Comunele din Zona Metropolitană, ţinute în şah

default

Dimensiune font:

| 30-09-2015 11:50

În aşteptarea strategiilor, oficialii Asociaţiei Zona Metropolitană fac inventarul proiectelor din cele 13 localităţi rurale care alcătuiesc structura asociativă fără de care nu ar ajunge la Iaşi niciun euro pentru dezvoltare regională * primarii comunelor spun că până acum au primit pe tavă „doar promisiuni“, dar nicio investiţie concretă în exerciţiul financiar 2007-2013

În jurul municipiului Iaşi, în urmă cu 11 ani, a fost înfiinţată o zonă metropolitană. Un parteneriat administrativ, Zona Metropolitană Iaşi (ZMI) promitea prosperitate pentru întregul spaţiu. Pe lângă municipiul Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, din ZMI mai fac parte comunele: Aroneanu, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Holboca, Leţcani, Miroslava, Popricani, Schitu-Duca, Rediu, Valea Lupului, Ungheni, Victoria. Între timp, alte 5 localităţi au primit statut de observatori: Ţuţora, Prisăcani, Comarna, Mogoşeşti şi Movileni.

EXCLUSIV Afacerile producătorilor de vin din Iaşi

Analiza realizată în 2004 de specialiştii străini puncta beneficiile acestei „alianţe“: „iniţierea parteneriatului între unităţile administrative teritoriale relevante, pe baza intereselor şi a unor strategii comune de dezvoltare; crearea condiţiilor care fac din Zona Metropolitană Iaşi un pol de dezvoltare relevant la scară regională, naţională şi europeană: nod logistic, servicii diversificate, dezvoltare economică durabilă, forţă de muncă educată, mediu de calitate, calitatea vieţii şi a dezvoltării, comunitate deschisă, prestigiu şi identitate locală; crearea alianţelor strategice şi asigurarea apartenenţei la reţelele de cunoaştere şi decizie relevante“.
 

„Aşteptăm să vedem dacă se ţin de cuvânt“
Practic, spaţiul din jurul polului urban trebuia să beneficieze de aceleaşi facilităţi de dezvoltare ca şi municipiul Iaşi. Mai mult, una din condiţiile de acordare a banilor europeni prin Programul Operaţional Regional pentru polul de creştere Iaşi a vizat existenţa şi funcţionalitatea Zonei Metropolitane. Practic, peste 112 milioane de euro nerambursabili au ajuns la Iaşi prin POR 2007-2013, dar banii au fost folosiţi doar pentru proiecte de infrastructură rutieră şi economică din municipiul Iaşi, fapt reclamat în nenumărate rânduri de primarii din localităţile învecinate municipiului. „Fondurile care au venit până acum s-au dus spre municipiul Iaşi. Noi nu am prea văzut din banii aceia. Până acum auzit doar promisiuni. Acum ne promit că cică vom primi în noul exerciţiu financiar fonduri şi pentru proiectele noastre, aşteptăm să vedem dacă se ţin de cuvânt“, a spus resemnat Gheorghe Cazacu, primarul comunei Bârnova.

Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV

Tot numai promisiuni a primit şi edilul comunei Holboca. „Până acum, din punctul de vedere al proiectelor a fost zero. Nu am văzut nimic. Acum, am promisiuni. Ni s-a spus de la Asociaţie că în noul exerciţiu financiar vor prinde linia de tramvai de la 2 Băieţi până în cartier şi asfalt pe stradă, pe o parte şi pe alta. Până acum nu au făcut acea porţiune, deşi ea este pe teritoriul administrativ al oraşului Iaşi, nu al comunei Holboca, dar au zis că nu au niciun interes să facă şi zona aia. Eu sper să se ţină de cuvânt şi să facă proiectul ăsta. Am trimis mai multe proiecte, dar ştiţi cum e: de la a vrea până la a face e o prăpastie“, a afirmat Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Holboca.

Cunoscut fermier ieşean intră pe o piaţă de nişă


O primă colectare a proiectelor de la comunele din Zona Metropolitană Iaşi s-a făcut anul trecut, spun oficialii asociaţiei, dar acestea vor trebui reanalizate atunci când se va contura strategia întregii zone. Din păcate, deşi noul exerciţiu financiar 2014-2020 este în al doilea an, până acum nu s-au bătut în cuie documentele strategice în baza cărora vor fi alocate fondurile destinate dezvoltării regionale. „O să pregătim şi strategia noastră, încă nu este gata, dar aşteptăm ca municipiul Iaşi să finalizeze propria strategie ca să venim şi noi cu proiectele strânse din restul zonei. Pe lângă strategia de la Primăria Iaşi, aşteptăm să se finalizeze şi Planul de Mobilitate. Nu noi ne ocupăm de licitaţie, iar fără acest Plan de mobilitate nu putem finaliza documentul strategic. El trebuia să fie gata în octombrie, dar cred că se va prelungi până spre sfârşitul anului. Firma care a câştigat licitaţia pentru Iaşi mai face planurile şi pentru alte două oraşe“, a declarat Liviu Iacob, şeful biroului managementul proiectelor în cadrul Asociaţiei Zona Metropolitană Iaşi.

Acesta a menţionat că şi în noul exerciţiu financiar existenţa structurii asociative este o condiţie esenţială pentru a beneficia de fondurile alocate prin Programul Operaţional Regional. „Această structură este foarte importantă pentru accesarea banilor europeni. Ea va fi importantă în continuare. Este o condiţionalitate pentru a primi bani europeni, iar orice pol de creştere trebuie să aibă această structură“, a subliniat Liviu Iacob. Oficialii asociaţiei ZMI nu au putut estima un termen la care va fi disponibilă o strategie pentru întreaga zonă metropolitană care să vizeze noul exerciţiu financiar european.

 
Cele mai puternice firme din judeţ

O analiză a situaţiei firmelor din spaţiul rural al ZMI arată că zona nu este o structură dezvoltată omogen. Practic, în 2014, cele mai multe firme active erau înregistrate în comuna Miroslava, o localitate cu o evoluţie importantă, în 11 ani de la înfiinţarea zonei metropolitane, fiind preferată de numeroşi investitori pentru amplasarea de spaţii de producţie. Numărul firmelor active este ridicat şi în localităţile rurale Ciurea şi Tomeşti. Pe de altă parte, comuna Victoria este cea mai dezavantajată, fapt ce poate fi corelat cu poziţionarea periferică a comunei în cadrul ZMI, cât şi cu lipsa infrastructurii rutiere. Pe de altă parte, firmele cu capital străin au mizat pe existenţa unei căi rutiere drumul european 85. În 2014, investiţiile cu capital străin majore, erau situate în oraşul-nucleu Iaşi, dar şi în comunele Miroslava, Valea Lupului şi Leţcani.

În prezent, în România, există 20 astfel de zone metropolitane, dar şi 3 neconstituite, Bucureşti, Sibiu, Arad, însă funcţionale. Zona Metropolitană Iaşi a fost înfiinţată în aprilie 2004, printre primele din ţară. „În 8 aprilie, 2004 Consiliul Judeţean Iaşi, Municipiul Iaşi şi 13 comune înconjurătoare au semnat actul de constituire a Zonei Metropolitane Iaşi şi au alcătuit Consiliul Metropolitan Iaşi“, explică oficialii ZMI. La 9 august 2008 a luat fiinţă Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, înregistrată ca asociaţie de dezvoltare intercomunitară, un for care coordonează strategia şi proiectele comune ale zonei.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei