare clasă, preţul acestora variind de la 50 la 200 de lei. În aceste magazine se găsesc şi ghiozdane complet utilate cu rechizitele şi materialele minime necesare, preţul acestora pornind de la 40 de lei în funcţie de clasă.
* * *
„Ghiozdanul şi rechizitele m-au costat câteva sute de lei” - Adrian, părinte
* * *
În supermarketuri şi librării, preţul ghiozdanelor variază între 10 şi 400 de lei, preţul penarelor neechipate, între 5 şi 50 de lei, în timp ce penarele echipate pot costa de la 40 la 100 de lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau