Cine plăteşte pentru greşelile medicale?

Dimensiune font:

| 16-11-2016 15:25

Doi medici ieşeni au fost sancţionaţi anul acesta de către Colegiul Medicilor Iaşi în urma sesizărilor de malpraxis făcute de pacienţi * aceştia au primit ca sancţiune doar câte o mustrare * potrivit conducerii instituţiei, deşi se fac tot mai multe sesizări în acest sens, cele mai multe ar fi nefondate * totuși, judecătorii ajung să sancționeze mult mai aspru astfel de situații, deși Colegiul Medicilor încearcă să le minimalizeze importanța

Tot mai multe persoane acuză doctorii că nu i-au tratat corect şi depun plângeri la Colegiul Medicilor Iaşi. De la verdicte dure sau alte lucruri care le-ar fi provocat stări de disconfort, oamenii reclamă aproape orice.

Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor Iaşi, aproximativ 30 de astfel de sesizări au fost depuse doar anul acesta. În ceea ce priveşte cauzele soluţionate, aici intrând şi o parte din dosarele din toamna anului trecut, 39 la număr, foarte puţine au fost considerate întemeiate, în doar două cazuri existând sancţiuni. Anul acesta au fost date două sancţiuni de mustrare. De asemenea, mai sunt în lucru la Comisia de Disciplină 12 cazuri, alte două au fost prescrise şi la un dosar s-a constatat lipsa de competenţă”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Multe solicitări neîntemeiate

Potrivit conducerii Colegiului Medicilor Iaşi, oamenii nu înţeleg ce înseamnă o abatere sau o greşeală medicală, astfel că tot mai mulţi vin şi îşi spun povestea într-o sesizare care, de cele mai multe ori, este considerată neîntemeiată.

Ce reclamă oamenii este de cele mai multe ori nefondat. Ei reclamă greşeli medicale din punctul lor de vedere, dar reprezentanţii Comisiei de Disciplină constată că, de fapt, nu este vorba despre aşa ceva... Problema e că pacientul nu înţelege cu uşurinţă ce i se întâmplă şi medicii ar trebui să le explice mai bine, să fie mai bine informaţi. De asemenea, o problemă este şi comunicarea veştilor proaste, ce ar trebui făcută într-un mod diplomat, care să arate că îţi pasă de pacient. Altfel, pacientul se simte ofensat, iar acest lucru poate duce la plângeri către noi”, a precizat Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Cere daune colosale

Un caz celebru de anul acesta este cel al unei profesoare care a acuzat un medic de la Maternitatea „Cuza Vodă” că, în timpul unei intervenţii pentru extirparea unui chist, i-ar fi perforat colonul, acest lucru ducând la alte complicaţii.

Profesoara l-a reclamat pe doctor pentru malpraxis la Colegiul Medicilor, dar şi la Parchet şi le-a cerut judecătorilor să-l oblige la plata a 500.000 de euro, drept daune morale.

Probleme grave

În ciuda faptului că reprezentanții Colegiului Medicilor încearcă să minimalizeze efectele unor astfel de situații, există persoane care ajung să se adreseze instanțelor de judecată din Iași, tocmai din pricina unor asemenea cazuri. Astfel, o avocată din Iaşi cere daune morale de la un medic. Maria Roznov vrea 25.000 de lei pentru că ortopedul A.S. i-ar fi montat greşit nişte şuruburi după o operaţie la o mână fracturată. Drept urmare, a fost nevoită să suporte o altă operaţie, la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Maria Roznov l-a chemat în faţa instanţei nu doar pe doctor, ci şi unitatea medicală în care acesta este angajat. Reclamanta cere, în solidar, de la cele două părţi, achitarea de daune morale în valoare totală de 25.000 de lei, după ce, afirmă ea, a fost victima unei intervenţii chirurgicale nereuşite.

Avocata ieşeană a povestit că, în urmă cu mai bine de un an, a căzut în casă şi şi-a fracturat mâna. Maria Roznov a mers la Spitalul de Recuperare, unde a fost internată şi diagnosticată cu „fractură extremitate inferioară radius drept cu deplasare“, respectiv „fractură stiloidă cubitală dreapta“. Aceasta a relatat că, pe 7 mai 2014, medicul ortoped A.S. a operat-o, iar, pe 26 iunie, acelaşi doctor i-a scos aparatul gipsat şi i-a recomandat tratament de kinetoterapie vreme de 4-5 luni, pentru refacerea completă a mâinii.

Am mers la tratament, dar, după câteva luni, am constatat că nu am evoluţie la mişcarea pumnului şi că nu pot mişca bine degetele 2,3 şi 4 ale mâinii drepte, ele rămânând căzute în palmă. Am făcut două radiografii şi o ecografie a părţilor moi din jurul fracturii şi am mers cu ele la medic“, a precizat avocata. Ieşeanca a adăugat că medicul i-ar fi spus să revină „după Sărbătorile de Iarnă“. Aceasta a mai menţionat că, pe 27 ianuarie 2015, l-a contactat pe doctor, dar acesta a negat că ar fi greşit și că ar fi dat vina pe colegii de breaslă de la Spitalul „Sf. Spiridon“, care au efectuat cea de-a doua operaţie.

Vrea despăgubiri de 450.000 de lei

Recent, magistraţii Judecătoriei au respins acțiunea formulată de Elena P. Aceasta le cerea judecătorilor să infirme o decizie a unei comisii din Direcţia de Sănătate Publică şi să constate că medicul R.P., de la Maternitatea „Cuza Vodă“, a tratat-o greşit. Ca urmare a unui tratament defectuos, femeia ar fi pierdut o sarcină. Femeia a contestat decizia luată de comisia respectivă în cazul său, specialiştii ajungând la concluzia că medicul de la „Cuza Vodă“ nu este vinovat de moartea copilului pe care urma să-l nască.

Femeia în vârstă de 41 de ani a povestit că problemele sale au început pe data de 14 decembrie 2012, când a fost programată de medicul R.P. pentru o operaţie de cerclaj pe col uterin. Reclamanta a adăugat că, în ziua respectivă, medicul, care o consulta de mai bine de şase ani, i-ar fi provocat pierderea sarcinii. „Medicul a distrus cu barbarie pereţii învelişului protector al fătului“, a menţionat ieşeanca în acţiunea depusă la instanţă.

Femeia a afirmat că, a doua zi, s-a observat lichid amiotic la examenul local, iar, în următoarele patru zile, a fost supusă unui tratament medicamentos pentru a avorta spontan, fiind supusă unui chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic.

Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis, din cadrul DSP, a ajuns la concluzia că nu ar fi fost vorba despre un caz de malpraxis. Această hotărâre a fost emisă pe 13 ianuarie 2014, iar, la finele aceleiaşi luni, ieşeanca a continuat demersul la Judecătorie.

Probleme în spital

O altă ieșeancă, de 70 de ani, a afirmat că a făcut septicemie de la câteva perfuzii făcute la Spitalul Neurochirurgie. A intrat în spital pentru un tratament banal cu perfuzii și a ieșit de-acolo aproape moartă, aflată în comă, contractând o infecție spitalicească. În urma afecțiunii, Mariana A. a rămas imobilizată la pat și își blesteamă zilele. „Vă spun sincer, nu mă mai gândesc la altceva decât că vreau să dispar de pe pământ! Nu mai vreau să fiu o povară pentru fiica mea“, a precizat femeia.

Mariana A. a decis să apeleze la magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi, după ce, afirmă aceasta, personalul medical de la Neurochirurgie şi-a bătut efectiv joc de ea. Femeia a povestit că, pe 6 august 2014, s-a internat în spital, pentru a face un tratament cu perfuzii cu Cerebrolizin, după ce fusese diagnosticată cu polineuropatie.

Conform analizelor făcute la internare, eram sănătoasă, însă, după cinci zile, am început să mă simt groaznic, după ce am contractat bacteria Clostridium difficile, care a determinat medicii curanţi să mă transfere la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru tratament specific“, a povestit reclamanta.

Aceasta a adăugat că a fost diagnosticată cu Sepsis (septicemie), starea sa agravându-se în mod dramatic, iar, pe 11 august 2014, a fost transferată în Secţia ATI a Spitalului „Nicolae Oblu“. Femeia a mai afirmat că, în lupta cu eradicarea bacteriei, a suferit un disconfort fizic şi psihic greu de exprimat în cuvinte. „După 83 de ore de stat la Secţia de Terapie Intensivă, starea mea de sănătate s-a ameliorat. Atât eu, cât şi fiica mea am solicitat ajutorul conducerii spitalului, dar ne-am lovit de nepăsare, aroganţă şi lipsă de respect“, a adăugat ieșeanca.

Ea a solicitat în instanţă daune materiale în valoare de 5.000 de euro, dar şi daune morale de 15.000 de euro pentru suferinţele prin care a fost nevoită să treacă. Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu“ au afirmat, în schimb, că personalul medical îşi face datoria impecabil, dar şi că, periodic, se efectuează controale asupra personalului medical în ceea ce priveşte existenţa bacteriilor, unitatea încadrându-se în limitele nozocomiale impuse de legislaţie. Asta în condițiile în care scandalul cu produsele Hexi Pharma a scos la iveală faptul că pericolul unei infecții în unitățile medicale este foarte ridicat.

Unitate pusă la plată pentru un picior

În urmă cu câteva luni, Spitalul Căi Ferate şi un medic din cadrul instituției au fost obligați să-i achite daune unei femei pentru faptul că nu ar fi fost îngrijită corect. Georgeta D. a obţinut daune în valoare totală de 160.000 de lei într-un proces în care l-a dat în judecată pe doctorul M.G. şi Spitalul CF. Femeia a susţinut că i-a fost amputat piciorul stâng din cauza faptului că nu ar fi fost îngrijită corect de personalul medical al unităţii amintite.

Pe 9 mai 2009, femeia a ajuns la Spitalul CF, având o leziune la piciorul stâng. Leziunea a fost tratată, iar starea femeii s-a ameliorat. Femeia a susţinut că, ulterior, medicul M.G. i-a pus piciorul în gips fără vreo explicaţie, iar, în mijlocul tălpii, i-ar fi montat un toc din metal, legat cu nişte sârme. Conform ieşencei, tocul i-a agravat leziunea din talpă, ajungându-se la cangrenă, motiv pentru care piciorul i-a fost amputat, în cele din urmă, de la şold.

Doctorul a contrazis-o pe femeie, spunând că nu i-a pus piciorul în gips, ci că i-ar fi montat o atelă din silicon. De cealaltă parte, reclamanta a afirmat că, pe lângă infectarea leziunii pe care o avea, după montarea gipsului a luat din spital şi stafilococul auriu, starea ei agravându-se. Colegiul Medicilor a decis că medicul nu poate fi considerat vinovat pentru cele întâmplate. Nemulţumită de verdictul Colegiului Medicilor, aceasta s-a adresat instanţelor, primul verdict fiind dat după patru ani de procese. Roxana NĂSTASĂ, Ciprian NEDELCU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei