Cine a distrus industria zahărului în Moldova

default

Dimensiune font:

| 12-11-2014 12:45

Una dintre cele mai mari şi mai profitabile ramuri ale economiei româneşti, industria zahărului, a ajuns doar o amintire amară pentru miile de muncitori de la fabricile din Moldova care s-au văzut şomeri după privatizări care nu au urmărit decât un singur lucru – distrugerea unui sector ce aducea bani frumoşi * nepăsarea, interesele străine, goana după banii obţinuţi uşor au făcut ca în Moldova să mai rămână o singură fabrică, din cele şase câte erau * este vorba despre Agrana Roman, unde mai lucrează 500 de oameni * în schimb, au rămas profitabile culturile de sfeclă de zahăr datorită subvenţiilor foarte mari * pentru fiecare hectare cultivat, ţăranii primesc 640 de euro anual

Prima fabrică de zahăr din Moldova a fost deschisă la Sascut, judeţul Bacău, de către familia Elias, al cărui moştenitor, Jacques Elias (de numele căruia se leagă Spitalul Elias din Bucureşti), a pus-o pe picioare în 1880. Zeci de ani, unitatea a hrănit aproape jumătate din localitatea băcăuană. Declinul a început după 1990, când au început să bată clopotele şi să anunţe falimentul. Privatizările făcute aiurea, interesele şi alte matrapazlâcuri au închis fabrica, din care nu au mai rămas nici măcar zidurile. Totul a fost pus la pământ.
Fabrica de la Bucecea, mutată în Germania
Acelaşi film de groază s-a turnat şi în judeţul Botoşani, la fabricile „Siretul” Bucecea şi „Zatrus” Truşeşti. Dacă prima a murit în 2003, fabrica de la Truşeşti a fost printre primele victime ale „capitalismului” românesc. Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani, este de părere că fabricile au fost închise într-un mod ciudat. „Din informaţiile mele, neoficiale, fabrica de la Bucecea a fost dezmembrată de primii cumpărători şi reasamblată şurub cu şurub în Germania. La Truşeşti era singura fabrică din ţară în care se prelucra zahărul brun. Când au fost construite, cei care le-au proiectat nu aveau studii de fezabilitate ca astăzi, dar nu le-au construit întâmplător. Atât Siretul, cât şi Zatrus au fost construite lângă calea ferată, prima pe Valea Siretului, a doua în Lunca Prutului, zone favorabile pentru cultura sfeclei de zahăr”, a declarat Delibaş. Şeful Direcţiei Agricole este de părere că modul cum au „murit” cele două fabrici este ciudat, având în vedere importanţa lor pentru zonă, dar şi faptul că acum zahărul se produce doar în funcţie de anumite cote aprobate la nivel european.


„Zatrus”, prima victimă
Zece ani de viaţă, atât a avut fosta fabrică din Truşeşti, deşi procesa zilnic 1.000 de tone zilnic şi avea materie primă din belşug. Înfiinţată în 1986, a fost închisă din cauza unei erori tehnologice – pe vremea când director era Gheorghe Anton s-a folosit un combustibil de o calitate foarte proastă, care a produs daune. Cazul a ajuns în atenţia Poliţiei, care a extins ancheta la patronii a două firme din Ploieşti ce au livrat combustibilii de proastă calitate către „Zatrus” Truşeşti. Anii au trecut, dosarele au fost îngropate la Parchet, fabrica a adunat datorii mari la stat, a fost vândută pe bucăţi, iar noii proprietari nu au făcut decât să scoată utilajele şi să gajeze clădirile. În 2014, din fosta „Zatrus” a mai rămas doar terenul. „Pe locul fostei fabrici sunt acum două firme, una care face achiziţii de cereale şi alta care cumpără fier vechi”, a spus Mihai Puruhniuc, primarul comunei Truşeşti.
Monica Tatoiu a cumpărat fosta „Siretul” Bucecea
Din cunoscuta fabrică de zahăr de la Bucecea, construită în 1960 pe mai mult de 15 hectare, care ţinea în viaţă fosta comună devenită peste ani oraş, nu au mai rămas nici ruinele. După ce utilajele au fost vândute, hoţii de fier vechi au făcut ravagii şi au demolat totul.
Declinul a început în 1996, când „Siretul” Bucecea, condusă pe atunci de Radu Vatavu, a vândut câteva garnituri de vagoane cu zahăr unor firme din ţară în baza unor garanţii care constau în nişte imagini cu nişte clădiri. Neplata mărfurilor a atras o anchetă, în timpul căreia s-a constatat că toate clădirile din poze erau, de fapt, nişte grajduri dezafectate. Fabrica a fost ţepuită cu 3,5 miliarde lei vechi în 1997, o sumă colosală.
În timp s-a redus producţia, datoriile au crescut, iar Finanţele au executat silit fabrica. O firmă din Bucureşti, Interlink Energy, a cumpărat-o la jumătate de preţ, apoi proprietatea a ajuns la compania Flori Mob. După alte tranzacţii a ajuns la o firmă controlată de familia cunoscutei Monica Tatoiu. „Nu ştiu câţi ştiau ce au cumpărat, care era realitatea din teren. La un moment dat au ajuns nişte proprietari care au dat vreo 800.000 de euro, dar nu ştiau că au cumpărat nişte ruine. Acum nici acele ruine nu mai sunt. Totul a ajuns în posesia unei firme a doamnei Monica Tatoiu, iar acum noi executăm silit pentru datoriile către bugetul local şi preluăm terenul”, a spus Andron Ţâmpău, primarul oraşului Bucecea.
El spune că oamenii locului tânjesc după fosta fabrică de zahăr, care a asigurat bunăstarea în zonă. „Nu a mai rămas nimic. Tragem speranţa că până la urmă cei de la Consiliul Judeţean vor construi un parc industrial şi că vor veni fabrici care să angajeze oamenii”, a declarat Ţâmpău. S-a zvonit că ar putea veni japonezii de la Yazaki, pentru că zona dispune de apă, canalizare, gaz, este aproape de aeroportul de la Suceava, are acces la un drum european, dar nu s-a întâmplat nimic.
Pyretus Fălciu, ucisă de retrocedările funciare
În urmă cu mai bine de 20 de ani, în majoritatea gărilor din judeţul Vaslui cu greu se vedeau vagoanele de tren din cauza munţilor de sfeclă de zahăr care urmau a fi prelucrată la fabrica „Pyretus”. În 1995 a intrat într-un proces de privatizare care s-a încheiat cu închiderea societăţii şi vânzarea ei bucată cu bucată, unul dintre motive fiind şi retrocedările funciare. Ţăranii nu au mai cultivat sfeclă. „Am lucrat la fabrică, scoteam sfeclă până dădea zăpada uneori. Erau multe hectare cultivate şi era de muncă. Aveai şi tu zahăr, avea şi statul. Nu mai ştiu exact câte kilograme de zahăr primeam, dar ştiu că aveam în pod şi câte trei saci de rafie cu zahăr. Aşa era pe vremea aceea. După ce s-a dat pământul la oameni nu am mai auzit să se cultive sfeclă”, a spus Maria Creţu, din comuna Ştefan cel Mare.
La Botoşani, sfecla aduce bani buni
Şi totuşi, există zone unde sfecla rămâne o cultură profitabilă. În judeţul Botoşani, producţiile din acest an sunt mai bune decât pe vremea fabricilor de la Bucecea şi Truşeşti. În 1990, erau cultivate cu sfeclă de 9.710 hectare, iar în 1995 s-a atins un record, cu o suprafaţă de 10.206 hectare. În timp, suprafeţele s-au micşorat, ajungând, în 2014, la 1.928 hectare. Botoşănenii care cultivă sfecla sunt mulţumiţi de banii pe care îi câştigă. Loredan Buraga este unul dintre ei. „Anul acesta am cultivat 15 hectare cu sfeclă. Avantajele uriaşe ale acestei culturi este că ai piaţa de desfacere asigurată, că firma cu care faci contract îţi spune care este preţul de achiziţie cu un an înainte, aşa că ştii cum să-ţi dozezi costurile. Apoi, firma care îţi furnizează sămânţa îţi dă şi îngrăşămintele şi totul se plăteşte la recoltare. Când mergi la ei îţi opresc banii pe sămânţă şi pe îngrăşăminte şi îţi dau diferenţa care rămâne”, a spus Buraga. Pe lângă banii primiţi de la fabricile de procesare, fermierii mai primesc şi subvenţii. Pentru un hectar de teren cultivat cu sfeclă de zahăr se primeşte o subvenţie totală de 648 de euro, faţă de doar 140-160 euro la hectar la celelalte culturi.
Situaţia nu este la fel peste tot. În zona Paşcaniului, unde a existat celebra Nectarul, suprafeţele cultivat au scăzut foarte mult. „Încetul cu încetul, abia ajunsesem să adunăm minimul pentru a putea porni producţia de zahăr. Cheltuielile, în schimb, erau mari. Capacitatea fabricii era prea mare, suprafaţa imensă (peste 10 hectare cu tot cu centrala termică), consumul mare de energie şi, de ce să nu recunoaştem, hoţia... Toate acestea au dus la închiderea fabricii de zahăr de la Paşcani, dar şi a multora dintre celelalte”, a explicat Ioan Ignea, unul dintre operatorii de bază ai defunctei fabrici din Paşcani. Pentru el, data de 23 decembrie 2004 va rămâne una dintre cele mai importante zile din viaţa sa – a fost momentul în care a primit „ordonanţa” prin care i s-a încheiat cartea de muncă la Nectarul. „A fost o perioadă foarte frumoasă. Înainte de revoluţie, producţia era foarte mare. De exemplu, procesam 4.000 de tone în 24 de ore. Tot atunci, aveam stocuri imense – în siloz încăpeau aproximativ 27.000 tone, iar în magazie încă vreo 8.000. Îmi amintesc că se lucra destul de mult şi pentru export, prin '86 trimiteam în Franţa. Nimic nu se pierde într-o fabrică de zahăr. Aburul, de exemplu, era folosit pentru producerea de energie în unele fabrici. Noi făceam uneori şerbet, siropuri şi sucuri. Nu foarte multe, dar erau bune. Şi acum mai fac acasă şerbet!”, a zâmbit Ioan Ignea, unul dintre ultimii oameni care au plecat din Nectarul.


Din cele 6 fabrici din Moldova a mai rămas doar cea de la Roman, localitate unde istoria industriei zahărului a început în urmă cu mai bine de un secol. În anii 1885-1887 statul a concesionat o suprafaţă de teren de la râul Moldova până la şoseaua Roman-Cordun unei societăţi belgiene pentru construirea unei rafinării de zahăr, dar şi pentru cultivarea sfeclei.
Grupaj coordonat de Maura ANGHEL


Agrana Roman, singurul supravieţuitor
Fabrica de zahăr a fost fondată în anul 1900 cu investiţie belgiană (Societe Generale des Sucreries et Raffineries en Roumanie). Investiţia a contribuit la dezvoltarea agricolă şi economică a zonei. Se pare că primii muncitori şi ingineri l-au avut drept mentor chiar pe cel care a introdus cultura sfeclei de zahăr în România, savantul Ion Ionescu de la Brad.
Adaptându-se la creşterea cererii de zahăr de pe piaţa internă şi apoi externă, dar şi la evoluţia tehnologiei de producţie, unitatea s-a dezvoltat treptat. În 1923 capacitatea de producţie a fost dublată, iar din 1974 s-a ajuns la o producţie de 4.000 de tone pe zi. Înainte de Revoluţie în România existau 34 de fabrici de zahăr, din care astăzi mai există doar 4. Fabrica de la Roman ar fi putut avea aceeaşi soartă cu cele desfiinţate imediat după 1989, dacă nu ar fi fost investitorii austrieci de la Agrana.
Începutul acestui parteneriat a stat sub semnul hazardului. În 1971, Manfred Reiff, preşedintele Agrana, a vizitat pentru prima dată România ca membru al unei delegaţii a Ministerului Agriculturii şi a fost impresionat de ospitalitatea oamenilor şi de capacitea lor de muncă. În 1996 a revenit în România şi atunci s-a născut ideea investiţiei de la Roman. Acum fabrica are peste 500 de angajaţi şi o strategie ce vizează extinderea suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, al fermierilor contractaţi şi al producţiei.



În România, zahărul se produce în regim de cote de producţie, fiecare societate având repartizată o cantitate care nu poate fi depăşită. Cotele naţionale de producţie au fost obţinute prin negocierea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană şi, ulterior, conform restructurării sectorului european al zahărului. România produce circa 104.000 tone de zahăr din sfeclă de zahăr, consumul anual naţional fiind de circa 550.000-600.000 tone de zahăr alb. Diferenţa dintre ce se produce în ţară şi consumul anual reprezintă importuri de zahăr alb din Uniunea Europeană.
Cota de producţie primită de ţara noastră este infim mai mică decât capacităţile reale, şi mai ales mult sub capacitatea de producţie existentă în ianuarie 1991. Capacitatea de rafinare a zahărului era în 1991 de 600.000-700.000 de tone iar România ar fi putut deveni un concurent important pe piaţa europeană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

cristescu

Nov 17, 2014

dar la pascani nu a fost fabrica? de ce nu spuneti cum a vandut-o ratoi la cei de la ape minerale si apoi au daramat-o

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei