Dependenţa de calculator, boala omului modern

Dimensiune font:

| 02-03-2016 12:33

Fascinaţi şi mândri de priceperea cu care se nasc copiii, părinţii le încurajează accesul la calculator, tablete şi alte instrumente digitale * cum să nu fie uimit un părinte născut în anii '70 că un prichindel de câţiva ani mânuieşte mouse-ul ca un expert, învaţă foarte repede cum funcţionează cele mai noi gadgeturi când el a atins primele calculatoare cu emoţie în adolescenţa târzie? * specialiştii vorbesc deja despre dependenţă, care atinge deopotrivă adulţii şi copiii * la Iaşi, psihiatrii încearcă să rezolve dependenţa cu ajutorul poveştilor lui Ion Creangă

Considerat un obiect indispensabil lucrului de zi cu zi, computerul a ajuns să fie un factor nociv pentru sănătate, specialiştii vorbind deja de dependenţă gravă. Jocurile interactive şi imaginile vii creează cu uşurinţă impresia unei realităţi, inducând o stare asemănătoare transei hipnotice. Situaţia este mult mai gravă în cazul copiilor, al căror creier aflat în dezvoltare este uşor atras de lumea ecranelor. În plus, pentru a compensa lipsa de timp şi o posibilă implicare directă a părinţilor, calculatorul sau tableta se deghizează în salvatori.
Cunoscutul medic psihiatru Alexandru Paziuc, din Câmpulung Moldovenesc, atrage atenţia asupra pericolului real la care sunt expuşi cei care nu înţeleg că internetul a fost inventat, printre altele, pentru a facilita comunicarea şi nu pentru a crea o lume virtuală, paralelă cu cea reală, cum se întâmplă tot mai des. „Am avut studenţi care şi-au creat o lume nouă, virtuală. Uitau să se hrănească în lumea reală, uitau să comunice cu cei din jur, nu aveau un comportament firesc în familie, la şcoală”, a declarat Paziuc. Medicul susţine că internautul care-şi creează lumea virtuală şi se desprinde de cea reală poate să sufere de tulburări de personalitate cu caracter antisocial. „În momentul în care sunt despărţit de lumea mea, când cineva mă cheamă la masă, la şcoală, la întâlniri de socializare, nu mai accept cu uşurinţă aceste lucruri, ceea ce creează o tulburare de comportament. După vârsta de 18 ani se transformă într-o tulburare de personalitate cu caracter antisocial. Vin împotriva societăţii care nu-mi convine cum funcţionează. Apropo de jocuri, care sunt extrem de agresive, dezvoltă latura agresivă a individului şi nu o latură care ţine de creativitate”, a spus specialistul.

Internetul, la fel de periculos ca şi alcoolul
Alexandru Paziuc a precizat că, în general, dependenţa de calculator porneşte de la vârste foarte fragede, când copii de doi sau trei ani încep să-şi manifeste interesul faţă de internet, tabletă sau telefon mobil. Părinţii le oferă dispozitivele, iar cei mici accesează jocuri, cântece sau desene animate. „Sigur că nu putem vorbi de dependenţă în cazul copiilor de doi sau trei ani, dar acest comportament generează dependenţă şi pe măsură ce cresc, copiii accesează jocuri pe calculator şi devin dependenţi. Faptul că eu folosesc calculatorul la spital sau mă duc acasă şi îmi verific e-mailul nu înseamnă că sunt dependent de acest lucru, dar dacă mă apuc să mă joc pe calculator asta generează dependenţă. Sunt tineri care după ce vin de la şcoală pun mâna pe calculator sau tabletă şi 6-8 ore nu se mai desprind”, a mai spus Paziuc.
Dependenţa de calculator sau de internet este la fel de periculoasă ca şi cea de jocuri de noroc sau ce de alcool. „Mecanismul dependenţelor este asemănător fie că vorbim despre dependenţa de alcool, droguri şi calculator, mecanismul de producere a acelui supliment care completează viaţa de zi cu zi este acelaşi. Formele de manifestare sunt diferite”, a precizat Paziuc.

Cum se tratează „boala” de calculator
Dacă de la vârste fragede copilul este învăţat cu o regulă a timpului restricţionat ca acces la calculator nu înseamnă că nu-şi doreşte să o încalce. Pentru ca această măsură să nu fie percepută ca „pedeapsă”, este important ca şi timpul părinţilor dedicat copiilor să fie consistent. „Niciun copil nu va renunţa la jocurile video dacă nu va avea motivaţia intrinsecă pentru a desfăşura alte activităţi. Astfel, un program care să includă multe activităţi în aer liber când este posibil, practicarea unui sport sau antrenarea în activităţi comune părinte-copil chiar în casă, distrag cu succes atenţia de la o posibilă frustrare provocată de accesul limitat la calculator. Conform vârstei copilului şi cât mai timpuriu posibil, responsabilizarea lui cu privire la sarcinile pe care le are de îndeplinit înainte de joaca la calculator este cu atât mai uşoară cu cât aceste sarcini sunt şi ele înţelese şi acceptate de el”, a explicat psihoterapeutul ieşean Iulia Cruţ.
Întotdeauna este recomandat să le explicăm copiilor motivele pentru care este nevoie de astfel de restricţii, însă, în cele din urmă, va conta mult modelul pe care îl oferim copilului. Dacă vom încerca să impunem un timp limitat la calculator în timp ce noi înşine le refuzăm timpul nostru stând cu telefonul în mână, probabil că nu vom fi atât de convingători pe cât ne-am dori. „Eu i-am explicat băiatului meu, care este elev în clasa întâi, cât şi cum folosim computerul, dar uite că şi noi, ca părinţi, greşim şi petrecem mult mai multe ore în faţa monitorului, iar cei mici ne copiază”, a spus Elena Popa, mama unui băieţel de şapte ani.
În ţările dezvoltate au fost scrise multe cărţi pe tema dependenţei de calculator, internet şi reţele de socializare. Specialiştii vorbesc despre o reală patologie vizavi de utilizarea nocivă a calculatorului, dar boala are leac. Dependenţa de calculator poate fi combătură într-o primă fază prin consiliere psihologică. „Dacă pacientul îşi menţine dorinţele cu caracter patologic atunci se recomandă tratament psihiatric asociat cu cel de psihoterapie”, a mai spus dr Paziuc.

Singurătatea socială, o formă gravă de maladie comunitară
În Bacău, dependenţa de calculator a elevilor i-a determinat pe dascăli să iniţieze un proiect „Generaţia celui de-al treilea val” prin intermediul căruia să identifice şi modalităţile concrete de sprijinire a copiilor pentru a depăşi această dependenţă, pe lângă sprijinul specialiştilor, al psihologilor, psihiatrilor. Unul din motive le pentru care copiii sunt atraşi de computer este „singurătatea socială”. „Este unul dintre cei mai importanţi factori care au contribuit la destabilizarea sistemului şcolar românesc. A condus, mai întâi, la destrămarea familiei şi a construit un zid de noncomunicare între părinţi şi copii. Asistăm la o prăbuşire a instituţiilor de care depinde însăşi esenţa societăţii – cele care facilitează comunicarea emoţională – ceea ce are drept consecinţă însingurarea individului în sânul comunităţii. Singurătatea socială este o formă gravă de maladie comunitară”, spun iniţiatorii proiectului, care va fi aplicat de către prof. dr. Aura Manuela David (Şcoala „Miron Costin”) Bogdan Alexandru Petrea (Colegiul „V. Alecsandri”), prof. dr. Oana Maria Cucu (inspector şcolar).
Oamenii, inclusiv copiii, încearcă să rezolve această problemă fie achiziţionând diferite animale de casă pentru a le îngriji, fie devenind un consumator constant al surogatului de independenţă pe care-l oferă calculatorul, emisiunile de televiziune şi transformându-se într-un dependent de imagine, fie apelând la suportul înşelător al alcoolului, drogurilor.

Citeşte şi: Cum au distrus comuniştii catedrala de la Hangu

Care ar fi soluţia?
Psihologii, medicii şi cadrele didactice atrag atenţia cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru sănătate timpul prea mare petrecut în faţa calculatorului. Deşi sunt conştienţi că micuţii trebuie să ţină pasul cu tot ce e nou şi să ştie cum să lucreze pe calculator, specialiştii apreciază că părinţii trebuie să fie cei care gestionează timpul petrecut de copii în faţa computerului, astfel încât să-şi ferească de probleme copiii. „La rândul nostru, ne petrecem foarte mult timp pe calculator. Internetul nu mai este un moft, este o necesitate şi e greu să menţinem un echilibru între timpul pe care îl alocăm celorlalte preocupări din viaţa noastră şi cel pe care îl dedicăm reţelelor de socializare, navigatului pe Internet. Apare o problemă şi când copilul vrea să stea la calculator. Uneori părinţii, pentru a avea timp mai mult şi pentru a-şi face în linişte treburile, preferă să lase copiii la calculator. Este o atitudine greşită. Calculatorul este bun, le dă copiilor o deschidere spre cunoaştere, dar totul trebuie cu program”, a declarat Gabriela Donea, educatoare din Vaslui.
Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi propun un tratament inedit pentru copiii şi adolescenţii dependenţi de tehnologie, reţelele de socializare virtuale şi jocurile video: terapia cu poveştile lui Creangă. Medicul Andreea Szalontay a declarat că speră să îi determine pe copii să petreacă mai puţin timp în faţa monitoarelor, televizoarelor, jocurilor virtuale şi în reţelele de socializare. Medicul a spus că intenţionează să îi facă pe copii să se întoarcă la „adevărata copilărie”, cu ajutorul poveştilor şi personajelor scriitorului Ion Creangă.
În opinia specialistului, din cauza utilizării excesive a calculatorului, copilăria şi adolescenţa sunt lipsite de multe experienţe considerate a fi esenţiale în evoluţia şi dezvoltarea unui tânăr. Acest fapt determină o mai slabă dezvoltare a abilităţilor de viaţă iar în unele cazuri, chiar inadaptabilitatea la cotidian.
Grupaj coordonat de Maura ANGHEL

 

7.000 de copii şi adolescenţi au ajuns, în 2015, la Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola. Jumătate dintre ei prezentau tulburări emoţionale şi comportamentale din cauza dependenţelor de calculator, jocurilor video, reţelelor de socializare sau alte gadgeturi.

 

„Dependenţa creată de folosirea calculatorului de către copii poate duce la efecte negative pe termen scurt şi lung dacă părinţii nu sesizează şi nu iau nicio măsură pentru a diminua acest impact al utilizării computerului.. Efectele şi riscurile despre care putem vorbi sunt, în afară de obezitate, la copiii care stau mai mult de două ore pe zi la calculator, somn defectuos şi importante probleme de comportament. Sunt mai predispuşi la probleme emoţionale, sociale şi de atenţie, sunt mai agitaţi sau chiar îşi hărţuiesc colegii. De asemenea, performanţa şcolară scade” - Marian Ciuhan, consilier şcolar, Vaslui
 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei