Documente inedite despre cum va arăta centrul Iaşului EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 03-06-2015 15:30

Primăria lucrează la un amplu proiect de reconstrucţie a clădirilor istorice de pe b-dul Ştefan cel Mare * în viziunea şefilor Primăriei şi a arhitecţilor, actualele clădiri care pornesc din Casa Orest Tafrali, până în strada Colonel Langa, vor fi demolate pentru a se construi încă 3 corpuri de clădire, după aspectul clădirii ce ascunde curtea de incintă a Episcopiei Catolice, ce vor fi compactate cu clădirea deţinută de catolici

După gafele impardonabile ale municipalităţii ieşene, privind reamenajarea b-dului Ştefan cel Mare, responsabilii administraţiei publice locale au încercat să scoată cumva cămaşa şi au recurs la ajutorul arhitecţilor pentru a schimba din punct de vedere urbanistic fosta Uliţă Mare a Iaşului. Aşa se face că în cursul acestui an, arhitecţi ieşeni ai Episcopiei Catolice şi ai Primăriei, printre care îl amintim pe Dragoş Ciolacu, au conlucrat pentru a schiţa noua imagine a bulevardului. „În acest moment se lucrează la proiectul modificării clădirilor de pe b-dul Ştefan ce Mare, dar el va fi perfectat prin Planul Urbanistic General, care va apărea la sfârşitul acestui an. Proiectul vizează reconstrucţia clădirilor de pe pietonal, la nivelul Casei Orest Tafrali, clădire ce aparţine de Episcopia Eomano-Catolică, şi refacerea faţadelor după tipicul care defineşte monumentele istorice de pe această arteră. Clădirile de pe acelaşi aliniament cu clădirea catolicilor vor fi aduse la nivel cu aceasta şi la detaliu de arhitectură, proiectul urmărind crearea unei replici şi pe colţul cu Mitropolia, pe b-dul Ştefan cel Mare nr. 18-20, unde se găseşte clădirea Turmalin şi Betty Ice, deoarece celelalte faţade nu mai aduc deloc cu aspectul vremii, atunci când au fost construite clădirile”, a declarat primarul Mihai Chirica. Noile corpuri de clădire vor coboră cu un nivel şi în subteran, sub nivelul solului, arhitecţii vizând prelungirea viitorelor corpuri de clădiri şi cu spaţii care vor putea fi folosite drept crame sau localuri tradiţionale.

Grădini mascate de ganguri şi vegetaţie luxuriantă

Un alt proiect urbanistic agreat de Primărie şi luat în calcul pentru a fi implementare în viitorul apropiat, în strânsă legătură cu proiectul anterior, este cel realizat de arhitecţii Dragos Ciolacu, Constantin Medaru şi firma Roeleveld-Sikkes Architects International BV din Olanda. Aceşti specialiştitii au propus construirea de spaţii conexe care să vină în completarea pietonalului, ganguri ascunse care să facă anumite legături discrete cu grădini ce vor fi amenajate în curţile interioare ale clădirilor de pe pietonalul Ştefan cel Mare. Proiectul specialiştilor ieşeni şi olandezi îşi propune realizarea a două trasee pietonale, unul cultural şi religios iar celalalt, cultural şi comercial. Astfel, dacă principala parte a proiectului este reprezentată de pietonalul Ştefan cel Mare, între Palatul Culturii şi Piaţa Unirii, cu posibilitatea continuării pe strada Lăpuşneanu, până la Fundaţie, cea de-a doua parte a proiectului este un pitonal religios şi cultural care porneşte de la Casa Modei, traversează Galeriile Comerciale de la Cub, străpungând curţile interioare ale celor două centre spirituale ale Iaşului – Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Catedrala Catolică.

Cub de sticlă la vestigii şi terase la BNR şi Blocul Cina

Mai mult, parcarea de la Casa Pătrată ar urma să fie transformată în zonă pietonală ce va fi valorificată cu fântâni arteziene şi vegetaţie, atmosfera urmând a fi completată prin refacerea Turnului cu Ceas de la Biserica Trei Ierarhi. „Între această biserică şi intersecţia cu strada Colonel Langa, proiectul include şi demolarea unor clădiri degradate cu magazine de încălţăminte şi alte produse care nu se împacă cu conformaţia generală a acestui spaţiu public, şi construirea altora noi, în acelaşi stil cu clădirea reabilitată de către Catedrala Catolică”, a declarat arhitectul Dragoş Ciolacu. Aceste noi clădiri ar trebui să conţină ganguri care fac legatura cu spaţiul curţii interioare de la Catedrala Catolică. În paralel, în faţa Băncii Naţionale Române au fost prevăzute terase iar în curtea interioară de la Direcţia Agricolă a fost gândită o grădină închisă ca un labirint cu amenajări. Tot prin acest proiect este prins şi Cubul metalic care va fi înlocuit cu unul din sticlă, iar toate vestigiile din apropierea acestuia vor fi scoase la suprafaţă şi valorificate prin amenajarea unor galerii de artă şi expoziţionale, în timp ce partea comercială ar urma să se mute vizavi, la Blocul Cina, accentul fiind pus pe terase.

Pietonal din piatră cubică desenată şi podea de lemn

Nu în ultimul rând, arhitectele Adriana Gheorghiescu şi Alexandra Berdan au realizat un proiect urbanistic în care regăsim un pietonal pavat cu piatra cubică desenată, între Biserica Trei Ierarhi şi intersecţia cu strada I.C.Brătianu, şi cu podea de lemn de la Biserica Trei Ierarhi până la strada Palat. În viziunea acestor arhitecte, cubul metalic nu ar trebui placat cu sticlă, ci cu stâlpi cilindrici de lemn care să înlocuiască structura metalică actuală, astfel încât să ofere vizibilitate către ruinele din secolul XV de dedesubt. Proiectul mai prevede ca intrarea pe pietonal să se facă printr-o insulă cu arbuşti. Mai mult, arhitectele au propus ca pavimentul de la Parcul Teatrului Naţional să fie înlocuit cu fâşii de gazon iar la intrarea în strada Colonel Langa a fost proiectată o poartă imensă, metalică iar între Direcţia Agricolă şi Consiliul Judeţean au fost gândite alte terase şi localuri. „Înainte de toate nu trebuie să uităm că viziunea care a stat la baza acestui proiect urmăreşte, în esență, punerea în evidenţă a clădirilor simbol pentru Iaşi. Vrem ca acest pietonal să devină o zonă de promenadă şi loisir reprezentativă pentru Iaşi, un spaţiu multifuncţional care să găzduiască o multitudine de evenimente, inclusiv culturale”, a precizat Mihai Chirica.

Uliţa Mare, polul comerţului din Moldova

În anul 1827, în urma marelui incendiu care a devastat oraşul, şi mai ales Uliţa Mare, familiile boiereşti importante s-au retras de pe această stradă centrală, ceea ce a dus la accentuarea caracterului comercial al zonei. Trei ani mai târziu, negustorul armean Ilie Popovici a construit „pe locul caselor hatmanului Iordache Ghica”, un rând de dughene, la faţa Uliţei Mari, din care astăzi se mai păstrează doar un mic corp de clădire dispus la intersecţia dintre b-dul Ştefan cel Mare şi strada Colonel Langa, şi hanul care îi va purta numele, clădire ce a fost construită pe locul în care astăzi de găseşte Episcopia Romano-Catolică. În jurul anului 1900, Primăria Iaşi a elaborat un ambiţios plan de urbanism, menit să îndrepte traseul străzilor oraşului şi să mărească lăţimea acestora, pentru a conferii vechii capitale înfăţişarea unui oraş modern. Practic, verchile clădiri au fost demolate şi reconstruite pe un aliniament aflat cu 3-4 metri în spatele celui existent anterior. Acum dispar clădirile din faţa Bisericii Catolice cunoscute din stampa lui J. Rey, de la 1845. Se desăvârşea astfel sistematizarea acestei laturi a străzii Ştefan cel Mare, întrucât dughenele din faţa mănăstirii Trei Ierarhi şi Mitropoliei au fost demolate înainte de 1890.
Nelu PĂUNESCU

Ultima sistematizare a fostei Uliţe Mari, cea mai mare eroare

În anul 2012, şefii Primăriei Iaşi gândesc un proiect de sistematizare a b-dului Ştefan cel Mare, prin transformarea acestuia în zonă pietonală. În locul asfaltului, bulevardul a fost pavat cu piatră cubică de 10 centimetri iar circulaţia a fost îngrămădită pe b-dul Independenţei. Această transformare a bulevardului a fost posibilă prin intermediul fondurilor europene atrase de municipalitate în cadrul proiectului “Dezvoltare reţea rutieră în zona cultural-istorică şi turistică a municipiului”, proiect în valoare de 91 milioane de lei ce prevedea refacerea reţelei stradale pentru un număr de 16 artere, respectiv Aleea M. Sadoveanu, Aleea Grigore Ghica Vodă, Bd. Carol I, Str. Gavril Muzicescu, Bd. Ştefan cel Mare si Sfânt, Str. A. Panu, Str. M. Costăchescu, Str. Vasile Pogor, Str. Vasile Conta, Str. Vasile Alecsandri, Str. I.C. Brătianu, Str. Sf. Lazăr, Şoseaua Sărărie, Str. Sărărie, Str. Lascăr Catargi şi Str. Palat, refacerea şi modernizarea tramei stradale prin reabilitarea trotuarelor aferente străzilor reabilitate, crearea de piste de biciclişti aferente străzilor A. Panu, Str Palat şi Aleea M.Sadoveanu, şi îmbunătăţirea sistemului de marcaj rutier, reabilitarea a 3.700 de metri liniari de linie de tramvai, între Agronomie – Triumf şi str. Muzicescu, precum şi a menajarea a aproximativ 20.000 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei